Τα επίπεδα του νερού στον ποταμό Ρήνο είναι ήδη κοντά στα χαμηλά από το 2018
Τα επίπεδα του νερού στον ποταμό Ρήνο είναι ήδη κοντά στα χαμηλά από το 2018 (βλ. Διάγραμμα 1) ωθώντας ορισμένες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να προειδοποιήσουν ότι η έλλειψη άνθρακα (που μεταφέρεται με φορτηγίδες) θα δυσκολέψει την επανεκκίνηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και ότι δεν θα υπάρχει αρκετό νερό για την ψύξη των σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Επιπλέον, σημειώνει σε ανάλυσή της η Capital Economics, η Νορβηγία έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των χαμηλών επιπέδων νερού στους υδροδεξαμενές της.
Και για να χειροτερέψουν τα πράγματα, η παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας τρέχει σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών λόγω εργασιών συντήρησης.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Γερμανία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει το μερίδιο 15% της ηλεκτρικής της ενέργειας που παράγεται από το φυσικό αέριο σε άλλες πηγές.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.
Διάγραμμα 1: Στάθμη νερού ποταμού Ρήνου (Μάιντς, μέτρα)
Πηγές: WSV και TUM
Έκρηξη πληθωρισμού και ύφεση
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο τερματισμός των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 6% το επόμενο έτος αντί του 4% που είναι η τρέχουσα εκτίμηση και το ΑΕΠ της ευρωζώνης σε συρρίκνωση 1-2% το επόμενο έτος αντί για μικρή αύξηση.
Το μόνο επιχείρημα κόντρα στις παραπάνω εκτιμήσεις, είναι ότι η κρίση θα μπορούσε να υποχωρήσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, επειδή η ζήτηση για φυσικό αέριο μειώνεται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.
Μέχρι τον επόμενο χειμώνα (2023-2024) η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει αυξήσει την ικανότητά της να επεξεργάζεται και να μεταφέρει LNG.
Εν τω μεταξύ, τα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού συνεχίζουν να είναι ζοφερά.
Ομολογουμένως, τα λεπτομερή εθνικά στοιχεία για τον Ιούλιο επιβεβαίωσαν ότι ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε και πάλι στη Γερμανία.
Ωστόσο, η επιβράδυνση οφειλόταν στην εισαγωγή του ταξιδιωτικού εισιτηρίου των εννέα ευρώ και στη μείωση των ενεργειακών φόρων, που και οι δύο υποτίθεται ότι είναι προσωρινές, παρά στη μείωση των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα 2, ο πληθωρισμός των εστιατορίων και των καταλυμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται.
Και η αύξηση του πληθωρισμού επίπλων και οικιακού εξοπλισμού δείχνει ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ευρείας βάσης.
Με ελάχιστες ενδείξεις ότι οι ελλείψεις εξαρτημάτων ή εργατικού δυναμικού μειώνονται, πιστεύουμε ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να εξασθενήσουν οι υποκείμενες πιέσεις τιμών στην ευρωζώνη.
Πηγή: Refinitiv
Επιπλέον, θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας τους επόμενους μήνες.
Οι γερμανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζουν να αυξήσουν τις λιανικές τιμές του φυσικού αερίου από 33% σε πάνω από 100% μέχρι τον Οκτώβριο και μεγάλες αυξήσεις τιμών αναμένονται και σε άλλες χώρες, δεδομένου ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου (TTF) έχει αυξηθεί πάνω από 250% από τα μέσα Ιουνίου .
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών