Eντείνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, ο οποίος, όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος ξαφνικής διακοπής όλων των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Ιταλία έχει αποφευχθεί προς το παρόν, αλλά παραμένει υψηλός όσο μαίνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ωστόσο, «τα ανοίγματα είναι τόσο υψηλά που αμφιβάλλουμε ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει μια ύφεση σε ένα τέτοιο σενάριο» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.
Ειδικότερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιβράδυνση στην Κίνα θα περιορίσουν την οικονομία της ευρωζώνης φέτος.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τη σύγκρουση επιφέρουν επί τα χείρω αναθεώρηση την οικονομική ανάπτυξη για το 2022 στο 2,6% από 3,0% τον Μάρτιο.
Με τον πληθωρισμό στο 8,1% τον Μάιο, η Fitch Ratings αναμένει να «κλείσει»το 2022 στο 5,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό 3,4%.
Παρότι οι υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια και στα τρόφιμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνουν τον πληθωρισμό, αναμένεται μετακύλιση του υψηλότερου κόστους των εισροών στις τιμές των αγαθών και το άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με αύξηση των μισθών – γεγονός το οποίο θα εντείνει τις πιέσεις στις τιμές.
Αυτό θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις επιπτώσεις στο κόστος ζωής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα από το πρώτο πανδημικό κύμα.
Bιομηχανική παραγωγή
Οι προοπτικές για τη βιομηχανική παραγωγή φαίνονται επίσης αδύναμες.
Ο δείκτης μεταποίησης PMI τον Μάιο έφτασε σε χαμηλό 18 μηνών, με ελλείψεις εφοδιασμού, μεγάλους χρόνους παράδοσης και αυξημένα κόστη για τους παραγωγούς, που εντάθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τα lockdown της Κίνας.
Η ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών κυρώσεων, περιορίζει επίσης την εμπιστοσύνη.
Η συνιστώσα των προσδοκιών του οικονομικού δείκτη Sentix –δείκτης επενδυτικού κλίματος– αυξήθηκε ελαφρά τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε βαθιά αρνητική.
Η ισχύς στον τομέα των υπηρεσιών βοηθά τις οικονομίες της ευρωζώνης να παραμείνουν ζωντανές.
Το εκ νέου άνοιγμα του κλάδου μετά τους περιορισμούς της παραλλαγής της Omicron το 1ο τρίμηνο του 22 οδήγησε στην αποδέσμευση της ζήτησης, με τον PMI υπηρεσιών τον Μάιο να παραμένει ισχυρός.
Ανοδικές θα είναι και οι προσδοκίες για σταθερές τουριστικές εισροές φέτος.
Η ισχυρή απασχόληση θα πρέπει να παρέχει στήριξη στα νοικοκυριά.
Με την ανεργία να φτάνει στο ιστορικό χαμηλό του 6,8%, είναι επίσης πιθανό να υπάρξει περαιτέρω ανοδική πίεση στους μισθούς.
Η ΕΚΤ εντείνει επίσης τις προσπάθειες για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.
Μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, αναμένουμε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (MRO) θα αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης φέτος μετά τη λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο, με αύξηση 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.
Το 2023, με την πτώση των τιμών της ενέργειας να αναμένεται να επιβαρύνουν τον μετρούμενο πληθωρισμό, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα είναι λιγότερο επιθετική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.
Καθώς η πίεση του πληθωρισμού μειώνεται και οι αλυσίδες εφοδιασμού αναπροσαρμόζονται, αναμένουμε ότι η κλειστή βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις, μαζί με τις δαπάνες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη 2,1% το επόμενο έτος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών