Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να τρέχουν τρία βήματα πίσω
Οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη ύφεση γίνονται όλο και πιο δυνατές, το ενιαίο νόμισμα ολισθαίνει και η αγορά ενέργειας βρίσκεται ήδη σε κατάσταση κρίσης.
Αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να τρέχουν τρία βήματα πίσω - σε μεγάλο βαθμό επειδή ξοδεύουν πολύ χρόνο για να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας.
Αντίθετα, θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό για το οποίο πιέζει η Μόσχα: κοινωνική αναταραχή.
Αυτό επισημαίνει η Maria Tadeo του Bloomberg, εφιστώντας την προσοχή στις σποραδικές δηλώσεις των Ρώσων.
Ο χρησμός Medvedev
Την περασμένη εβδομάδα, ο Dmitry Medvedev, κάποτε η φιλελεύθερη ελπίδα για τη Ρωσία που έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο επιθετικές φωνές κατά της Ουκρανίας, έγραψε μια μακροσκελή ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram στην οποία προέτρεψε τους ευρωπαίους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις «ηλίθιες» ενέργειες των κυβερνήσεών τους (δηλ. , κυρώσεις) και να τους τιμωρήσουν γι' αυτό (δηλαδή, να τους καταψηφίσουν).
Θεώρησε ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά παραπλανούνται από τους ανόητους πολιτικούς, ενώ η Ρωσία θέλει συνεργασία με τους λαούς της Ευρώπης.
«Μην μένεις σιωπηλός… Η Ρωσία μπορεί να το ακούσει», έγραψε.
Ο ρόλος της Ιταλίας
Η ανάρτηση έγινε viral στην Ιταλία, καταλήγοντας μάλιστα στα πρωτοσέλιδα της La Repubblica και της Corriere della Sera, των δύο εμβληματικών εφημερίδων της χώρας.
Και τα δύο δημοσιεύματα κατηγόρησαν τον Medvedev για παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα.
Η ιταλική Αριστερά προχώρησε παραπέρα, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία θέλει να προκαλέσει κοινωνική ένταση.
Η Δεξιά, η οποία αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις και συχνά κατηγορείται ότι είναι ήπια με το Κρεμλίνο, είπε ότι τις εκλογές θα αποφασίσουν οι Ιταλοί και όχι οι Ρώσοι.
Ωστόσο, ο Matteo Salvini, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Lega, έχει συνδέσει τις κυρώσεις με την κρίση του κόστους ζωής, προτείνοντας μια διπλωματική λύση για την προστασία των ιταλικών νοικοκυριών.
Η στρατηγική 2 σημείων
Μέχρι στιγμής δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.
Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι τελικά θα ρίξουν λευκή πετσέτα και εφαρμόζει μια στρατηγική με δύο σκέλη για να το πετύχει.
Από τη μια πλευρά, διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η Ρωσία δεν χρειάζεται να μειώσει εντελώς τις ροές για να προκαλέσει ζημιά - η σκέψη και μόνο ενός χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο είναι αρκετή για να προκαλέσει τον όλεθρο.
Πολλοί δείκτες δείχνουν ότι ο Putin κερδίζει στις ενεργειακές αγορές.
Εν τω μεταξύ, η άλλη πλευρά είναι απασχολημένη με την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής.
Αυτός ήταν ο λόγος του Medvedev.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin μίλησε επίσης για την «οικονομική αυτοκτονία» της Δύσης και τα ρωσικά ρομπότ έχουν ενισχύσει το μήνυμα μέσω παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ευρώπη δεν δίνει αρκετή προσοχή στα μηνύματα της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου.
Λογαριασμοί που συνδέονται με τη Ρωσία πλημμυρίζουν τον Ιστό με την αφήγηση του Κρεμλίνου για τα πάντα, από το εκ νέου άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2 έως τις κυρώσεις.
Από την έναρξη του πολέμου, Ρώσοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναρτήσει στο Twitter πολύ περισσότερα για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο παρά για την πεποίθησή τους ότι η Ουκρανία συμπορεύεται με τους Ναζί (το αρχικό πρόσχημα της Ρωσίας για εισβολή), σύμφωνα με έρευνα της Συμμαχίας για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας στο German Marshall Fund που παρακολουθεί τη ρωσική παραπληροφόρηση.
Ο στόχος, υποστηρίζει ο Joseph Bodnar, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα, είναι να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να αμβλύνει την υποστήριξη του κοινού προς την Ουκρανία, παρουσιάζοντάς την ως επιβάρυνση του βιοτικού επιπέδου.
Η αναπαραγωγή των διαμαρτυριών των κίτρινων γιλέκων της Γαλλίας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ήταν «το σενάριο των ονείρων για το Κρεμλίνο», είπε.
Τα αποτυχημένα μέτρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε μέτρα τον Φεβρουάριο για να αποσιωπήσει τη ρωσική παραπληροφόρηση κλείνοντας μέσα ενημέρωσης όπως το RT —το πρώην Russia Today— και το Sputnik.
Αλλά οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια προπαγάνδας στον Ιστό.
Η κοινωνική αναταραχή είναι μια πραγματική πιθανότητα αυτόν τον χειμώνα — για την οποία θα πρέπει να προετοιμαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Η Γερμανία εκτιμά ότι οι μέσοι λογαριασμοί των νοικοκυριών θα μπορούσαν να αυξηθούν από 500 έως 1.000 ευρώ αυτό το χειμώνα — και αυτό θα μπορούσε να είναι μια συντηρητική εκτίμηση.
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων έχει ήδη προειδοποιήσει τους καταναλωτές να αφήσουν στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις επιπλέον χρεώσεις.
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz υποβάθμισε τους κινδύνους, υπονοώντας ότι η Γερμανία έχει μεγάλες τσέπες για να μετριάσει οποιοδήποτε πλήγμα.
Όμως, ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για τη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, η δημοσιονομική εικόνα ποικίλλει σημαντικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε ασφυξία η Ευρώπη
Για παράδειγμα, οι Γάλλοι επέλεξαν να περιορίσουν τις τιμές και να διοχετεύσουν τις ζημίες μέσω της Électricité de France SA, της εταιρείας κοινής ωφελείας που βρίσκεται στο δρόμο της προς την πλήρη εθνικοποίηση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ενάντια σε τέτοια μέτρα ευρείας βάσης, ζητώντας αντ' αυτού μια στοχευμένη ανακούφιση για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.
Αλλά υπάρχει ένας σημαντικός πολιτικός λογισμός εδώ: ο Macron θέλει να αποφύγει την αναταραχή από το 2018 που προκλήθηκε από τον φόρο ντίζελ και θέλει να εξουδετερώσει τη Marine Le Pen ως υποψήφια της εργατικής τάξης.
Υπό αυτή την έννοια, «αγοράζει» την κοινωνική ειρήνη.
Το ΔΝΤ προβλέπει, επίσης, ότι η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία θα διολισθήσουν σε ύφεση εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Χώρες όπως η Βουλγαρία, μια από τις πρώτες που έκλεισε η Gazprom τον Απρίλιο, αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, λέει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσει συνομιλίες με τη Ρωσία.
Η ανησυχία είναι ότι το ρωσικό αέριο θα έχει πολιτική επιρροή — και αυτό θα αναιρούσε μεγάλο μέρος του έργου που έχει κάνει η ΕΕ από την έναρξη του πολέμου.
Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων
Όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες κρίσεις, μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι μια ένωση που δεν λειτουργεί.
Η ΕΕ είναι στα καλύτερά της όταν ενεργεί από κοινού και συντονίζει τη δράση.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστιάζει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκέφτονται τους πολιτικούς σταθεροποιητές.
Το μπλοκ χρειάζεται μια συζήτηση σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο επιμερισμό των βαρών για να μειωθεί το κόστος στους οικιακούς λογαριασμούς και η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία.
Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ για το υπόλοιπο του έτους, έχει ήδη δηλώσει ότι θα θέσει αυτό το θέμα στο τραπέζι.
Εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για τους πολίτες της που αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση, ο αντίκτυπος στον κοινωνικό ιστό της ηπείρου θα είναι τεράστιος.
Και θα τροφοδοτηθεί απευθείας στα χέρια των Ρώσων προπαγανδιστών. Τα
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών