Νέα επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Με τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια ενόψει του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού, οι τιμές πέφτουν καθώς οι traders αγωνίζονται να καλύψουν τη διαφορά.
Και μαζί με αυτό ήρθε μια ζοφερή παρέλαση εκτιμήσεων για το πόσο κακό έχει γίνει, αναφέρει το Bloomberg σε νέα ανάλυσή του.
Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών
Την περασμένη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022, τα πενταετή ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 1992, αφού η κυβέρνηση παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο μείωσης φόρων που μπορεί μόνο να ενισχύσει τις επιλογές της Τράπεζας της Αγγλίας.
Τα διετή αμερικανικά ομόλογα βρίσκονται στη μέση του μεγαλύτερου σερί απωλειών από τουλάχιστον το 1976, σημειώνοντας πτώση για 12 συνεχόμενες ημέρες.
Παγκοσμίως, οι αναλυτές στρατηγικής της Bank of America δήλωσαν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά από το 1949, όταν η Ευρώπη ανοικοδομούσε τις πόλεις από τα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι κλιμακούμενες απώλειες αντικατοπτρίζουν πόσο η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν απομακρυνθεί από τις νομισματικές πολιτικές της πανδημίας, όταν διατήρησαν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για να προστατέψουν τις οικονομίες τους.
Η αντιστροφή όμως της πολιτικής εκείνης έχει ασκήσει μεγάλη πίεση σε όλα, από τις τιμές των μετοχών μέχρι το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για οικονομική επιβράδυνση.
Σκάει η Great Bond Bubble
«Τα χρόνια των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών παρήλθαν», δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στο Bleakley Advisory Group.
«Η μεγαλύτερη οικονομική φούσκα στην ιστορία, αυτή των κρατικών ομολόγων, έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει», πρόσθεσε.
Η τελευταία πτώση τροφοδοτήθηκε από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε το εύρος των επιτοκίων πολιτικής της στο 3% - 3,25%, την τρίτη συνεχόμενη άνοδο κατά 75 μονάδες βάσης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι αναμένουν να ωθήσουν το επιτόκιο πέρα από το 4,5% και να το διατηρήσουν εκεί, ακόμη κι αν επιφέρει μεγάλο τίμημα για την οικονομία.
Η κλίμακα των αναμενόμενων αυξήσεων των επιτοκίων πιθανότατα θα εμβαθύνει μόνο τις απώλειες της αγοράς των κρατικών ομολόγων, καθώς σε προηγούμενους κύκλους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής οι αποδόσεις είχαν την τάση να κορυφώνονται κοντά στο επιτόκιο - στόχο της Fed.
Επιδείνωση στα ομόλογα
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 26/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,71% και το 10ετές ιταλικό 4,47% με το μεταξύ τους spread στις 24 μ.β.
Ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται και τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,80% και το 2ετές στο 4,32% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει, βρίσκεται στις 254 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην Ιταλία, με την νίκη της ακροδεξιάς θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών