Ο Biden δεν είναι απλά ο χειρότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά είναι ανίκανος να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και τον στασιμοπληθωρισμό ενώ προκαλεί μεγαλύτερη ένταση στην προσπάθεια να πλήξει καίρια την Ρωσία… στηρίζοντας την Ουκρανία που καταρρέει.
Στην δημοσκόπηση της Trafalgar οι θετικές ψήφοι για τον Biden είναι 35% ενώ 60% είναι οι αρνητικές ψήφοι πρώτη φορά αμερικανός Πρόεδρος σε δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει 25% περισσότερες αρνητικές ψήφους από θετικές… είναι πρωτοφανής εξέλιξη για τα αμερικανικά χρονικά παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών.
Στην δημοσκόπηση της Rasmussen οι θετικές ψήφοι ανέρχονται σε 40% στο Biden και οι αρνητικές σε 58% ή διαφορά 18 μονάδων.
Ο βασικός λόγος της δημοσκοπικής κατάρρευσης του Biden είναι η οικονομία, η κυβέρνηση του έχει αποτύχει να διαχειριστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού, η κοινωνία αγανακτεί και σε αντίθεση με την προπαγάνδα που βιώνει π.χ. η Ελλάδα, στις ΗΠΑ οι πολίτες είναι αφυπνισμένοι και τιμωρούν μια κακή κυβέρνηση όπως του Biden που συγκαλύπτει τον υιό του που είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλα, αποτυγχάνει να αποτρέψει τον στασιμοπληθωρισμό και φθάνει στο σημείο να παρακαλάει χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα για το πετρέλαιο τους…
Ο Biden απέτυχε σε όλους τους τομείς και μια μεγάλη τιμωρία, σαν θεία δίκη, έρχεται προσεχώς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022.
Ο στασιμοπληθωρισμός… το επόμενο φαινόμενο της έκρηξης του πληθωρισμού
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης όσον αφορά την κρίση του στασιμοπληθωρισμού:
Εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι απαραίτητος είναι μέρος μιας σκόπιμης ατζέντας και εκείνοι που πιστεύουν ότι η όλη καταστροφή είναι προϊόν καθαρών λαθών π.χ. της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με την ακραία διοχέτευση ρευστότητας από αέρα ή εκτύπωση χρήματος χωρίς αντίκρισμα σε πραγματική αξία.
Οι ελίτ επωφελούνται ως ένα βαθμό από την εκτίναξη των τιμών, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιους κινδύνους εάν η κρίση εξαπλωθεί πολύ γρήγορα.
Ένα συμβάν στασιμοπληθωρισμού είναι σαν μια χιονοστιβάδα, θα έρθει ορμητικά από το βουνό και δεν θα επιβραδυνθεί μόλις αρχίσει να κινείται.
Μια τέτοια κρίση μπορεί να δημιουργηθεί σκόπιμα μέσω της εκτύπωσης χρημάτων των κεντρικών τραπεζών και της αύξησης των επιτοκίων σε περίοδο οικονομικής αδυναμίας, αλλά είναι τόσο αφελείς οι κυβερνώντες που πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν την πορεία της καταστροφής της μόλις ξεκινήσει…
Ο πληθωρισμός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ένα όφελος για ορισμένες ελίτ και ειδικά αυτούς που εμπλέκονται με την εξόρυξη, διύλιση και εμπορία.
Ορισμένοι προπαγανδίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι μια κρίση ευκαιριών, ένας τρόπος να αναγκαστούν οι Αμερικανοί και μεγάλο μέρος του κόσμου ειδικά στην Ευρώπη να αποδεχθούν πρωτοβουλίες πράσινης ενέργειας και ελέγχους του άνθρακα που ποτέ δεν θα είχαν αποδεχτεί πριν.
Παράδειγμα, αν η βενζίνη συνεχίσει να ανεβαίνει στο εύρος των 7 με 10 δολαρίων, τότε η πλειονότητα των ανθρώπων δεν θα είναι σε θέση να την αντέξουν οικονομικά πέρα από τα απολύτως απαραίτητα μιας μετακίνησης στη δουλειά και στο super market. Σε αυτή την περίπτωση γιατί να μην υιοθετηθούν συστήματα φορολογίας του άνθρακα σε ένα εμπόρευμα την βενζίνη που μόλις και μετά βίας χρησιμοποιείτε ούτως ή άλλως;
Και αυτή είναι η παγίδα…
Η κρίση φουσκώνει τεχνητά τις τιμές του φυσικού αερίου και στη συνέχεια οι τιμές παραμένουν υψηλές λόγω των πρωτοβουλιών για την πράσινη ενέργεια.
Φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν επίσης να αντέξουν οικονομικά ένα Tesla των 80.000 δολαρίων, έτσι η μεσαία τάξη και οι φτωχοί δέχονται ένα μεγάλο σοκ και καταφεύγουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία θα γίνουν ακριβότερα.
Υπάρχει επίσης η ατζέντα για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα, κάτι που έχουμε δει να προτείνεται πολλές φορές ως «λύση» στον πληθωρισμό.
Π.χ. ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την παροχή «ελέγχων τόνωσης του πληθωρισμού» στους κατοίκους της Καλιφόρνια ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Καλιφόρνια είναι μια από τις πιο υπερχρεωμένες πολιτείες των ΗΠΑ, με περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανεξόφλητο χρέος και 650 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις.
Πού θα βρουν τα χρήματα για τέτοιου είδους προγράμματα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα χρήματα καταλήγουν να τυπώνονται από τον αέρα δηλαδή από την FED… την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Δηλαδή, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια θέλει να λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού δημιουργώντας ακόμη περισσότερο πληθωρισμό.
Αυτή είναι παραφροσύνη και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί πολιτικοί ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το χρήμα από αέρα των κεντρικών τραπεζών είναι η μαγική θεραπεία για τα οικονομικά μας δεινά.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές στην αντλία, επηρεάζει επίσης τις τιμές σε όλους τους άλλους τομείς.
Οι ναύλοι εκρήγνυνται υψηλότερα προκαλώντας αύξηση των τιμών λιανικής.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει περισσότερο, επομένως ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει περισσότερο.
Τα έξοδα κατασκευής εκτοξεύονται, έτσι οι τιμές χονδρικής εκτοξεύονται στα ύψη.
Όλα γίνονται πιο ακριβά σε έναν κύκλο φαύλης καταστροφής και μην νομίζετε ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν λιγότερα θα κάνουν τη διαφορά.
Όταν υπάρχουν κίνητρα για τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου καθώς και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, μια ύφεση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει την πληθωριστική έκρηξη.
Μέγα λάθος οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου έχουν επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα απειλή υποτίμησης του δολαρίου.
Μόνο το 3% των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά αποτελούν το 25% των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Καθώς η Ευρώπη αναζητά άλλους εξαγωγείς πετρελαίου, το ίδιο πρέπει να κάνει και ο Biden, επειδή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντλούν πόρους από την ίδια πίτα που συρρικνώνεται.
Ο Biden φλερτάρει τους Σαουδάραβες με την ελπίδα ότι ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής (αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον όχι με τρόπο που θα μειωθούν πραγματικά οι τιμές). Πέρα από τον ΟΠΕΚ, οι ΗΠΑ έχουν πλησιάσει ακόμη και τη Βενεζουέλα για πετρέλαιο.
Το πρόγραμμα αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ πρόκειται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και οι κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Ρωσίας υποτίθεται ότι θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές μέχρι το τέλος του 2022.
Αυτό σημαίνει ότι το βάρος πέφτει στους υπάρχοντες εξαγωγείς. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται μαζί με το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού, μια ουσιαστική αύξηση της ροής πετρελαίου είναι απατηλό όνειρο.
Και ίσως απλώς προσπαθούν να σταματήσουν τη χιονοστιβάδα μέχρι το τέλος του 2022.
Ίσως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον επόμενο εκλογικό κύκλο.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ο Biden νομοτελειακά θα προσφέρει πολύ περισσότερο πόνο παρά ευκαιρίες στις ελίτ…
Ο στασιμοπληθωρισμός ήρθε για να μείνει, το αδιέξοδο είναι προ των πυλών…
H κατάρρευση της φούσκας
Μας λένε να μην βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι.
Η ιδέα είναι ότι κάθε καλάθι αποδίδει διαφορετικά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Κατά τη διάρκεια ενός κραχ, τουλάχιστον ένα μέρος του χαρτοφυλακίου σας υποτίθεται ότι θα αντέξει.
Τι κάνεις όμως όταν όλα τα καλάθια χτυπιούνται από τον ίδιο σεισμό;
Συνήθως, όταν οι μετοχές καταρρέουν, τα ομόλογα ανακάμπτουν καθώς λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια.
Αλλά αυτή τη φορά, τα ομόλογα έχουν ακόμη χειρότερη απόδοση από τις μετοχές…!
Το ακίνητο, ένας μηχανισμός που αντισταθμίζει τον πληθωρισμό λόγω των φορολογικών πλεονεκτημάτων του και της μόχλευσης που χρησιμοποιείται για την αγορά του, βυθίζεται επίσης.
Ο χρυσός είναι αρκετά σταθερός, ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε αυξάνεται σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.
Οι μετοχές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι μια αμυντική επένδυση, αλλά έχουν δεχθεί ισχυρό σοκ… π.χ. δες την ΔΕΗ στην Ελλάδα που έχει καταρρεύσει χρηματιστηριακά.
Οι τραπεζικές μετοχές υποτίθεται ότι θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων.
Όχι όμως αυτή τη φορά.
Επικρατεί πανικός γιατί τα επιτόκια αυξάνονται πολύ γρήγορα για τους πελάτες τους.
Οι βασικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα παγιδεύονται στην κρίση της αλυσίδας εφοδιασμού και του χάους που επικρατεί στην ενέργεια.
Οι ενεργειακές μετοχές αποδίδουν αρκετά καλά, αλλά οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να υποκαταστήσουν τον παραδοσιακό ενεργειακό κλάδο με πράσινη ενέργεια με ένα σχέδιο αυτοκαταστροφικό.
Τα μετρητά ξεπερνούν τις περισσότερες κατηγορίες επενδύσεων τον τελευταίο καιρό, κάτι που είναι απίστευτα ειρωνικό δεδομένης της έκρηξης του πληθωρισμού…
Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτείς από αυτό το ξεπούλημα.
Το επενδυτικό πρότυπο που ισχύει εδώ και δεκαετίες για τη διαφοροποίηση δεν έχει αποδειχθεί αληθινή μέχρι στιγμής.
Όλα τα assets πέφτουν μαζί.
Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως; Τι πήγε στραβά;
Λοιπόν, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις παρενέβησαν τόσο έντονα στην οικονομία που δημιούργησαν μια φούσκα των πάντων.
Ποια ήταν όμως η φούσκα των πάντων;
Οι κεντρικές τράπεζες κατέστρεψαν την παγκόσμια οικονομία και τα 12 χρόνια πλασματικής ευμάρειας θα την πληρώσουμε πανάκριβα.
Τα ομόλογα υποχώρησαν σε αρνητικές ονομαστικές αποδόσεις, κάτι που είναι ένας άλλος τρόπος να πούμε ότι οι τιμές τους προσφέρθηκαν σε τόσο παράλογα επίπεδα που οι επενδυτές ήταν δεδομένο και προαποφασισμένο ότι θα χάσουν χρήματα.
Οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύθηκαν καθώς τα επιτόκια έπεσαν στο μηδέν επειδή ο δανεισμός έγινε τόσο φθηνός.
Οι εταιρίες χωρίς κέρδη έφτασαν να έχουν χρηματιστηριακή αξία σε επίπεδα ρεκόρ, όπως της Tesla.
Οι τεχνολογικές μετοχές δημιούργησαν μια νέα τεχνολογική φούσκα.
Τα κρυπτονομίσματα εκτινάχθηκαν στα ύψη.
Ειδικοί υποστήριζαν τα προηγούμενα χρόνια ότι οι μετοχές μόνο αυξάνονται….
Αλλά ότι αυξάνεται σε ένα κύμα τόνωσης από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να μειωθεί, ανεξάρτητα από τον πληθωρισμό και τη bear market.
Όπως εξήγησε ο αυστριακός οικονομολόγος Ludwig von Mises, είναι μόνο θέμα χρόνου και σοβαρότητας:
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αποφευχθεί η τελική κατάρρευση μιας έκρηξης, μιας φούσκας που προκαλείται από την πιστωτική επέκταση.
Η εναλλακτική είναι μόνο εάν η κρίση πρέπει να έρθει νωρίτερα ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης ή αργότερα ως τελικής και ολοκληρωτικής καταστροφής.
Η Ιαπωνία αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τη θεωρία.
Πρακτικά οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέβασαν τις αγορές σε τέτοια ύψη που πρέπει να πέσουν όλοι τώρα και ταυτόχρονα.
Στο παρελθόν οι καταρρεύσεις αφορούσαν συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα ακίνητα το 2006, τις μετοχές τεχνολογίας το 1999, τις ασιατικές μετοχές το 1996.
Αλλά αυτή τη φορά, αντιμετωπίζουμε την φούσκα των πάντων: οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν εξαντλήσει τα πάντα.
Και έτσι, όλα πρέπει να επανέλθουν στις πραγματικές τους τιμές και αυτό θα συμβεί με συνθήκες χάους.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο συνδυασμός ύφεσης και πληθωρισμού είναι ένας σπάνιος συνδυασμός που είναι κακός για όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Θυμηθείτε, ο πληθωρισμός και η ύφεση υποτίθεται ότι αλληλοαποκλείονται.
Οι οικονομολόγοι απλώς υπέθεταν ότι αυτό συνέβαινε μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Οι επενδύσεις που βασίζονται σε μια οικονομία που υπερθερμαίνεται, μειώνονται λόγω της ύφεσης και οι επενδύσεις που βασίζονται σε χαμηλό πληθωρισμό υποχωρούν καθώς οι τιμές αυξάνονται.
Η τελευταία πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 11% και η ύφεση είναι προ των πυλών.
Η καταστροφή της αγοράς είναι μόνο η αρχή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών