Κινήσεις ωραιοποίησης ενόψει της νέας αναπροσαρμογής που θα υπάρξει λόγω ενεργοποίησης του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 22,8 εκατ ευρώ καταγράφηκαν στην μετοχή της Attica bank.
Η μετοχή έκλεισε στα 0,1154 ευρώ, κλειδωμένη με άνοδο +29,81%, με όγκο 1,12 εκατ. τεμάχια και ανεκτέλεστα 117 χιλ. μετοχές ενώ η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 14 εκατ ευρώ.
Αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση το dilution, η αραίρωση ή απίσχναση θα είναι πολύ περιορισμένη...
Μάχη με τον χρόνο…
Μάχη με τον χρόνο φαίνεται ότι δίνει η Attica bank, μάχη για να διασωθεί καθώς η κατάσταση παραμένει θολή.
Ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την Attica bank «ανεξαρτήτως ζημιών»
Οι βασικοί μέτοχοι είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχοντας επενδύσει 153,76 εκατ και κατέχοντας σχεδόν το 62% της Attica bank και το 24,57% κατέχουν η RINOA μια κυπριακή εταιρία αναφερόμενη ως εταιρία συμφερόντων της Ellington και το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών.
Η RΙΝΟΑ κατέχει το 9,87% της Attica bank.
Ταυτόχρονα στο παρασκήνιο έχουν υπάρξει και διερευνητικές επαφές και με άλλους ενδιαφερόμενους αλλά δεν υπάρχει ακόμη αποκρυσταλλωμένη εικόνα…
Τι σημαίνει «ανεξαρτήτως ζημιών»
Με βάση πηγές προσκείμενες στους βασικούς μετόχους αναφέρεται ότι «υπάρχει συμφωνία μετόχων και θα τηρηθεί ανεξαρτήτως ζημιών, θα στηρίξουμε την Attica bank»
Σε ερώτηση το ανεξαρτήτως ζημιών είναι η πιο ουσιώδης παράμετρος.
«Ναι υπάρχει συμφωνία μετόχων για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank και προφανώς οι ιδιώτες μέτοχοι το Ellington και το ΤΜΕΔΕ θα στηρίξουν εφόσον δεν υπαναχωρήσει από την συμφωνία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»
Παρέμβαση SSM θέτει όρους για την συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank
Το bankingnews σε ερώτηση που έθεσε στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών και υπάγεται στην ΕΚΤ ανέφερε στο bankingnews ότι ο νόμος που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ξεκάθαρα αναφέρει ότι το ΤΧΣ μπορεί να επενδύσει σε μια μη συστημική τράπεζα εφόσον κριθεί ότι είναι βιώσιμη και συμφέρουσα η επένδυση.
Θα αξιολογηθεί λοιπόν η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank με κριτήριο την βιωσιμότητας της επένδυσης.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Τι σημαίνει βιώσιμη επένδυση;
Σήμερα η Attica bank έχει 322 εκατ κεφάλαια εκ των οποίων τα 153,76 εκατ είναι κεφάλαια του ΤΧΣ.
Θα απαιτηθούν άλλα 500 ή άλλα 600 εκατ ευρώ κεφάλαια άπαξ και οι ζημίες από τις 3 τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 είναι υψηλότερες των αρχικών εκτιμήσεων συν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη.
Για να ενταχθούν οι τρεις τιτλοποιήσεις NPEs της Attica bank στον Ηρακλή 2 θα πρέπει να καταγραφούν όλες οι ζημιές.
O καναδικός οίκος DBRS τις έχει προσδιορίσει στα επίπεδα που έχει προβλέψει το bankingnews περίπου 620 με 650 εκατ ευρώ.
Θα απαιτηθεί λοιπόν μια νέα αύξηση όχι 365 εκατ που αρχικώς είχε εκτιμηθεί αλλά 500 ή 600 εκατ ευρώ.
Για να μπορέσει το Ellington και το ΤΜΕΔΕ να καταστούν μέτοχοι πλειοψηφίας θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 300 εκατ και το ερώτημα είναι το εξής, έχουν ή θέλουν να επενδύσουν τόσα κεφάλαια;
Το ΤΧΣ θα πρέπει επίσης να επενδύσει άλλα 200 με 300 εκατ ευρώ συν τα 153,76 εκατ ευρώ που έχει ήδη επενδύσει.
Η Attica bank θα αποτιμάται P/BV 1,55 φορές τα ίδια της κεφάλαια όταν π.χ. η Πειραιώς αποτιμάται με όρους τιμής προς λογιστική αξία 0,20.
Το ερώτημα είναι το εξής.
Συμφέρει μια επένδυση σε μια τράπεζα που έχει P/BV 1,55;
Κανένας σύμβουλος ή διεθνής τράπεζα δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει τέτοιες αποτιμήσεις…
Πρέπει λοιπόν για να μπορέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επενδύσει νέα κεφάλαια να δικαιολογήσει γιατί θα συμμετάσχει σε μια τόσο ακριβή τράπεζα όπως η Attica bank με όρους αποτίμησης…
Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει παράταση για την «τελική λύση»
Η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το κεφαλαιακό πλάνο φαίνεται ότι ατύπως έχει δώσει παράταση στην Attica bank ένα μήνα μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2022 ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο και ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τελική λύση για την Attica bank
Οι λύσεις για την Attica bank είναι οι εξής
1)Επενδύουν οι τρεις βασικοί μέτοχοι, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, RINOA και ΤΜΕΔΕ τα απαραίτητα κεφάλαια και η Attica bank διασώζεται και παραμένει αυτόνομη.
2)Αποφασίζεται να διασπαστεί σε good και bad bank ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν και το funding gap το κενό χρηματοδότησης που θα πρέπει να καλυφθεί από το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων είναι περισσότερα σε σχέση με το να διασωθεί από τους υφιστάμενους μετόχους.
Στην περίπτωση διάσπασης σε καλή και κακή τράπεζα θα καταλήξει σε κάποια συστημική με επικρατέστερες την Alpha bank ή την Πειραιώς.
Στην περίπτωση της διάσπασης σε καλή και κακή τράπεζα πέραν από το πολιτικό κόστος το κόστος σε κεφάλαια και funding gap προσδιορίζεται σε 1,1 με 1,2 δισεκ. ευρώ.
3)Αναζητείται άλλη λύση όπου η Attica bank απορροφάται από κάποια συστημική τράπεζα με σχέση ανταλλαγής χωρίς να διασπαστεί αλλά έχοντας επιλύσει προηγουμένων το μείζον ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας…
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την RINOA…
Πραγματικά υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την RINOA η οποία φέρεται ότι αποτελεί fund της αμερικανικής Ellington.
Λέμε φέρεται και θα εξηγήσουμε τι εννοούμε.
Ένα αμερικανικό fund το οποίο θεωρείται μεγάλος επενδυτής γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσει μια κυπριακή εταιρία η οποία επενδύει στην Attica bank;
Δεν θα μπορούσε όπως το Fairfax στην Eurobank να επενδύσει μέσω συμμετοχών;
Γιατί αποφάσισαν να εμφανίζονται μέσω μιας κυπριακής εταιρίας της RINOA που κατέχει 120,86 εκατ μετοχές της Attica bank και την εκπροσωπεί ένας ολλανδός ο Christian Udo Schoening.
Ποιος είναι αυτός ο κύριος Christian Udo Schoening τι ρόλο διαδραματίζει;
Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι η RINOA συνεργάζεται με μια ελληνική εταιρία την Ellington Solution στην οποία εμφανίζονται ως μέλη στο διοικητικό συμβούλιο η κ. Ε. Μαραγκουδάκη αλλά και άλλα στελέχη της Ellington που ωστόσο είναι υπεύθυνοι… για την κλιματική αλλαγή…
Γιατί η RINOA χρειάστηκε να δημιουργηθεί στην Κύπρο;
Γιατί την διαχείριση της RINOA την έχει αναλάβει μια ελληνική εταιρία και όχι απευθείας η Ellington στις ΗΠΑ;
Η ερώτηση είναι η εξής.
Το Ellington και το ΤΜΕΔΕ επένδυσαν 62 εκατ;
Όντως επένδυσε κεφάλαια το Ellington – RINOA ή απλά είναι κεφάλαια του ΤΧΣ ή του ΤΜΕΔΕ τα οποία παρουσιάζονται ως κεφάλαια της Ellington;
Τελικά το αμερικανικό fund επένδυσε πραγματικά κεφάλαια ναι ή όχι;
Ερωτούμε γιατί χρειάστηκε να δημιουργηθεί όλο αυτό το δαιδαλώδες επενδυτικό σχήμα για να συμμετάσχει η αμερικανική Ellington στην Attica bank;
Για εμάς το αναφέρουμε ξεκάθαρα είναι πολύ περίεργο αυτό το επενδυτικό σχήμα και το τονίζουμε...
Η ελληνική εμπειρία μας λέει ότι τέτοια σχήματα με εμπλοκή της Κύπρου έχουν στόχο να συγκαλύψουν κάποιες στρατηγικές ή να συγκαλύψουν τους πραγματικούς μετόχους… άλλο τι εμφανίζεται και άλλο τι πραγματικά συμβαίνει…
Κύριοι της Attica bank διαφάνεια…
Αυτό που κατέστρεψε τόσα χρόνια την Attica bank ήταν η αδιαφάνεια…
Επιστρατεύστε την διαφάνεια…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών