Kαθημερινές και πολυμέτωπες καθίστανται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενάντια στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα πυρά που εξαπέλυσε για άλλη μια σήμερα 6/9 ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αλλά και η απόπειρα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να διεθνοποιήσει τις τουρκικές θέσεις για τα ζητήματα του Αιγαίου, με επιστολή Cavusoglu που εστάλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 25 κράτη μέλη της καθώς επίσης και τις ηγεσίες του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.
Erdogan: Θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα
Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan επανήλθε με δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυιαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Kaferovic, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Βοσνία.
«Διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις μου…
Γιατί τι είπα; Ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ… Όταν έρθει η ώρα.
Κατέχουν αυτά τα νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά.
Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, υπάρχει όριο στην υπομονή μας.
Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η ειρήνη.
Από τη στιγμή που βλέπουμε τη σωτηρία, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα.
Όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα.
Το κλείδωμα των αεροπλάνων με ραντάρ δεν είναι καλός οιωνός».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φράση του Τούρκου προέδρου «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι και χθες 5/9/2022, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προχωρήσει σε άλλο ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί όταν έρθει η ώρα, κάνοντας ξανά αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1922.
«Έλληνες, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε τον χρόνο πίσω, αν πάτε πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ.
Ένα έχουμε να τους πούμε: Θυμηθείτε τη Σμύρνη», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας επιχεiρεί να διεθνοποιήσει τις τουρκικές θέσεις για τα ζητήματα του Αιγαίου
Λίγο αργότερα τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Τουρκία έστειλε ηλεκτρονικές επιστολές που φέρουν την υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών της Mevlut Cavusoglu, σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Jojep Borrell, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, όπου εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές, οι επιστολές αυτές στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου και έδιναν έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας.
Οι συγκεκριμένες επιστολές αναφέρουν ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.
Τονίζουν επίσης ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια και ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου, ενώ η όποια κατάσταση δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.
Με τις συγκεκριμένες επιστολές η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ίδια πιστεύει πως τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών αλλά η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.
Δένδιας: «Απορρίπτουμε πλήρως τα νεοθωμανικά νταηλίκια»
Στο νέο παραλήρημα Erdogan απάντησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, επισημαίνοντας ότι καθημερινά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά απειλών και δηλώσεων που είναι «εξωφρενικές», ενώ κατά διαστήματα δημοσιεύονται χάρτες που απεικονίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος.
Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει τις ίδιες δηλώσεις και την προηγούμενη μέρα και πως η αναφορά του ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», αφήνει υπονοούμενα για εισβολή σε ελληνικό έδαφος.
«Να θυμίσω πως απέναντί μας υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης καθώς και μία πλήρη στρατιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli εάν η χώρα μας εξασκήσει τα δικαιώματά της όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές απειλές στην ιστορία της, τόνισε ο Ν Δένδιας, καταλήγοντας:
«Απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια».
Κ. Colonna: Η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου
Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών, έστειλε από την Αθήνα, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Katherine Colonna.
«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε» επανέλαβε και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση.
«Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».
Αναφερθείσα στη χθεσινή της συνάντηση στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Katherine Colonna είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας ενόψει αυτής της όξυνσης και των εντάσεων και μάλιστα ζήτησε να μην υπάρχουν δηλώσεις που μπορεί να παρομοιάζονται με προκλήσεις.
Όπως σημείωσε, η περιοχή δεν χρειάζεται ένταση, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό.
State Department: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται
Ηχηρή παρέμβαση του State Department πριν από λίγο για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και τις συνεχείς επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπρόσωπος του State Department απαντώντας σε ερώτημα των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως «σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές.»
Πρόσθεσε δε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.
Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.
Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.
Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών