Τα μεγάλα συμπεράσματα που βγαίνουν από το σκάνδαλο των υποκλοπών και πως το σκάνδαλο αυτό αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες είναι τα εξής:
Έρχεται τοξικό δίμηνο
Το θέμα των υποκλοπών θα παραμείνει στην επιφάνεια της δημοσιότητας για καιρό.
Η συζήτηση στην Βουλή τη Παρασκευή ήταν το προοίμιο μίας τοξικής περιόδου που έρχεται, αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα που θα συζητηθούν στην Βουλή η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που μέσα στην εβδομάδα θα καλέσει Κοντολέοντα, Δημητριάδη, Δεμίρη.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τη ΔΕΘ και το καλάθι που ετοιμάζεται, το θέμα θα ατονήσει.
Προσθετικά με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και το σκληρό χειμώνα, θα αποβεί ένας παράγοντας μέγιστης φθοράς για την Νέα Δημοκρατία.
Πολιτική ανάσταση για τον Αλέξη Τσίπρα – Κλείνει την ψαλίδα
Το μεγάλο συμπέρασμα από την μάχη που έγινε στην Βουλή την Παρασκευή 26/8 είναι ότι οι υποκλοπές «ανέστησαν» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα που αξιοποιώντας το αντικυβερνητικό του ρόλο στη Βουλή, πήρε από τον Νίκο Ανδρουλάκη όλο το credit της αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ανέδειξε την αντιθεσμικότητα των πράξεων της κυβέρνησης, φώτισε το ρόλο Δημητριάδη στην υπόθεση.
Γενικότερα, ανέτειλε το «άστρο» του ξανά και αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, λένε ότι εάν συνέχιζε αυτή τη σκληρή τακτική και έκανε τις απαραίτητες εκκαθαρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τον φέρει πιο κοντά στο Κέντρο και τη Κεντροαριστά, θα μπορούσε ακόμα και να διεκδικήσει την πρωτιά.
Η στάση Τσίπρα μείωσε τη ψαλίδα με τη ΝΔ και έδειξε ότι παραμένει ο κύριος αντίπαλος Μητσοτάκη.
Πιο κοντά η προοδευτική συγκυβέρνηση
Το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλάζει τα δεδομένα των εκλογών και των συνεργασιών μετά από αυτές.
Η κοινή γραμμή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο μπορεί να είναι το σημείο επαφής των δύο κομμάτων.
Πηγές από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πλέον, δείχνουν ότι δεν είναι αρνητικές σε αυτό το ενδεχόμενο. Με μία συμφωνημένη ατζέντα, με ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, με ένα ψήφο ανοχής από τα άλλα κόμματα, είναι σίγουρό ότι το ενδεχόμενο είναι ισχυρό.
Ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί με λογικές Πολάκη γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βάλει πολύ νερό στο κρασί του εάν θέλει να δημιουργήσει μία προοδευτική συγκυβέρνηση.
Η πρώτη κίνηση της συγκυβέρνησης: Προανακριτική για Δημητριάδη
Όπως μάθαμε από καλά πληροφορημένες πηγές, σε περίπτωση συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη πολιτική κίνηση που θα κάνει είναι η διενέργεια προανακριτικής επιτροπής για τους Δημητριάδη, Κοντολέοντα και για την Βασιλική Βλάχου, την εισαγγελέα που έδωσε το πράσινο φως για την επισύνδεση κινητού του Ν. Ανδρουλάκη.
Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε Ειδικό Δικαστήριο για τον συγγενή και πρώην στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού.
Παράγοντες της ΝΔ δεν αποκλείουν και παραίτηση Μητσοτάκη εάν βγουν και άλλα
Και πάμε στη ΝΔ.
Στη Βουλή πρόσφατα μεγάλα ονόματα της ΝΔ, έλεγαν ότι εάν βγουν και άλλα στην εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών, δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμα και παραίτηση Μητσοτάκη.
Παραίτηση Μητσοτάκη σημαίνει με σειρά 3 πράγματα:
Μεταβατικός Πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές.
Εκλογές με μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ.
Μετά τις εθνικές εκλογές, αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.
Θα πει κάποιος ότι φαντάζει ακραίο σενάριο, ωστόσο, το θέμα είναι θεσμικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτυχε μεγάλης εμπιστοσύνης των στελεχών και του κόσμου διότι θεωρήθηκε ότι είναι πολιτικός αμέμπτου ηθικής.
Αν αποκαλυφθεί στην εξεταστική επιτροπή ότι ήξερε ή ότι έδωσε την εντολή, τότε ναι, η παραίτηση είναι μονόδρομος.
Γκάφες και πατάτες από το επιτελείο Μητσοτάκη
Το επικοινωνιακό επιτελείο Μητσοτάκη έχει υποπέσει σε απίστευτα λάθη.
Στοχοποίηση δημοσιογράφων, κατηγορίες σε διεθνή ΜΜΕ δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε άλλη πραγματικότητα.
Επίσης, η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη ότι «ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό Ανδρουλάκη αλλά εγώ θα την απέτρεπα εάν το ήξερα», δείχνουν μία αλαζονεία της εξουσίας.
Δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να επεμβαίνει σε κάτι που μπορεί να είναι νόμιμο.
Επίσης, όπως μάθαμε, το επιτελείο Μητσοτάκη προσπάθησε για μέρες να βρει συμμαχίες στους συνταγματολόγους, αλλά όλοι του έκλεισαν την πόρτα και πήγε να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Δυστυχώς, είναι αλήθεια. Το νομικό πλαίσιο που γίνονται οι επισυνδέσεις σε πρόσωπα όπως οι βουλευτές ή ευρωβουλευτές είναι τρύπιο. Δεν μπορεί να διορισμένη εισαγγελέας να δίνει το πράσινο φως για κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να υπάρξει ένα δικαστικό συμβούλιο.
Γιατί δεν κάνει μήνυση ο Ανδρουλάκης για τις υποκλοπές από την ΕΥΠ;
Τέλος, για να είμαστε ακριβείς θα πρέπει να πούμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να φωνάζει για ένα ζήτημα δημοκρατίας, όπως είναι η υποκλοπή των συνομιλιών του.
Ωστόσο, όπως είδαμε, έχει κάνει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο μόνο για την προσπάθεια υποκλοπής μέσω του λογισμικού Predator.
ΔΕΝ έχει κάνει μηνυτήρια αναφορά για τη υποκλοπή των συνομιλιών του από την ΕΥΠ. Και το θέμα είναι γιατί;;;
Αν κάνει τότε μπορεί να μάθει γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.
Εκτός και αν δεν θέλει να γίνει γνωστό στο δημόσιο λόγο.
Δεν εξηγείται αλλιώς.
Για να ξέρετε, αυτό έχουν διερωτηθεί σε δεύτερο χρόνο και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Οι 7 αλήθειες για τα κόμματα μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών – Ακραία πόλωση και αλλαγή ισορροπιών στην εξουσία
Η πρώτη κίνηση της συγκυβέρνησης: Προανακριτική για Δημητριάδη
Σχόλια αναγνωστών