Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «τρέχουν» και δεν φτάνουν αναφορικά με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου οι πολίτες των κρατών να μπορέσουν να επιβιώσουν για τον χειμώνα.
«Πονοκέφαλος» αναμένεται να αποτελέσει ο γρίφος της μείωσης ζήτησης ενέργειας καθώς η Ρωσία έχει κλείσει την στρόφιγγα και ουδείς γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι και εάν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου η ροή φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.
«Προβληματίζουν» οι τιμές φυσικού αερίου
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ, αλλά παραμένουν σε εντυπωσιακά επίπεδα, με ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες να προχωρούν σε διακοπές λειτουργία. Παράλληλα, το γεγονός, ότι η Ρωσία έχει ήδη μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στο ελάχιστο ως αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία και η πρόσφατη κίνηση να σταματήσει τις κρίσιμες ροές αγωγών Nord Stream προς τη Γερμανία έχει αυξήσει την πίεση σε ολόκληρα τα κράτη της Ευρωζώνης και φυσικά στη Γερμανία.
«Δεν φθάνει μόνο η εξοικονόμηση 15%»
Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμη και εάν η Ευρώπη και τα κράτη - μέλη της κατορθώσουν να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%, στο επίκεντρο των συζητήσεων παραμένει εάν και πόσο οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας, θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι ρωσικές περικοπές, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για τον εάν οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραμείνουν ως ρεαλιστική λύση στο τραπέζι.
Οι 4+1 λόγοι που οι Ευρώπη είναι σε «αναμμένα κάρβουνα» τον χειμώνα που έρχεται
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος εκτιμήσεις
Πολύ σημαντική αιτία που προκαλεί έντονη ανησυχία σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, είναι το γεγονός, πως ακόμη και εάν επιτευχθεί η μείωση κατά 15% και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές με την Ευρώπη να μπορεί να αντεπεξέλθει ακόμη και αν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Fitch Ratings το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης είναι δύσκολο να προβλεφθεί για την Γερμανία, με τα αποθέματα φυσικού αερίου της να αναμένεται να συρρικνωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει σχεδόν κανένα απόθεμα έναντι εκπλήξεων, συμπεριλαμβανομένου του μη φυσιολογικού κρύου. «Το περιθώριο λάθους θα σφίξει», δήλωσε η Αντζελίνα Βαλαβίνα, επικεφαλής φυσικών πόρων και εμπορευμάτων ΕΜΕΑ στη Fitch.
Οι χώροι αποθήκευσης της Γερμανίας είναι σχεδόν 87% γεμάτοι, αλλά οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας απειλούν σοβαρά τον στόχο της να έχει 95% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ακόμη και αυτό το επίπεδο θα κάλυπτε μόνο 2 1/2 μήνες ζήτησης με τις ρωσικές ροές στο μηδέν, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.
Οι διακοπές στο επίκεντρο
Δεύτερος λόγος, είναι, ότι ενώ οι βιομηχανίες έχουν μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου, η ζήτηση για το καύσιμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο μιας και τα κύματα καύσωνα και οι ξηρασίες παρέλυσαν την υδροηλεκτρική ικανότητα για παραγωγή ενέργειας, ενώ αισθητά μειωμένες ήταν και οι πυρηνικές διακοπές οι οποίες περιόρισαν την ατομική ενέργεια.
Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι διακοπές σε ενέργεια και φυσικό αέριο να προκαλούν εβδομαδιαίο «πονοκέφαλο» σε κυβερνήσεις και πολίτες
Ανταγωνισμός με την Ασία
Η πολιτική Covid Zero της Κίνας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές έχουν μειώσει τις εισαγωγές LNG της ασιατικής χώρας κατά περίπου 20% μέχρι στιγμής φέτος, αφήνοντας άφθονες προμήθειες για την Ευρώπη. Το BloombergNEF αναμένει ότι η Κίνα -- ο κορυφαίος αγοραστής LNG στον κόσμο πέρυσι -- θα αποκαταστήσει εν μέρει τις αγορές μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά θα διατηρήσει τους όγκους κάτω από τα επίπεδα του 2021. Ωστόσο, μια ξαφνική αύξηση της ασιατικής ζήτησης θα πυροδοτούσε την παγκόσμια κρίση προσφοράς.
Παράγοντας καιρού
Ο καιρός είναι ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας από τους προαναφερόμενους λόγους, μιας και μπορεί ο περασμένος χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος, αφήνοντας την Ευρώπη με υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα καυσίμων, και οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο, όταν ξεκινά η περίοδος θέρμανσης, να δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές, όμως εάν η Ευρώπη αντιμετωπίσει τελικά κάτι παρόμοιο με το 2012, που ήταν ο πιο κρύος χειμώνας τα τελευταία 10 χρόνια, τότε η ζήτηση φυσικού αερίου της περιοχής θα είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή 5% της συνήθους ετήσιας κατανάλωσης πάνω από τις τρέχουσες υποθέσεις, σύμφωνα με την Fitch.
Γιάννης Νάκος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών