Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκάλυψη για τις υποκλοπές: Δεν ήταν μόνο ο Ανδρουλάκης – Η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλα 7 - 8 πολιτικά πρόσωπα

Αποκάλυψη για τις υποκλοπές: Δεν ήταν μόνο ο Ανδρουλάκης – Η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλα 7 - 8 πολιτικά πρόσωπα
Οι παρακολουθήσεις διενεργούνταν με το Predator
Σχετικά Άρθρα

(upd 5) Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση των υποκλοπών ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη στάση της κυβέρνησης που προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει το μείζον αυτό ζήτημα και να αλλάξει εναγωνίως ατζέντα, είτε με τα ελληνοτουρκικά, είπε με την παροχολογία ενόψει ΔΕΘ. 
Η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλα 7-8 πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συγκεκριμένες παρακολουθήσεις μέσω νόμιμης επισύνδεσης, για να διαπιστωθούν θα πρέπει να γίνει αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου της Υπηρεσίας.
Παράλληλα η εφημερίδα επικαλούμενη αστυνομικής πηγές τονίζει ότι υπηρεσιακοί παράγοντες σε σοβαρές αστυνομικές έρευνες, είχαν υπονοήσει ότι υπήρχε δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων προσώπων – στόχων ακόμα και μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών όπως το WhatsApp και το Viber.
Πρόκειται για δυνατότητες που δεν έχουν τα γνωστά συστήματα επισύνδεσης της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ.
«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου.
Το Predator, υποστηρίζουν, δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα» αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

Αντισυνταγματικές οι επισυνδέσεις

«Στην υπόθεση Ανδρουλάκη οφείλουν πλέον και οι πιο ανυποψίαστοι την οδυνηρή βεβαιότητα ότι το πλαίσιο εντός του οποίου έχει δομηθεί και διενεργείται, στην καθ’ ημάς έννομη τάξη, η διαδικασία άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν στοιχεί προς τις εξαγγελίες του Συντάγματος» επισημάνει σε άρθρο της στη Καθημερινή την Κυριακή 14 Αυγούστου η δρ Αικατερίνα Παπανικολάου δικηγόρος και μέλος στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Συναφώς με την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών θεωρεί ότι το τρέχον θεσμικό πλαίσιο απάδει της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών και δεν εγγυάται στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα επισημαίνει την αποτυχία της προστασίας των εγγυήσεων του κράτους δικαίου σε συγκεκριμένες διάστασης της διαδικασίας των επονομαζόμενων επισυνδέσεων: «Η αόριστη διάρκεια της άρσης, η πλήρης έλλειψη αιτιολογίας, η δυνατότητα επιβολής του μέτρου, χωρίς αναγραφή του ονόματος του φυσικού προσώπου –αρκεί η αναγραφή του τηλεφωνικού αριθμού–, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νομοθετικό αποκλεισμό γνωστοποίησης –υπό προϋποθέσεις– του μέτρου στον καθ’ ού, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον, όπου η κρατική προνομία εκτοπίζει ανησυχητικά τη βασική αρχή του φιλελεύθερου κράτους δικαίου περί αμοιβαίων ελέγχων (checks and balances)».
Η παραπάνω τοποθέτηση του μέλους της ΑΔΑΕ κατακρυμνίζει κάθε ... θεσμικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τη δικαιολόγηση των υπολοπών καθώς όχι μόνο τίθεται το ερώτημα για όσον αγορά το ποιο εθνικό ζήτημα νομιμοποίησε την παρακολούθηση κυρίως του αρχηγού του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος, αλλά και η ίδια η διαδικασία η οποια ακολουθήθηκε παρασουσιάζει προβλήματα συνταγματικότητας.

ΣΥΡΙΖΑ: Μαφιόζικες παρακολουθήσεις

«Το θράσος της ΝΔ ξεπερνά κάθε όριο να τολμά να μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας την ώρα που αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε ένα αδίστακτο καθεστώς με μαφιόζικες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών», σχολιάζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «οι ανακοινώσεις τους μόνο γέλιο προκαλούν», ενώ σημειώνει ότι περιμένει από σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε. Συγκεκριμένα:

Ισχύει το ρεπορτάζ της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator και έκανε παράνομες παρακολουθήσεις;

Ισχύει ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ

Έχει αγοράσει η μισθώσει το ΚΕΤΥΑΚ, η παραΕΥΠ δηλαδή των Μητσοτάκη - Δημητριάδη - Πιερρακάκη, το κακόβουλο λογισμικό Predator;

Ισχύει ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στήσουν το κύκλωμα τους;».

«Γνωρίζουμε ό,τι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι αλλά ματαιοπονούν.
Δεν θα τα καταφέρουν, όλα θα έρθουν στο φως», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας καταληκτικά ότι «το ελάχιστο που περιμένουμε είναι πότε θα τελειώσει τις διακοπές του ο τουρίστας υποκλοπέας για να παραιτηθεί».

ΝΔ: Συκοφαντία και υποκρισία από ΣΥΡΙΖΑ

Συκοφαντία και υποκρισία καταλογίζει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων ενώ κάνει και λόγο για μικροπολιτική σκοπιμότητα.
«Η διερεύνηση τόσο από την Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και σε θεσμικό επίπεδο από τη Βουλή έχει ήδη δρομολογηθεί.
Και τότε μαζί με την αλήθεια θα αναδειχθεί και το μέγεθος της συκοφαντίας, της υποκρισίας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και θα διαψευστούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια, είτε αφορούν πληροφορίες χωρίς στοιχεία για παρακολούθηση προσώπων είτε τη χρήση λογισμικού από τις ελληνικές αρχές παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις», σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:
« Όσο για τα νέα χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις, θα δοθούν αρμοδίως οι κατάλληλες απαντήσεις».

Γεραπετρίτης: Δεν εξαιρείται κανείς

Mε νέα παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει ότι, εκ του νόμου, κανείς δεν εξαιρείται από την άρση απορρήτου, εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθαρίζει ότι εκείνος που παρακολουθείται από την ΕΥΠ, μπορεί μεν να ενημερωθεί εκ των υστέρων, αλλά μόνο όταν ο λόγος της παρακολούθησής του ήταν για τη διακρίβωση εγκλημάτων και όχι για εθνικούς λόγους.
«Το περιεχόμενο της επικοινωνίας, εφόσον δεν προκύψει λόγος, καταστρέφεται και το υποκείμενο της άρσης μπορεί να ενημερώνεται εκ των υστέρων, όταν η άρση έγινε για τη διακρίβωση εγκλημάτων, αλλά όχι για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο νόμος δεν διακρίνει κατηγορίες πολιτών που είναι απόλυτα προστατευμένες από την άρση απορρήτου όταν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις», τονίζει στην Καθημερινή.

Ηλιόπουλος: Το καθεστώς Μητσοτάκη θα απολογηθεί

«Το καθεστώς Μητσοτάκη θα απολογηθεί.
Η αλήθεια δεν θα μείνει κρυφή και θα φανεί ότι οι "σκοτεινές δυνάμεις" που εμπλέκονται σε μαφιόζικες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών δεν είναι κάποια ξένη δύναμη, αλλά το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μαραντζίδης: Σε μία σύγχρονη Δημοκρατία η παραίτηση Μητσοτάκη θα ήταν αυτονόητη 

 

Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, που σέβεται τον εαυτό της, η παραίτηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, ως το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας αυτοκάθαρσης, σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης.
Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση πρόσβαλε βαθιά το σύνταγμα, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, παραβίασε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και, τέλος, διέρρηξε βασικούς κανόνες δημοκρατικής πολιτικής συμβίωσης.
Επισημαίνει την ανάγκη για ένα «Δημοκρατικό Μέτωπο», που θα υπερασπιστεί τη δημοκρατική νομιμότητα και τους βασικούς κανόνες δημοκρατικής συμβίωσης.
Με πιο σύγχρονους όρους, φαίνεται πως επιχειρείται από την κυβέρνηση η θεωρητική και πολιτική κατασκευή και νομιμοποίηση ενός «Βαθέος κράτους», το οποίο θα μπορεί να καθορίζει τα όρια της «εθνικής ασφαλείας» και των απειλών εναντίον της, επισημαίνει ο καθηγητής
Έτσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωθυπουργού και του υπουργού Γεραπετρίτη, εάν συντρέχουν λόγοι «εθνικής ασφαλείας», θα μπορεί να παρακολουθείται από την ΕΥΠ κάθε πολιτικός (εφόσον αυτό είναι «τυπικά νόμιμο»). Ακόμη δηλαδή και ο ΠτΔ ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή η πλειοψηφία των βουλευτών.
Αντιλαμβανόμαστε πού οδηγεί αυτό το σκεπτικό αν το προεκτείνουμε;
Δυνητικά το Βαθύ κράτος θα μπορεί να ακυρώσει ακόμη και τη λαϊκή βούληση, εφόσον κρίνει πως η τελευταία απειλεί την εθνική ασφάλεια, υποστηρίζει ο κ. Μαραντζίδης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή παρατηρείται ένας διαρκώς αυξανόμενος έλεγχος σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και συνδυάζεται με τη παρακμή των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και των περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών.
«Η κατάσταση αυτή, θα έλεγε ο Πουλαντζάς, εμπεριέχει στοιχεία ολοκληρωτισμού, που μπορούν να αποκρυσταλλωθούν σε παρακρατικό μηχανισμό», συνεχίζει ο κ. Μαραντζίδης.
«Με άλλα λόγια, σήμερα, όλοι όσοι έχουν ασκήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κριτική στην κυβέρνηση, όλοι όσοι θεωρούνται ‘’αιρετικών απόψεων’’, αλλά και οι συνομιλητές τους, έχουν την αίσθηση πως υπήρξαν ή/και είναι θύματα παρακολούθησης.
Πρόκειται για κάτι τρομακτικό, αν σκεφτεί κανείς πως μας επιστρέφει στο παρακράτος της μετεμφυλιακής εποχής», επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης