Στο ενεργειακό πόλεμο που διαξέγεται παράλληλα με τις πολεμικές αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία, η Ρωσία φαίνεται να κερδίζει όλη της παρτίδα
Και αυτό καθώς στα ημερολόγια της βιομηχανικής καρδιάς της Γερμανίας και στα γραφεία της καγκελαρίας στο Βερολίνο, η 11η Ιουλίου 2022 έχει σημειωθεί με κόκκινο χρώμα εδώ και εβδομάδες, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022.
Όταν ο κύριος αγωγός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη διακόπτεται για 10ήμερη συντήρηση τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται μήπως ο πρόεδρος Vladimir Putin χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να διακόψει οριστικά τις ροές.
Εάν η Μόσχα δώσει σήμα ότι ο αγωγός Nord Stream δεν θα επανέλθει όπως έχει προγραμματιστεί, η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholts θα ενεργοποιήσει πιθανότατα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως η παροχή ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η διάσωση εταιρειών.
Η ύφεση και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις
Οι συνέπειες θα σήμαιναν σχεδόν σίγουρα μια βαθιά ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και θα δημιουργούσαν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.
«Ανησυχούμε;
Ναι, ανησυχούμε πολύ", δήλωσε ο Christian Kullmann, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού χημικού γίγαντα Evonik Industries AG. "Θα ήταν αφελές και αστρονομικό να μην ανησυχούμε».
Η ευκαιρία για το Κρεμλίνο
Δεδομένης της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και της έλλειψης βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων βραχυπρόθεσμα, η ευκαιρία να προκληθεί ζημιά στην Ευρώπη στο πλαίσιο αντίμετρων για τις κυρώσεις και την υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα αφεθεί ανεκμετάλλευτη από το Κρεμλίνο
Σε απόγνωση η Ευρώπη
Ενώ η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, ο υπολογισμός για τον Putin είναι τόσο απλός όσο και κυνικός όσον αφορά τον υφιστάμενο συσχετισμό των δυνάμεων. Η Ευρώπη προσπαθεί απεγνωσμένα να γεμίσει τις αποθήκες για να θερμαίνονται τα σπίτια και να λειτουργούν τα εργοστάσια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Έτσι, όσο πιο γρήγορα ενεργήσει η Μόσχα για να διαταράξει περαιτέρω τις αγορές φυσικού αερίου, τόσο υψηλότερες θα είναι οι τιμές και τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει η Ρωσία για να αποκομίσει τα οφέλη.
«Η Ρωσία έχει χαρτιά να βάλει στο τραπέζι», δήλωσε η Olga Khakova, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Κέντρο του Atlantic Council. «Προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα εργαλεία που τους έχουν απομείνει».
Το «μαύρο κουτί»
Οι δεκαετίες που η Ρωσία λειτουργούσε ως σταθερός ενεργειακός εταίρος ανατράπηκαν κατά τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία «ορατότητα» στα σχέδια του Putin, με τις γραμμές επικοινωνίας με τον κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC να έχουν κοπεί και τους αξιωματούχους στο Βερολίνο να αναφέρονται στη χώρα ως «μαύρο κουτί».Η Γερμανία προετοιμάζει σταδιακά τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται.
Ο Scholtz συνέκρινε την κατάσταση με την έξαρση του πληθωρισμού στις δεκαετίες του 1960 και του 70 και προειδοποίησε ότι δεν θα τελειώσει σύντομα.
Όπως η Lehman Brothers...
Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έχει ανακαλέσει εικόνες από τη χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιώντας για μετάδοση όπως η Lehman Brothers και απηχώντας πρόσφατα τον Mario Draghi, ο οποίος ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την εποχή υποσχέθηκε περίφημα να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ.
Κατάρρευση των ενεργειακών αγορών
Αυτή τη φορά, ο επείγων χαρακτήρας επικεντρώνεται στην αποτροπή της κατάρρευσης των ενεργειακών αγορών και των επιπτώσεων που θα είχε αυτό για τη βιομηχανική μηχανή της Ευρώπης.
Ο αντίκτυπος της συμπίεσης στις ενεργειακές προμήθειες γίνεται σταδιακά πιο απτός.
Το Μόναχο μείωσε τη θερμοκρασία των δημόσιων πισινών του, η Κολωνία σβήνει τα φώτα των δρόμων και το Αμβούργο σχεδιάζει να διαθέτει ζεστό νερό μόνο σε ορισμένες ώρες της ημέρας.
Τα κοινοβουλευτικά γραφεία στο Βερολίνο μειώνουν τους θερμοστάτες και η Vonovia SE, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης της Γερμανίας, θα αρχίσει να μειώνει τις νυχτερινές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων της στους 17 βαθμούς Κελσίου (63 βαθμούς Φαρενάιτ).
Διάσωση των ενεργειακών εταιρειών
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η κυβέρνηση Scholz ενισχύει τις εξουσίες της, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης νομοθεσίας που θα της επιτρέψει να αποκτήσει μερίδια για τη διάσωση προβληματικών ενεργειακών εταιρειών όπως η Uniper SE.
Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και βασικός προμηθευτής των τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας άσκησε πίεση στην κυβέρνηση ανακοινώνιοντας την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
Η στήριξη της Uniper
Ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach προειδοποίησε ότι η Uniper δεν θα έχει σύντομα άλλη επιλογή από το να αποσύρει φυσικό αέριο από τα αποθέματά της, να αυξήσει τις τιμές για τους πελάτες και ακόμη και να μειώσει την προσφορά.
Αυτό είναι ακριβώς το είδος των επιπτώσεων που επιδιώκει να αποφύγει ο Habeck, καθώς προσπαθεί να υπερασπιστεί την οικονομία από την χρήσω ως όπλο ενεργειακών πόρων της Ρωσίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε μια συστημικά σημαντική εταιρεία να πτωχεύσει και να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας ως αποτέλεσμα", δήλωσε ο Habeck σε απάντηση στην ανακοίνωση της Uniper, προσθέτοντας ότι η μορφή της στήριξης είναι ακόμη υπό συζήτηση.
Παρέμβαση στην τιμολόγηση
Για να καταπολεμήσει την κρίση, η Γερμανία υποχωρεί επίσης στις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις, αναβιώνοντας τις μονταρισμένες μονάδες άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας κατά 52% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του BloombergNEF.
Η κυβέρνηση έχει ήδη την αρμοδιότητα να τιμολογεί το φυσικό αέριο.
Κλιμάκωσε το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο στάδιο "συναγερμού" στα μέσα Ιουνίου, αφού ο ρωσικός κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC μείωσε τις ροές του Nord Stream κατά 60%.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα ληφθούν
Η κήρυξη "έκτακτης ανάγκης" θα επέτρεπε στη ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας Bundesnetzagentur να ελέγξει τη διανομή.
Ενώ τα νοικοκυριά και οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, θα προστατεύονταν, οι βιομηχανικές εταιρείες θα μπορούσαν να δουν τις παραδόσεις να μειώνονται και οι καταναλωτές θα μπορούσαν ακόμη να υποχρεούνται να μειώσουν τους θερμοστάτες και να μειώσουν τις θερμοκρασίες στους λέβητες νερού.
Η ρυθμιστική αρχή, γνωστή ως BNetzA, επεξεργάζεται εσπευσμένα μοντέλα που θα της επέτρεπαν να λάβει μια «λιγότερο κακή απόφαση» σχετικά με τη διανομή, αλλά δεν θα είναι έτοιμα πριν από το φθινόπωρο, δήλωσε ο Claus Mullen, επικεφαλής της υπηρεσίας.
Η Γερμανία στοχεύει να έχει γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τουλάχιστον κατά 90% μέχρι τον Νοέμβριο.
Το σημερινό επίπεδο είναι περίπου 63%, και ο ρυθμός πλήρωσης την τελευταία εβδομάδα - ο οποίος πιθανότατα θα μειωθεί όταν ο Nord Stream σταματήσει να λειτουργεί - θα σήμαινε ότι θα χρειάζονταν 86 ημέρες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Αγωνία για τα αποθέματα
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες σε όλη τη Γερμανία προετοιμάζονται εξασφαλίζοντας αποθέματα, αναζητώντας εναλλακτικά καύσιμα και επανεξετάζοντας τους κινδύνους από τη διακοπή λειτουργίας του εξοπλισμού. Οι κατασκευαστές στη γειτονική Πολωνία προετοιμάζονται επίσης για δελτίο κατανάλωσης.
«Το να ανησυχούμε γι' αυτό δεν αρκεί», δήλωσε ο Kullmann επικεφαλής της Evonik, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του λόμπι της χημικής βιομηχανίας της Γερμανίας.
Δεν βρισκόμαστε σε ένα σεμινάριο πανεπιστημίου που συζητά για την κοινωνιολογία. Πρέπει να αναλάβουμε δράση.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο".
To πλήγμα του Putin στην Οικονομία της ΕΕ
Ακόμη και χωρίς την πλήρη διακοπή του Nord Stream, ο Putin έχει ήδη πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ING εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα υποκύψει σε ύφεση ανεξάρτητα από τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.
Καθώς η ένταση αυξάνεται, ο Habeck έχει καταφύγει σε απελπισμένα μέτρα.
Αυτή την εβδομάδα, απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Καναδά να απελευθερώσει μια τουρμπίνα του Nord Stream που βρισκόταν στη χώρα για επισκευές, αλλά εγκλωβίστηκε λόγω των κυρώσεων.
Δεν αναμένεται αλλαγή πλεύσης
Το Κρεμλίνο, την ίδια ώρα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να άρει τις ροές του αγωγού εάν το εξάρτημα επισκευαστεί και επιστραφεί, ο Habeck δεν αναμένει αλλαγή τακτικής.
Δήλωσε στο Bloomberg ότι η έκκληση είχε ως στόχο να «απομακρύνει αυτόν τον δρόμο των δικαιολογιών» από τον Putin.
Είναι ένα σημάδι ότι το Βερολίνο γνωρίζει ότι δεν του έχουν απομείνει πολλές επιλογές.
Εξάρτηση
«Ήταν σοβαρό λάθος που η Γερμανία εξαρτήθηκε τόσο πολύ από μία χώρα όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό, και αυτή η χώρα είναι η Ρωσία», δήλωσε ο Habeck σε συνέντευξή του.
«Χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό τώρα μέσα σε λίγους μήνες».
Η προειδοποίηση της Ένωσης Επιμελητηρίων Γερμανίας: Συντριπτική για βιομηχανία και οικονομία μια διακοπή προμήθειας αερίου από Ρωσία
Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων πιστεύει πως θα ήταν συντριπτικά καταστροφική η πλήρης διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου τόσο για την γερμανική βιομηχανία και μεταποίηση, όσο και για την οικοκομία την οποία θα την οδηγούσε σε ύφεση.
Ο πρόεδρος Peter Adrian δήλωσε στην Deutsche Presse-Agentur ότι το DIHK δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μείωσης της οικονομικής παραγωγής ακόμη και κατά διψήφιο ποσοστό τους χειμερινούς μήνες.
Διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις
Ο Adrian κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παράσχει διευκολύνσεις ώστε οι εταιρείες να μπορούν να χρησιμοποιούν ταχύτερα εναλλακτικές λύσεις αντί του φυσικού αερίου.
Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα (11 Ιουλίου) και συνήθως διαρκούν δέκα ημέρες.
Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η Ρωσία δεν θα ξανανοίξει τη βρύση του φυσικού αερίου μετά τη συντήρηση.
"Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ότι μπορεί να έχουμε κατάρρευση της παροχής φυσικού αερίου σε λίγους μήνες", δήλωσε ο Adrian.
"Ο χρόνος περνάει.
Δυστυχώς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σενάριο ότι δεν θα υπάρχει πλέον αέριο από τον Nord Stream 1 για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη συντήρηση από τις 21 Ιουλίου.
Αυτό θα ήταν η σούπερ καταστροφή".
Η λειτουργία των τερματικών και το πρόβλημα
Οι προγραμματισμένοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία δεν θα λειτουργήσουν πριν από το χειμώνα, είπε.
"Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα", δήλωσε ο Adrian.
"Πολλές επιχειρήσεις θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου.
Αν συμβεί αυτό, τότε φοβάμαι σαφώς μια ύφεση.
Τότε θα έχουμε μια οικονομική ύφεση πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης".
Κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας είχε μειωθεί κατά 5,7%, ενώ το 2020 κατά 4,6% λόγω της κορώνας.
Θα πρέπει να αποτραπεί κάτι ανάλογο.
www.bankingnews.gr
Ενεργειακός Αρμαγεδδών - O Putin ετοιμάζεται να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου - Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας
Το εφιαλτικό σενάριο για τη βιομηχανική παραγωγή της οικονομικής ατμομηχανής της ΕΕ - Ποιοι είναι οι φόβοι και το Σχέδιο Β΄
Σχόλια αναγνωστών