Ο αγώνας της Ευρώπης να εξοικονομήσει αρκετό φυσικό αέριο για να ξεπεράσει τους ψυχρότερους μήνες έρχεται σε μια εποχή που οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη
Τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι λίγο πάνω από το 77% γεμάτες.
Οι στόχοι
Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Olaf Scholz σχεδίαζε αρχικά τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να φτάσουν το 75% έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι επόμενοι στόχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι 85% έως την 1η Οκτωβρίου και 95% έως την 1η Νοεμβρίου.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγωνίζονται να γεμίσουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με προμήθειες φυσικού αερίου, προκειμένου να έχουν αρκετά καύσιμα για να κρατήσουν τα σπίτια ζεστά τους επόμενους μήνες.
Η Ρωσία μείωσε δραστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία να λειτουργούν επί του παρόντος μόλις στο 20% του συμφωνηθέντος όγκου.
Η Μόσχα αποδίδει την κατάσταση αυτή στον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό.
Η Γερμανία, ωστόσο, θεωρεί ότι η περικοπή της προσφοράς είναι ένας πολιτικός ελιγμός που έχει σχεδιαστεί για να σπείρει την ευρωπαϊκή αβεβαιότητα και να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της επίθεσης του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας.
Τα λάθη της Γερμανίας
«Η Γερμανία ανέπτυξε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και, επομένως, σε μια εξάρτηση από έναν πρόεδρο που αγνοεί το διεθνές δίκαιο [και] στον οποίο η φιλελεύθερη Δημοκρατία και οι αξίες της χαρακτηρίζονται εχθροί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.
«Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει και δεν επιστρέφει».
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ο διαχειριστής της γερμανικής αγοράς φυσικού αερίου, Trading Hub Europe, ανακοίνωσε ότι τα νοικοκυριά σε εθνικό επίπεδο θα έπρεπε να πληρώνουν σχεδόν 500 ευρώ περισσότερα ετησίως για φυσικό αέριο.
Ο νέος φόρος έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καλύψουν το κόστος αντικατάστασης των ρωσικών προμηθειών, αν και η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις για περαιτέρω ανακούφιση για τους καταναλωτές.
«Όλα τα μέτρα, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, έχουν ένα τίμημα», είπε ο Robert Habeck.
«Όλα τα μέτρα έχουν συνέπειες και ορισμένα από αυτά είναι επίσης επιβλητικά, αλλά μας οδηγούν στο να είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στον εκβιασμό και να μπορούμε να αποφασίζουμε για τον ενεργειακό μας εφοδιασμό ανεξάρτητα από τη Ρωσία».
«Η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο»
Ο αγώνας της Ευρώπης να εξοικονομήσει αρκετό φυσικό αέριο για να ξεπεράσει τους ψυχρότερους μήνες έρχεται σε μια εποχή που οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ωθεί τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και συμπιέζει την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων.
Η Γερμανία, μέχρι πρόσφατα, αγόραζε περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.
Και η κυβέρνηση παλεύει τώρα να ενισχύσει τις χειμερινές προμήθειες φυσικού αερίου εν μέσω φόβων που η Μόσχα θα μπορούσε σύντομα να κλείσει εντελώς τις κάνουλες.
«Πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ καλές η Γερμανία να φτάσει στο 90% της χωρητικότητας αποθήκευσης μέχρι τις αρχές του χειμώνα, αλλά αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να αποφευχθεί πραγματικά η έλλειψη φυσικού αερίου», Marcel Fratzscher, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).
«Ακόμη και αν η Γερμανία ξεπεράσει τον χειμώνα, το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί την άνοιξη του επόμενου έτους, επομένως η αβεβαιότητα υπάρχει και οι εταιρείες ανησυχούν», είπε ο Fratzscher.
«Η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για την οικονομία.
Οι εταιρείες επενδύουν λιγότερα, οι καταναλωτές καταναλώνουν λιγότερο — και έτσι το αποτέλεσμα είναι ότι βλέπουμε μια τεράστια επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας», πρόσθεσε.
«Δεν αρκεί η αποθήκευση φυσικού αερίου»
Αναλυτές είπαν στο CNBC ότι η Γερμανία μπόρεσε να γεμίσει γρήγορα τα αποθέματά της φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ορισμένων παραγόντων.
Αυτές περιλαμβάνουν την ισχυρή προσφορά από τη Νορβηγία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη μείωση της ζήτησης εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, τις επιχειρήσεις που μεταπηδούν από το φυσικό αέριο σε άλλους τύπους καυσίμων και διότι η κυβέρνηση παρέχει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε πιστωτικές γραμμές για την αναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.
«Αν ξοδεύετε πολλά χρήματα, τότε είναι σχετικά εύκολο να γεμίσετε τον αποθηκευτικό χώρο φυσικά», είπε ο Andreas Schroeder, επικεφαλής της ενεργειακής ανάλυσης στο ICIS, μια υπηρεσία πληροφοριών εμπορευμάτων.
Εάν η γερμανική κυβέρνηση «θέλει να το δει αυτό ως επιτυχία, τότε εντάξει», είπε ο Schroeder.
«Αλλά η Γερμανία εξακολουθεί να μην τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία.
Έχουν γεμίσει περισσότερο την αποθήκη τους χωρίς να πληρώσουν τις τεράστιες επιδοτήσεις».
Ένας λόγος που η Γερμανία βρέθηκε με ένα «στρατηγικό μειονέκτημα» σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε ο Schroeder, είναι ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου της Γερμανίας ανήκε προηγουμένως εν μέρει σε εγκαταστάσεις που ελέγχονται από την Gazprom.
Αυτό συνέβη με την τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης Rehden της Γερμανίας, για παράδειγμα, μια τοποθεσία κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
«Σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία, δεν είχαν αυτό το πρόβλημα στην αρχή», είπε ο Schroeder, προσθέτοντας ότι παραμένει δύσπιστος σχετικά με το εάν η Γερμανία θα μπορέσει να φτάσει το «αρκετά φιλόδοξο» επίπεδο αποθήκευσης του 95% έως τον Νοέμβριο.
Τι γίνεται με άλλες χώρες της ΕΕ;
Ο Zongqiang Luo, αναλυτής φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Rystad Energy, είπε ότι η θέση της Γερμανίας ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημαίνει ότι είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τα επίπεδα αποθήκευσης του Βερολίνου με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Luo είπε ότι μόνο η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία ήταν συγκρίσιμες ως προς την κλίμακα της κατανάλωσης φυσικού αερίου τους, αλλά η εξάρτηση της Γαλλίας από την πυρηνική παραγωγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η χρήση των τερματικών σταθμών εισαγωγής LNG από την Ισπανία και η εξάρτηση της Ισπανίας και της Ιταλίας από τις εξαγωγές αερίου της Αλγερίας σημαίνουν ότι όλα διαφέρουν από τη Γερμανία.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γαλλίας εμφανίστηκαν για τελευταία φορά σε σχεδόν 87% πληρότητα, σύμφωνα με την GIE, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ισπανίας και της Ιταλίας ήταν περίπου 81% και 77%, αντίστοιχα.
«Απλά μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία έχει κάνει καλή δουλειά», είπε ο Luo.
«Αλλά ας δούμε πώς θα εκπληρώσουν τον στόχο για τους επόμενους δύο μήνες», είπε.
«Αυτό θα είναι πολύ, πολύ κρίσιμο για τον ερχόμενο χειμώνα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών