Αυτό που προβληματίζει τις διοικήσεις των μεγάλων πετρελαϊκών είναι ο κίνδυνος η ΕΕ να παρατείνει ή να επαναλάβει το μέτρο τα επόμενα χρόνια
Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου αποτελεί τμήμα μιας σειράς μέτρων που έχει προτείνει η ΕΕ για να πάρει μέρος από τα κέρδη της ενεργειακής βιομηχανίας και με αυτά να ανακουφίσει το βάρος των υψηλών τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές λόγω του περιορισμού των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η πρόταση θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα ικανή να αποτρέψει εταιρείες όπως η Shell Plc, η TotalEnergies SE και η BP Plc να επενδύσουν στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αναφέρει ο Christyan Malek, παγκόσμιος επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής της τράπεζας.
«Η νέα νομοθεσία της ΕΕ ενθαρρύνει τις μεγάλες εταιρείες να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους αντί να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες ταμειακές ροές που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί σε επενδύσεις».
Η περικοπή των επενδυτικών δαπανών για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων θα σήμαινε μειωμένη μελλοντική προσφορά καθώς η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει σήμερα μικρή πλεονάζουσα ικανότητα να αυξήσει την προσφορά και να μετριάσει τις υψηλές τιμές.
Η πρόταση της ΕΕ αφορά την επιβολή πρόσθετης φορολογίας επί των υψηλών εσόδων των εταιρείων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα τους τα τρία προηγούμενα χρόνια, μια περίοδο που περιελάμβανε την έναρξη της πανδημίας Covid-19 και τις ακόλουθες μειώσεις στη ζήτηση, τις τιμές και τα κέρδη.
Αλλά και ο φόρος επί των κερδών αυτών προβλέπεται να είναι προσωρινός.
«Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα πραγματοποιούν επίσης τεράστια κέρδη. Πρέπει λοιπόν να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο – πρέπει να συνεισφέρουν στην κρίση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό που απασχολεί ωστόσο τις διοικήσεις των μεγάλων πετρελαϊκών θα είναι αν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να παρατείνει ή να επαναλάβει το μέτρο τα επόμενα χρόνια.
Αυτό θα καταστήσει δυσκολότερο για τις εταιρείες να κάνουν επενδυτικό προγραμματισμό, εφόσον δεν έχουν πλήρη προβολή του κόστους τους.
«Δεν είναι πρόβλημα ο απόλυτος αριθμός των χρημάτων που θα δώσουν τώρα εφάπαξ είναι η αβεβαιότητα, το απρόβλεπτο», είπε ο Malek.
«Υπάρχει κίνδυνος αυτό να επαναληφθεί».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών