Ο Elon Musk μπορεί να θέτει ως μείζον ζήτημα για την αγορά του Twitter τους ψεύτικους λογαριασμούς οι οποίοι υπάρχουν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο μάλλον έχει σπουδαιότερα πράγματα να τον απασχολούν.
Το Twitter σημείωσε καθαρές ζημίες ύψους 221 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Επίσης, η εταιρεία είχε πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροπρόθεσμο χρέος στα τέλη του 2021 και θα επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά του Musk.
Η συμφωνία, που συντάχθηκε βιαστικά και υπογράφηκε από τις τράπεζες στα γενέθλια του δισεκατομμυριούχου, στις 20 Απριλίου, θα αφήσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με ετήσια δαπάνη για τόκους ύψους περίπου 1 δισεκ. δολ., προσφέροντας στην εταιρεία ανησυχητικά μικρό περιθώριο λάθους.
Όπως γίνεται αντιληπτό για τους νηφάλιους αναλυτές, αναμένονται δεύτερες σκέψεις για τη συμφωνία.
Σημειώνεται πως η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο με μόχλευση και ομόλογα υψηλής απόδοσης.
Η CreditSights εκτιμά ότι αυτές οι υποχρεώσεις θα αυξήσουν δραματικά τις ετήσιες δαπάνες για την αποπληρωμή τόκων εκ μέρους του Twitter.
Τα πιθανά επιτόκια αυτού του χρέους, που αναφέρονται αναλυτικά στις δεσμευτικές επιστολές από διάφορες τράπεζες, κυμαίνονται από περίπου 6% έως και 11%.
Ως εκ τούτου, θα αντιμετωπίσει υποχρεώσεις περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη CreditSights.
Η Bloomberg Intelligence «βλέπει» 750 εκατομμύρια δολάρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Με αριθμούς σαν αυτούς, το Twitter αναμένεται να κάψει μετρητά, κάτι το οποίο θα ενισχύσει την πίεση στον Musk, αναγκάζοντας την εταιρεία να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων ή να μειώσει το κόστος.
Αυτό υποστηρίζουν ακόμη και οι αναλυτές της Wall Street που εκτιμούν κέρδη ρεκόρ το 2022 - αν και αυτές οι ρόδινες προβλέψεις θα μπορούσαν εύκολα να διαψευσθούν εάν οι επαναληφθούν οι εκτιμήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ.
«Πρόκειται απλώς για μια κακή κεφαλαιακή δομή που δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα», δήλωσε ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management, για την εξαγορά του Musk.
«Είναι μια εισηγμένη εταιρεία εδώ και αρκετό καιρό και ποτέ δεν κατάλαβαν πώς μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα από τον καταναλωτή».
Ο ίδιος ο Musk αμφισβητεί τη συμφωνία, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα προχωρήσει - εκτός εάν το Twitter αποδείξει ότι τα bots αποτελούν λιγότερο από το 5% των χρηστών του.
Το χρέος είναι μόνο ένα από τα τρία στοιχεία της χρηματοδότησης του Μusk, που βρήκε άλλους 19 επενδυτές για να δεσμεύσει μετοχές αξίας 27,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης έχει λάβει δάνειο 6,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας την κίνηση με 62,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές του στην Tesla.
Εάν όμως η τιμή της μετοχής της Tesla μειωθεί κατά 40%, ο Musk θα πρέπει να βάλει μετρητά για να αποπληρώσει το δάνειο αφού θα έλθει αντιμέτωπος με margin calls δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους όρους του δανείου.
Δύσκολο περιβάλλον
Εν τω μεταξύ, η πώληση εταιρικού χρέους έχει γίνει πιο δύσκολη τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα επιτόκια έπληξαν τα junk bonds επιδεινώνοντας τις αποδόσεις.
Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα από τότε που οι τράπεζες συμφώνησαν να μετάσχουν στη συμφωνία για το Twitter.
Η αγορά μόχλευσης έχει παγώσει επίσης.
Οι αναλυτές βλέπουν το Twitter να δημοσιεύει κέρδη ρεκόρ προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων ύψους 1,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Το Twitter έχει προβλέψει περίπου 925 εκατομμύρια δολάρια κεφαλαιουχικών δαπανών.
Αφαιρέστε αυτό και τα πρόσφατα αυξημένα έξοδα τόκων του Twitter από τα Ebitda του.
Η εταιρεία θα καεί μέσω μετρητών.
Βέβαια, εάν ο Musk αναπτύξει επιτυχώς το Twitter, το φορτίο του χρέους θα γινόταν πιο διαχειρίσιμο με την πάροδο του χρόνου και η εταιρεία θα μπορούσε να χτυπήσει ουδέτερες ταμειακές ροές το 2023 και θετικές ταμειακές ροές το 2024,
Εάν όμως δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, το φορτίο του χρέους θα μπορούσε να γίνει μεγάλο πρόβλημα.
www.bankingnews.gr
O Elon Musk δεν θα εξαγοράσει το Twitter - Με προφάσεις προσπαθεί να αποφύγει χρέος 17,2 δισεκ. δολαρίων
Το Twitter σημείωσε καθαρές ζημίες ύψους 221 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020
Σχόλια αναγνωστών