Δεν έχει τέλος το «ενεργειακό» ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στα 252 ευρώ ανά μεγαβατώρα), μιας και ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ φαινομενικά «πιάνουν» τον εσωτερικό στόχο που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, εντούτοις όλα δείχνουν, ότι μόνο το μέτρο για μείωση ζήτησης κατά 15% και αποθήκευση για τουλάχιστον 80% δεν θα μπορέσει να «ζεστάνει» την Ευρώπη.
Τελευταίο, αλλά όχι και τελικό επεισόδιο στην «κόντρα» μεταξύ Gazprom και κρατών μελών της Ε.Ε ήταν η περαιτέρω μείωση στη παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Η επίσημη απάντηση από τον ρωσικό κολοσσό, ήταν πως στο επίκεντρο τέθηκαν τεχνικά ζητήματα σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 1, με την Γερμανία να επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν «πολιτική απόφαση».
Γιατί δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση
Για τους γνώστες της ενεργειακής σκακιέρας, η προαναφερόμενη εξέλιξη δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο, μιας και οι δύο χώρες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες στον πόλεμο της Ουκρανίας, γεγονός που όλα δείχνουν πως το «ενεργειακό σίριαλ» θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε πως ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Gazprom στις 25 Ιουλίου, η Γερμανία αντιμετώπιζε μια σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου με την χώρα μέχρι και σήμερα να ταλανίζεται από έντονες πολιτικές συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την παροχή φυσικού αερίου, αλλά και σε τι τιμή!
Η «απάντηση» της Γερμανίας και η πρόταση για πυρηνική ενέργεια
Έως και αυτή τη στιγμή επίσημη απάντηση δεν υπάρχει, όμως η Γερμανία σταδιακά σύμφωνα με αναλυτές και μεθοδικά έχει εναλλακτικά σχέδια και προτάσεις, που θα επιδιώξει να εφαρμόσει τόσο σε εθνικό, όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο, μιας και πλησιάζουν οι «καυτές» ημερομηνίες των Συνόδων Κορυφής, αλλά και της πρότασης της ΕΚΤ αναφορικά με επιτόκια και χρηματιστήριο ενέργειας.
Μία πρόταση στο τραπέζι, η οποία βέβαια όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να ανακόψει την «ενεργειακή πενία» για την Γερμανία, είναι η προσπάθεια του Βερολίνου να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της χώρας, οι οποίοι επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους.
Οι «αντιδράσεις» στη Γερμανία
Ειδικότερα, ο καγκελάριος Οlaf Scholz έφτασε στο σημείο να πει ότι «κανείς δεν έχει προτείνει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό».
Ο αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων Robert Habeck υποστήριξε, ότι η Γερμανία έχει «πρόβλημα φυσικού αερίου, όχι πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας» – και η επικεφαλής της παράταξης του κόμματος των Πρασίνων, Katharina Dröge, ισχυρίστηκε, ότι η προσθήκη πυρηνικής ενέργειας δεν θα είχε «καμία ουσιαστική συμβολή» στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.
Είναι επικίνδυνη η πυρηνική ενέργεια;
Επιπροσθέτως, ένα ερώτημα που παραμένει διαχρονικά επίκαιρο, είναι εάν η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη. Βεβαίως και είναι, μιας και η φρίκη του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα το έχουν καταστήσει σαφές.
Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει, ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι υπεύθυνη για σημαντικά λιγότερα θανάτους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η βιομάζα και η υδροηλεκτρική ενέργεια, πόσο μάλλον τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, αιτία για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο σε ετήσια βάση.
Το παράδειγμα της Γαλλίας
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί, πως η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή, με το κόστος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί, ότι η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για την παραγωγή της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που χρειάζεται ο κόσμος.
Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη εντύπωση αποτελεί το γεγονός πως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι τόσο ακριβό στη Γερμανία, επειδή η Γαλλία στηρίζει την πυρηνική της παραγωγή ενέργειας σε έναν στόλο ερειπωμένων πυρηνικών σταθμών αναγκαζόμενη να εισάγει ενέργεια από την Γαλλία.
Οι επικρίσεις από τους οικολόγους
Υπό αυτό το πρίσμα η προαναφερόμενη διαπίστωση αποτελεί το τελευταίο διάστημα ένα ακόμη «πολεμοφόδιο» στην ατζέντα των οικολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν πως ακόμη και να παρέμειναν ανοιχτοί οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γερμανία, το μέτρο δεν θα απέδιδε στο 100% μιας και η εξοικονόμηση δεν θα επέλυσε την κρίση στη παροχή φυσικού αερίου.
Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να συμφωνεί και ο καθηγητής Lion Hirth της Σχολής Hertie στο Βερολίνο, ο οποίος εκτιμά, ότι η διατήρηση των πυρηνικών σταθμών ανοιχτών θα μείωνε τη γερμανική ζήτηση φυσικού αερίου κατά μόνο 4%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τη Γερμανία να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 15%εκατό για να περάσει τον χειμώνα.
Η «απάντηση» από τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας
Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν πειστικά, ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς τους κανονισμούς ασφαλείας, όπως το πρότυπο «όσο το χαμηλό όσο είναι εύλογα εφικτό» για την πυρηνική ακτινοβολία, είναι υπερβολικές εν όψει των βλαβών που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων για ενέργεια.
www.bankingnews.gr
EE: Δίχως τέλος το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου – Εντείνεται το debate για την πυρηνική ενέργεια
Η ενεργειακή «πενία» της Γερμανίας και το debate για την πυρηνική ενέργεια
Σχόλια αναγνωστών