Ο κίνδυνος κρατικού χρέους της Τουρκίας, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 19 ετών τον περασμένο μήνα, επέστρεψε στις 703 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2022, μετά τις μεταφορές μετρητών από Ρώσους σε τουρκικές τράπεζες.
Επιπλέον, το ενδιαφέρον των Ρώσων για τα δολαριακά ομόλογα Τουρκίας έριξαν το premium κινδύνου κάτω από τις 600 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα.
«Δεν περιμένω ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σημαντικό κίνδυνο χρεοκοπίας σύντομα, αλλά στις 900 μονάδες βάσης τα CDS ήμασταν κοντά σε ένα ακραίο όριο», δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής στην TD Securities.
«Οποιαδήποτε σημαντική πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα είναι επίσης πιθανή.
Επομένως, ίσως οι 500-700 μονάδες βάσης είναι ένα εύλογο εύρος συναλλαγών», πρόσθεσε.
Άλμα και στις μετοχές
Η ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων έρχεται μετά από κέρδη και στις μετοχικές αγορές, όπου ο δείκτης αναφοράς στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα του σε 21 μήνες.
Μάλιστα, οι εισροές σε τουρκικά assets έχουν βελτιώσει και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνολικό ποσό συναλλάγματος που διακρατείται στις τουρκικές τράπεζες έφτασε σχεδόν τα 5,6 δισ. δολάρια μέσα σε επτά ημέρες.
Ο Haluk Burumeski, ανεξάρτητος οικονομολόγος, δήλωσε σε έκθεσή του ότι τα συνολικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια στα 108,6 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα.
Μειώνει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο η Άγκυρα
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έκανε ένα ακόμη βήμα προς τη μείωση της εξάρτησής της από το δολάριο ΗΠΑ, καθώς έκλεισε μια συμφωνία με τη Ρωσία που επιτρέπει στην Τουρκία να περιορίσει το δολάριο για ορισμένες από τις εισαγωγές της.
Ωστόσο, το νόμισμα της χώρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ενώ οι επανειλημμένες παρεμβάσεις της κρατικής τράπεζας σταθεροποίησαν τη λίρα μετά από μια επτάμηνη πτώση μέχρι τον Ιούλιο, συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά στο ψυχολογικό επίπεδο των 18 ανά δολάριο.
Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 25% φέτος και έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των ομοτίμων στις αναδυόμενες αγορές.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή της Τουρκίας κινείται με ετήσιο ρυθμό 80% έναντι του στόχου της κεντρικής τράπεζας για 5%.
Επικίνδυνο το διπλό παιχνίδι του Erdogan
Μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας προσπαθεί να ισορροπήσει ο τούρκος πρόεδρος Erdogan, με τους Financial Times να αναφέρουν σήμερα ότι το παιχνίδι του είναι επικίνδυνο.
Σύμφωνα με τους Financial Times η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άνοιξε μια ευκαιρία στον τούρκο πρόεδρο να «παίξει» το ρόλο του "μεσίτης".
Και αυτή η τακτική έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις μεγάλες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Erdogan και του Putin, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και σχετικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για τον αυξανόμενο κίνδυνο το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να πληγεί από τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.
Ωστόσο, ο Erdogan δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ στη Μόσχα, αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και έχει κρατήσει τους ουρανούς της ανοιχτούς στα εμπορικά αεροσκάφη της Ρωσίας.
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες δυτικών αξιωματούχων ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να γίνει δίαυλος για να παρακάμψει τις κυρώσεις η Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών Αγκυρας – Μόσχας, είναι πιθανό να πυροδοτήσει μεγαλύτερες τριβές με τη Δύση.
Η Ρωσία στέλνει λεφτά στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου
Στα τέλη του Ιουλίου είχε γίνει επίσης γνωστό ότι ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει κονδύλια σε θυγατρική που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η ρωσική εταιρεία Rosatom απέστειλε περίπου 5 δισ. δολάρια στην κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Τουρκία, Akkuyu Nuclear JSC.
Ακόμη δύο αντίστοιχου ύψους μεταφορές χρημάτων προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες, κατά τις ίδιες πηγές.
Δηλαδή, τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 15 δισ. δολάρια.
Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Άγκυρα, εξάλλου, έχει προμηθευτεί από τη Μόσχα συστήματα αεράμυνας S-400, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών