(upd) Το τέταρτο γεωτρύπανό της Τουρκίας, το Abdulhamid Han, βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο το Σάββατο (30/7/2022) και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι Τασοούκου της Τουρκίας ενώ την έξοδο του τουρκικού σκάφους επιβεβαιώνει και το ΓΕΝ.
Την ίδια ώρα οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.
Η ενέργεια αυτή των Τούρκων αναμενόταν αρχικά να γίνει στις 9 Αυγούστου, ωστόσο η Άγκυρα κατά τα φαινόμενα προσπάθησε να αιφνιδιάσει την Ελλάδα.
Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.
«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδωσε το τουρκικό κανάλι A Haber στα τέλη Ιουνίου.
Το γεωτρύπανο συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
«Έρευνες εντός τουρκικών θαλασσίων περιοχών»
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».
Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.
Στα τέλη Ιουνίου τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πρώτη περιοχή ερευνών του νέου τουρκικού γεωτρύπανου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος.
To τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Abdulhamid Han», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Erdogan βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.
Που θα τοποθετηθεί το γεωτρύπανο
Έξι σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου φαίνεται πως έχει σημειώσει η Τουρκία για να τοποθετήσει το γεωτρύπανο Abdulhamid Han.
Το σημείο όπου θα κατέβει το τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, από τον ίδιο τον Recep Tayyip Erdogan.
Σε κοινές δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε «αναμένουμε ότι το γεωτρύπανο θα έλθει και έχουμε επίσης συζητήσει για κάποιες κινήσεις, με την ελπίδα ότι αυτές θα αποτρέψουν τη δημιουργία αυτών των εντάσεων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη».
Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε πως «βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το διεθνές δίκαιο και παρά το δίκαιο της θάλασσας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών