Μπαράζ δηλώσεων τόσο από τον Ρώσο Πρόεδρο Putin ο οποίος είναι ο μεγάλος νικητής όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο όσο και από αξιωματούχους της G7 των 7 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη που προτείνουν να μπει ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου
Η υστερία της Δύσης με τα σιτηρά των Ουκρανών… και το κέικ... του Putin
Η Δύση είναι υστερική σχετικά με τα ουκρανικά σιτηρά, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής BRICS Plus.
Ο Putin επικαλέστηκε τα λόγια της Γαλλίδας βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας, η οποία, στη θέα ενός πλήθους ανθρώπων που πεινούσαν, φέρεται να είπε: «Αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε κέικ».
Η τρέχουσα κατάσταση στις διεθνείς σχέσεις έχει δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό και έχει γίνει το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γραμμής των υποστηρικτών της λεγόμενης φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης που αποσκοπεί στην διάβρωση του διεθνούς δικαίου τόνισε ο Putin:
«Για το συμφέρον της διατήρησης της κυριαρχίας τους, ορισμένες χώρες προσπαθούν να υποκαταστήσουν την τρέχουσα παγκόσμια αρχιτεκτονική που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ με κάποιο είδος «τάξης βασισμένης σε κανόνες» αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι κανόνες, ποιος επινόησαν αυτούς τους κανόνες».
Ο πληθωρισμός είναι η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής των G7
Η αύξηση του πληθωρισμού στον κόσμο δεν έχει καμία σχέση με τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία:
«Ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα αρκετών ετών, ανεύθυνης μακροοικονομικής πολιτικής των χωρών της G7 των 7 πλουσιότερων κρατών, ανεξέλεγκτης συσσώρευσης ακάλυπτων χρεών».
Τι συμβαίνει με τα ουκρανικά σιτηρά;
Η Δύση σκόπιμα αντιμετωπίζει τα σιτηρά της Ουκρανίας με υστερία.
Η εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν λύνει κανένα πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά σιτηρών».
Η Ρωσία, δεν εμποδίζει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών εάν το Κίεβο εκκαθαρίσει από τις νάρκες τα δικά του λιμάνια:
«Επιπλέον, έχουμε αντίστοιχη συνεννόηση με τους εκπροσώπους της γραμματείας του ΟΗΕ, αλλά απουσιάζει ένα πράγμα - μια εποικοδομητική προσέγγιση με τις αρχές της Ουκρανίας.
Η επισιτιστική κρίση
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει χτυπήσει περισσότερο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου «το ψωμί και το αλεύρι είναι απαραίτητο μέσο επιβίωσης», αλλά η Δύση είναι τόσο κυνική για την κατάσταση εκεί όσο η Μαρία Αντουανέτα που συμβούλεψε τους πεινασμένους να φάνε κέικ.
Η Ρωσία παραμένει «σημαντικός και υπεύθυνος συμμετέχων στην παγκόσμια αγορά τροφίμων» και είναι ακόμη έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την προμήθεια γεωργικών αγαθών, λιπασμάτων, μεταφοράς ενέργειας και άλλων κρίσιμων προϊόντων.
Οι G7 προτείνουν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως στις 26 με 28 Ιουνίου 2022... αναγνωρίζουν ότι η Ρωσία βγάζει μεγάλα κέρδη...
Οι ηγέτες της ομάδας των χωρών της G7 ή 7 πλουσιότερων κρατών θα εξετάσουν την πρόταση των ΗΠΑ για παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής γιατί κατανοούν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αποτύχει…
Στοιχεία αποδεικνύουν π.χ. ότι παρά τις κυρώσεις η Ρωσία κερδίζει 100 εκατ δολάρια την ημέρα από το φυσικό αέριο ενώ μεγάλα κέρδη αποκομίζει και από το πετρέλαιο ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δέχονται πλήγματα και καταγράφουν ζημίες…
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι χρειάζεται ένας παγκόσμιος συνασπισμός για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο είναι πολύ ευρύτερο από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την ομάδα των G7.
Στην σύνοδο κορυφής στη Βαυαρία της Γερμανίας στις 26-28 Ιουνίου 2022 οι G7 θα εξετάσουν την πρόταση των ΗΠΑ να εισάγουν ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο για την τιμή του πετρελαίου, αλλά αυτό το βήμα χρειάζεται έναν παγκόσμιο συνασπισμό, ευρύτερο από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί.
Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πλήρη εικόνα όλων των πιθανών παρενεργειών..
Η ιδέα της οριοθέτησης της οριακής τιμής του πετρελαίου από τους καταναλωτές έχει συζητηθεί εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και προωθείται ενεργά επί του παρόντος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το εμπάργκο που επέβαλαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ στις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία οδήγησε σε απότομη άνοδο των τιμών, γεγονός που επέτρεψε στη Ρωσία να ανακατευθύνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου σε άλλες αγορές, κυρίως στην Ασία - Κίνα και Ινδία.
Εξαιτίας αυτού, ακόμη και με την πώληση μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου σε premium, η Ρωσία αύξησε τα έσοδα της από το πετρέλαιο ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ υφίστανται καθαρές ζημίες, συμπεριλαμβανομένης της δευτερογενούς επίδρασης με τη μορφή πληθωρισμού.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός καρτέλ καταναλωτών πετρελαίου, του «ΟΠΕΚ αντίστροφα», όπως αποκαλείται στις Βρυξέλλες, παρουσιάζεται από τις ΗΠΑ ως μέσο να μειωθούν τα κέρδη της Ρωσίας.
Ωστόσο, αφενός θα χτυπήσει όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και αφετέρου θα απαιτήσει πολύ αυστηρή πειθαρχία στα καρτέλ από όλες τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Novak δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποκαταστήσει την παραγωγή πετρελαίου όσο το δυνατόν περισσότερο έως τα τέλη Ιουνίου μετά την πτώση της τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο πλαίσιο των κυρώσεων.
Παραδέχτηκε ότι μέχρι το τέλος του 2022, η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί στους 480-500 εκατομμύρια τόνους από 524 εκατομμύρια τόνους το 2021.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει έως και 17% της παραγωγής πετρελαίου το 2022 λόγω των κυρώσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών