Ουσιαστικά, η Σουηδία ακολούθησε την πραγματική επιστήμη και όχι την υστερία για τον covid 19.
Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας του covid 19, η Σουηδία αντιμετώπισε τεράστια κριτική και διεθνή πίεση λόγω της προθυμίας της να τηρήσει τις καθιερωμένες αρχές της δημόσιας υγείας και τον υγειονομικό σχεδιασμό προ της πανδημίας.
Αντί να ακολουθεί την αντιεπιστημονική ομαδική σκέψη που έγινε μέρος μιας πολιτικής θρησκείας η Σουηδία επέλεξε να μην επιβάλει τα αυστηρά lockdown.
Η Σουηδία δεν επέβαλλε ποτέ τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, εντοπίζοντας σωστά την έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν τη χρήση τους.
Κράτησαν τα σχολεία ανοιχτά σε πείσμα των συνδικάτων δασκάλων και των «ειδικών» με πολιτικά κίνητρα στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστήριζαν μια πολιτική με μηδενικά οφέλη και τεράστιες παρενέργειες.
Ουσιαστικά, η Σουηδία ακολούθησε την πραγματική επιστήμη και όχι την υστερία για τον covid 19.
Σκόπιμα προκλήθηκε πανικός, τα μοντέλα ήταν ανακριβή, τα πολιτικά κίνητρα εξόφθαλμα και η εμμονική κρίση πρωτοφανής.
Ακόμη και το 2021 έγινε εύκολα προφανές ότι κανείς στα μέσα ενημέρωσης ή στα ιδρύματα δημόσιας υγείας δεν ήταν διατεθειμένος να συζητήσει την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι τα αποτελέσματα της Σουηδίας ήταν καλύτερα από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο — και πολύ καλύτερα από πολλές, πολλές άλλες.
Σε γενικές γραμμές, οι συγκρίσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τον COVID, αλλά τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ζητούσε πολλές εξουσίες δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με τις εκτιμήσεις του για υπερβολική θνησιμότητα.
Η υπερβολική θνησιμότητα είναι απλώς ο αριθμός των θανάτων πάνω από το αναμενόμενο ποσοστό σε μια δεδομένη χώρα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.
Η υπερβολική θνησιμότητα καταγράφει όλα τα αποτελέσματα σε μια χώρα — δεν περιορίζεται σε μετρήσεις που σχετίζονται με τον COVID ή σε οποιαδήποτε άλλη συγκεκριμένη αιτία.
Για αυτόν τον λόγο, μπορεί συχνά να είναι ένας καλύτερος δείκτης του πραγματικού κόστους της πανδημίας, είτε πρόκειται για θνησιμότητα από COVID είτε για τις συνέπειες των lockdown, για νοσοκομειακή πολιτική ή επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιέχει πολλά διαφωτιστικά στατιστικά στοιχεία από τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, τα οποία δείχνουν ότι η προσέγγιση της Σουηδίας ήταν αναμφίβολα η σωστή, για άλλη μια φορά έρχεται σε αντίθεση με την «συναίνεση» που προέκυψε από ειδικούς που πρότειναν ατέρμονους περιορισμούς στην κανονική ζωή.
Η σχετική επιτυχία της Σουηδίας είναι εύκολα ορατή όταν συγκρίνει κανείς τριάντα ευρωπαϊκές χώρες σε εκτιμώμενο υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000:
Η Σουηδία κατατάσσεται στην 25η θέση από τις 30 χώρες.
24 χώρες είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000.
Συνοπτικά, η Σουηδία, η χώρα που απέφυγε τα αυστηρά lockdowns, είχε μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης μάσκας οπουδήποτε στον κόσμο, κράτησε τα σχολεία ανοιχτά και την κοινωνία λειτουργική είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συνολικής θνησιμότητας από οποιαδήποτε χώρα.
Εάν τα lockdown, οι μάσκες και άλλοι περιορισμοί ήταν τόσο σημαντικοί όσο οι ειδικοί και οι πολιτικοί υποστηρίζουν γιατί η Σουηδία απέδειξε το αντίθετο;
Χώρες όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Τσεχική Δημοκρατία υποστήριξαν όλες τις «επιστημονικές» απαντήσεις που περιλάμβαναν αυστηρά lockdown και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβολής χρήσης μάσκας.
Ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της μάσκας είναι ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και άλλες είχαν φτωχά αποτελέσματα επειδή δεν γνώριζαν νωρίς ότι οι μάσκες «δουλεύουν», επομένως οι πολιτικές τους προσαρμόστηκαν και η εξάπλωση του covid 19 αντιστράφηκε επιτυχώς, με εντολές μάσκας και άλλους περιορισμούς μετά το πρώτο κύμα.
Ωστόσο, η Σουηδία δείχνει το ακριβώς αντίθετο.
Οι περιορισμοί στη Σουηδία για ολόκληρο το 2020 και το 2021 ήταν σταθερά μεταξύ των λιγότερο αυταρχικών και επεμβατικών σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες.
Για άλλη μια φορά, εάν οι εντολές για μάσκες, τα lockdown και οι αυστηρές πολιτικές που βασίζονται στα εμβόλια ήταν τόσο σημαντικές και αποτελεσματικές, θα περιμέναμε ότι τα αποτελέσματα το 2021 θα ήταν χειρότερα στη Σουηδία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου παρουσίασε αυξημένη εξάπλωση με περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές.
Η Σουηδία είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά το 2021 παρά τους «χαλαρούς» κανόνες της.
Η αποκλειστική σύγκριση των αριθμών του 2021 υπογραμμίζει επίσης την επιτυχία της Σουηδίας:
Αν και η αποφασιστικότητα των φανατικών υπέρ της εντολής να συγκρίνουν αποκλειστικά τη Σουηδία με άλλες σκανδιναβικές χώρες είναι ανόητη, τα υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας του 2021 δείχνουν τη Σουηδία να σημειώνει χαμηλότερους αριθμούς από τη Φινλανδία και τη Δανία.
Επανεξετάζοντας το συνολικό διάγραμμα για την περίοδο 2020-2021, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πολλές άλλες χώρες που είχαν πολύ αυστηρότερους κανόνες από τη Σουηδία:
Η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία είχαν όλες lockdown, διαφορετικά επίπεδα διάκρισης εμβολίων, εντολές μάσκας και αυστηρές απαιτήσεις εισόδου στις χώρες.
Όλες όμως τα πήγαν χειρότερα από τη Σουηδία.
Οι εισηγητές του lockdown και της μάσκας... δεν έδωσαν καμία εξήγηση για αυτό.
Σίγουρα, υπάρχουν δικαιολογίες και λανθασμένες κατευθύνσεις, αλλά όχι πραγματικές εξηγήσεις.
Ναι, η Σουηδία είχε υψηλότερα σωρευτικά ποσοστά από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά η θέασή τους στο πλαίσιο δείχνει πόσο όμοια ήταν στην πραγματικότητα, εκτός της Νορβηγίας, η οποία ήταν ουσιαστικά μια παγκόσμια εξαίρεση.
Σε γενικές γραμμές, οι Σκανδιναβικές χώρες ήταν πιο χαλαρές από τις περισσότερες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Ακολουθούν ορισμένες χώρες και τα ποσοστά θνησιμότητας συγκριτικά με το 2020-2021:
Τσεχία 229%
Ηνωμένες Πολιτείες 163%
Ιταλία 147%
Ισπανία 106%
Ηνωμένο Βασίλειο 100%
Γερμανία 96%
Πορτογαλία 71%
Ελλάδα 63%
Ολλανδία 57%
Βέλγιο 35%
Όλες αυτές οι χώρες είχαν πολύ σκληρότερους περιορισμούς από τη Σουηδία με σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα.
Δείτε παρακάτω τους πίνακες:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών