Εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιβάλλει το δικό της... embargo στο φυσικό αέριο, κλείνοντας τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη. Οι φόβοι -για περαιτέρω διαταραχή στην τροφοδοσία για εκτροχιασμό των προετοιμασιών για τον χειμώνα- έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Μάλιστα, οι περισσότεροι ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του Nord Stream ως αφορμή για να σταματήσει τις ροές του ρωσικού αερίου. Κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουλίου οπότε κι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες, που θα αρχίσουν στις 7 Ιουλίου.
Το ανησυχητικό είναι ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες για τον χειμώνα.
Σε πανικό η Γερμανία
Ο Klaus Mueller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στη Γερμανία, δήλωσε στο CNBC ότι η Ρωσία ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζει τις προμήθειες προς την Ευρώπη ακόμα και μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακοπούν οι ροές μέσω του αγωγού. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσει η ροή φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους».
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Γερμανία πέρασε στο δεύτερο επίπεδο του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για το φυσικό αέριο, το λεγόμενο επίπεδο συναγερμού. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού φυσικού αερίου, αλλά πιστεύει ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί την διαταραχή χωρίς την ανάγκη παρέμβασης.
Οι εκτιμήσεις της Eurasia Group
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Eurasia Group. Εάν ο εφοδιασμός «δεν επανέλθει μετά τη συντήρηση διότι ο πρόεδρος Putin παίζει παιχνίδια ή θέλει να χτυπήσει την Ευρώπη ενώ πονάει, τότε το σχέδιο για αποθέματα έως το τέλος του καλοκαιριού, απλά δεν θα πετύχει» δήλωσε μιλώντας στο CNBC, ο Henning Gloystein από τη Eurasia Group.
Βασική πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τον ενεργειακό τομέα είναι ότι «δεν έχουν καμία ιδέα για το τι θα συμβεί» διότι οι περισσότερες επικοινωνίες με τη Gazprom έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τον Gloystein.
Η Eurasia Group εκτιμά όταν εάν ο Putin ενοχηστρώσει μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου πέρα από το προγραμματισμένο τέλος των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 -σε αυτό που ο Gloystein περιέγραψε ως σενάριο «μέγιστου οικονομικού πολέμου»- η Γερμανία πιθανότατα θα αναγκαζόταν να προχωρήσει στο επίπεδο τρία του έκτακτου σχεδίου. Σε αυτή την περίπτωση, η η γερμανική αρχή ενέργειας θα πρέπει να αποφασίσει πως θα διανείμει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο.
Ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία επηρεάζει όλη την Ευρώπη
«Η Γερμανία έχει γίνει hotspot για ολόκληρη την ΕΕ» είπε ο Gloystein της Eurasia Group και συμπλήρωσε «η Γερμανία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό της Ευρώπης, είναι η μεγαλύτερη οικονομία, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου και έχει εννέα χερσαία σύνορα. Έτσι ό,τι συμβαίνει στη Γεραμνία διαχέεται στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Σύμφωνα με το CNBC, δεν είναι μόνο οι γερμανικές αρχές που ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο περαιτέρω διακοπής της τροφοδοσίας.
Στην Ιταλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αερίου στην ΕΕ, η κυβέρνηση είπε ότι θα διανείσει στην κρατική Gestore dei Servizi Energetici, 4 δισ. ευρώ για την αγορά αερίου ώστε να ενισχυθούν τα αποθέματα.
Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία και Ολλανδία ανέφεραν επίσης ότι οι μονάδες άνθρακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμιστεί η μείωση της παροχής φυσικού αερίου.
«Κι αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει λίγο. Θέλουν να μπορούν να διαπραγματευτούν σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι αυστηροποιήσουν περαιτέρω τις κυρώσεις, ώστε οι Ρώσοι να μπορούν να αντεπιτεθούν με αυτό» δήλωσε ο Gloystein.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλήρης διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για το υπόλοιπο του έτους φαίνεται απίθανη, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ερχόταν με το αφήγημα της ίδιας της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η τρέχουσα μείωση των προμηθειών οφείλεται σε «τεχνικούς παράγοντες» και οικονομικές κυρώσεις.
Η διατήρηση τουλάχιστον ορισμένων ροών θα επέτρεπε επίσης στη Ρωσία να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές και να διατηρήσει την επιλογή πιο δραστικών περικοπών αργότερα μέσα στο έτος, είπε ο Gloystein, πιθανόν ως αντίποινα για το πλαφόν στην τιμή πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών