Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖα ζήτησαν από τον πρόεδρο της Αρχής Ανταγωνισμού την ανάγκη άμεσης διερεύνησης ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών και χειραγώγησης τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας1
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια αιτήματος που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα τον έλεγχο των κλάδων χονδρικής και λιανικής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τις τοποθετήσεις τους, επισήμαναν την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών της ενέργειας.
«Μπροστά στην αμφισβήτηση της βιωσιμότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι κρίσιμος ο ρόλος των Ανεξάρτητων και των Ρυθμιστικών Αρχών και απαιτείται ενίσχυση των παρεμβάσεών τους.
Η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις ασφυκτιούν από την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα και δεν επιτρέπεται κανείς να μένει αμέτοχος», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Τόνισαν στη συνέχεια την ανάγκη λήψης μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας της χώρας, ενώ παράλληλα σημείωσαν την κρισιμότητα του ρόλου των ελεγκτικών αρχών στην αγορά ενέργειας για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και αντιανταγωνιστικών πρακτικών.
Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσαν τα εξής θέματα:
Το θεσμικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη σχέση και τα όρια αρμοδιότητας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αλλά και με τις υπόλοιπες ελεγκτικές αρχές και τις δυνατότητες παρέμβασής της, καθώς και τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποτελεσματική μεταξύ τους συνεργασία και κοινή παρέμβαση.
Την ανάγκη άμεσης διερεύνησης ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών και χειραγώγησης τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την αναγκαιότητα ελέγχου και εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιπτώσεων όπου έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του μεταβλητού κόστους και της χονδρεμπορικής τιμής.
Τις στρεβλώσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Target Model που οδήγησαν, ενάμιση χρόνο μετά, στην πρόταση της ΡΑΕ να επιστραφούν στους καταναλωτές 67 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών.
Τα ζητήματα παραβίασης του ευρωπαϊκού πλαισίου ανταγωνισμού που προκύπτουν από το συμψηφισμό ζημιών και εξόδων της προμήθειας με τα υπερκέρδη της παραγωγής, ενώ αποτελούν δύο διακριτές δραστηριότητες, και τη λαθροχειρία που επιχειρεί η κυβέρνηση με το πόρισμα της ΡΑΕ στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο να μειώσει το ποσό που θα φορολογηθεί και θα επιστραφεί τελικά στους καταναλωτές.
Τη διερεύνηση καταγγελιών από καταναλωτές για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αυθαιρεσίες των προμηθευτών και παραπλάνηση των καταναλωτών, καθώς και την καταχρηστική εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές και κυρίως από τη ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου 2021.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από την επιτροπή στους κλάδους της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας, καθώς και πρωτοβουλίες που έχουν λάβει σε άλλους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών