Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία του έκτου πανδημικού κύματος που σαρώνει τη χώρα λόγω Omicron 4 και 5, βρίσκονται οι ειδικοί, συστήνοντας τη χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και όπου υπάρχει συνωστισμός.
Καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα, αλλά και επαναμολύνσεις, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τον τρέχοντα μήνα.
Οι επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας σε 10-15 ημέρες, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για κορύφωση μετά τις 15 Ιουλίου με πάνω από 30.000 κρούσματα.
Μόνο το Σάββατο 2/7 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.839, ενώ ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων ήταν 3.128.
Πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας παρά τα αυξημένα κρούσματα, έχει ξεκαθαριστεί δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες παρά τα αυξημένα περιστατικά δεν θα υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να οδηγηθούμε στη λήψη μέτρων.
Όπως δήλωσε προ ημερών ο κ. Πλεύρης,«έχουμε μπει σε μια λογική να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, υπό την έννοια ότι πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, αλλά προφανώς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης αν χρειαστεί από το Σεπτέμβριο και μετά, θα πράξουμε ανάλογα».
Στο μεταξύ, έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4/7 από τον ΕΟΔΥ.
Η ενημέρωση θα γίνει στα γραφεία του ΕΟΔΥ από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ στις 10:30 το πρωί.
Θα πάρουν μέρος ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης και ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρης Παρασκευής.
Τζανάκης: Το καλό και το κακό σενάριο για το έκτο πανδημικό κύμα
Στα σενάρια για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος αναφέρεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, κάνοντας λόγο ακόμη και για πάνω από 30.000 μολύνσεις μετά τις 15 Ιουλίου.
"Η κορύφωση ενδέχεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι τα κρούσματα να κορυφωθούν μετά τις 15 Ιουλίου και να πάμε σε άναν αριθμό άνω των 30.000 κρουσμάτων", τονίζει στην εφημερίδα Realnews ο κ. Τζανάκης.
Σημειώνει δε, πως ο αριθμός των καταγεγραμμένων ημερήσεων λοιμώξεων εξαρτάται απόλυτα από τον αριθμό των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, καθώς και από τη δήλωση των θετικών αποτελεσμάτων.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως τυο περασμένο διάστημα ήταν περισσότερες από αυτές που καταγράφηκαν οι πραγματικές λοιμώξεις, καθώς πολλοί μετά από θετικό self test δεν κάνουν και rapid ΄,στε να δηλωθούν επισήμως ως κρούσματα.
Περαιτέρω, ο κ. Τζανάκης αναφέρει όιτ έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, η οποία όμως δεν αντοστοιχεί και σε αύξηση των διασωληνώσεων, εκτιμώντας ότι "ενδεχομένως να προσεγγίσουμε και τις 250-300 διασωληνώσεις", χωρίς σοβασή αύξηση όμως στις ΜΕΘ.
Βασιλακόπουλος :Πολυπαραγοντική η αύξηση των κρουσμάτων – Οι επαναλοιμώξεις σπανίως κάνουν σοβαρή λοίμωξη
Η αύξηση των κρουσμάτων είναι πολυπαραγοντική, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενο στην έξαρση των μολύνσεων που παρατηρείται.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο mega, «έχει επικρατήσει το στέλεχος Omicron 4 και το Omicron 5 που είναι πολύ πιο μετατοδικό αλλά όχι τόσο νοσογόνο, κάνει πιο έντονο πυρετό. Επιπλέον, αυτό έχει συμβεί την περίοδο που ήρθησαν όλα τα μέτρα, ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας το επέτρεπε, είναι και μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και έπρεπε να γίνει. Το τρίτο είναι ότι τα εμβόλια και 3η δόση, η οποία δεν έγινε από όλους, είχαν γίνει πριν από αρκετό καιρό».
Περί επαναλομώξεων
Ακόμη, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για τις επαναμολύνσεις, τόνισε πως «είναι περισσότερο ταλαιπωρία η επαναλοίμωξη παρά η νοσηση. Οι άνθρωποι που κάνουν επαναλοιμώξεις σπανίως κάνουν σοβαρή λοίμωξη. Αν έχω αρρωστήσει πριν από 2 χρόνια και νοσήσω τώρα, αυτό λέγεται επαναλοίμωξη, ωστόσο η νόσηση που είχα τότε σπάνια με προστατεύει. Εάν νόσησα τον Ιανουάριο και τώρα νοσήσω πάλι η νόσηση είναι πιο ελαφριά».
Τέταρτη δόση εμβολίου
Σχετικά με την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «πολλοί γιατροί γεμίζουν με αμφιβολία τον κόσμο σχετικά με την 4η δόση. Αυτή τη στιγμή από τους διασωληνωμένους ασθενείς, οι 40 από τους 95 είναι κάτω των 65 ετών. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, που το όφελος είναι ξεκάθαρο, και έχουμε λίγα στοιχεία για τους νεότερους ανθρώπους, που ξέρουμε ότι ωφελεί, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το ποσοστό. Θα ωφελούσε όλους τους ανθρώπους να κάνουν την 4η δόση, γιατί θα αύξανε τα αντισώματά τους, των κυττάρων που υπάρχουν για να αντιμετωπίσουν τον ίο, δεν πρόκειται να πάθει κανένας τίποτα».
Όπως είπε, «στις νέες ηλικίες, όποιος και αν κάνει την τέταρτη δόση δεν θα πάθει τίποτα».
Η εικόνα της πανδημίας
Σε 11.629 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 3/7.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.719.839 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Επιπλέον, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.197, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 179.876 (4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Στους 30.302 οι θάνατοι στην Ελλάδα
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.302 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στους 98 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (63.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 39 (39.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (60.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.735 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 265 (ημερήσια μεταβολή -12.25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.
Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Από το σύνολο των 13.826 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, τα 2 είναι εισαγόμενα, ενώ πλειοψηφία εντοπίζονται στην Αττική.
Αναλυτικά, η κατανομή των 13.824 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών