Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης: Στο 7% η αύξηση στις συντάξεις το 2023 - Καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα, δεν θα περάσουμε σε ύφεση

Σκυλακάκης: Στο 7% η αύξηση στις συντάξεις το 2023 - Καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα, δεν θα περάσουμε σε ύφεση
"Στα καύσιμα έχουμε πλέον μια πτώση αρκετά σημαντική σε σχέση με το περασμένο τετράμηνο. Ήμασταν αρκετά κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και καθώς θα μπαίνουμε σε ύφεση, θα υπάρξει μια σοβαρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τα καύσιμα, θα έχουμε μείωση των τιμών", ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης
Σχετικά Άρθρα

Στο 7% θα είναι η αύξηση στις συντάξεις το 2023, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να μιλήσει τη δύσκολη περίοδο που έρχεται εκτιμώντας πως στην Ελλάδα «θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεν θα περάσουμε σε ύφεση κατά την γνώμη μου».
Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από το νέο έτος, εξήγησε ότι «περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα στο ΑΕΠ, γιατί η αύξηση των συντάξεων είναι το άθροισμα του 50% της αύξησης του ΑΕΠ και το 50% της αύξησης του πληθωρισμού, επειδή το 2022 θα έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, αυτή η αύξηση παίζει ρόλο στο τι θα δουν οι συνταξιούχοι και πρέπει αυτά να υπολογιστούν για να πληρωθούν». Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 9%, το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 5%, επομένως προκύπτει το ποσοστό 7% και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κ. Χατζηδάκη, θα αφορά τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων.

Λιγότερο βαθιά η κρίση στην Ελλάδα

Αφού σημείωσε ότι θα είναι δύσκολη η ερχόμενη περίοδος καθώς έχουμε πολύ υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, το οποίο επηρεάζει πάρα πολλά πράγματα και ταυτόχρονα, πληθωρισμό σε εξέλιξη και προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών με αύξηση των επιτοκίων και δημιουργία επιβράδυνσης και ύφεσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε για την Ελλάδα ότι η κρίση θα είναι λιγότερο βαθιά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεν θα περάσουμε σε ύφεση κατά την γνώμη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Όπως εξήγησε, «λόγω του υψηλού μεριδίου του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία και των μεταρρυθμίσεών μας που έχουν αυξήσει τις επενδύσεις, θα έχουμε μία προστασία από αυτά που συμβαίνουν έξω. Προφανώς σχετική προστασία, δηλαδή θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης. Δεν θα είναι εύκολα, αλλά θα είναι καλύτερα από άλλες χώρες. Η κρίση της πανδημίας ήταν χειρότερα στην Ελλάδα λόγω της δομής της οικονομίας της, αντίστοιχα η ενεργειακή κρίση θα είναι κατά τι καλύτερη λόγω της συγκυρίας».
Κληθείς να απαντήσει εάν το κόστος του δανεισμού για τα κράτη και τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να κάνει τα επιτόκια αποτρεπτικά για νέο δανεισμό, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι ήδη έχουμε πολύ υψηλά επιτόκια.
Όπως είπε, «αυτή την στιγμή επειδή τρέχει ταυτόχρονα ένας υψηλός πληθωρισμός τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά επί της ουσίας, δηλαδή αν ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι 8% ή 9% και τα επιτόκια είναι στο 3% ή στο 4%, είναι προφανές ότι εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικά επιτόκια. Όταν τα υψηλά επιτόκια θα τιθασεύσουν- αυτός είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών- τον πληθωρισμό, ιδίως αν κάποια στιγμή τελειώσει και ο εφιαλτικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι Ρώσοι στην Ουκρανία, τότε θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα επιτόκια, αλλά για την ώρα, τα επιτόκια δεν είναι αποτρεπτικά για τις επενδύσεις».

Ακρίβεια

Σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, σημείωσε πως ένα από τα προβλήματα είναι και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καθώς πρακτικά σημαίνει 20% αύξηση στις τιμές όλων των εισαγομένων που τιμολογούνται σε δολάρια. Συνεπώς, συνδέεται άμεσα η αύξηση των επιτοκίων με την άνοδο του ευρώ και τη μείωση του πληθωρισμού εξ αυτού του λόγου.
«Αυτή την στιγμή τα καύσιμα δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσαν στην προηγούμενη φάση. Για να είμαστε ακριβείς, στα καύσιμα έχουμε πλέον μια πτώση αρκετά σημαντική σε σχέση με το περασμένο τετράμηνο. Ήμασταν αρκετά κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και καθώς θα μπαίνουμε σε ύφεση θα υπάρξει μια σοβαρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τα καύσιμα, θα έχουμε μείωση των τιμών. Σήμερα έπεσαν στα 85,6» πρόσθεσε.
Για τα είδη διατροφής, ανέφερε ότι υπάρχει μια μερική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών το τελευταίο δίμηνο, αλλά η διατροφή κάνει πολύ περισσότερο χρόνο για να περάσει η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ώστε να φανεί στο σουπερμάρκετ.
«Υπάρχει το στοιχείο της κερδοσκοπίας, όπως και το στοιχείο των αυξήσεων των μισθών που είναι σε εξέλιξη, οπότε δεν ξέρω ποιος θα είναι ο συνδυασμός τελικά όσον αφορά τα σουπερμάρκετ. Η εκτίμησή μας είναι ότι σταδιακά από του χρόνου θα περάσουμε σε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει επάνοδο στις παλαιές τιμές σε πολλά προϊόντα γιατί έχουν αλλάξει τα στοιχεία κόστους των επιχειρήσεων».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας στο ζήτημα της αναδιανομής κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θέτει η αντιπολίτευση με άξονα την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε πως το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων μέχρι τον Αύγουστο του 2026.
«Ο χρόνος είναι ασφυκτικός και οποιαδήποτε επικοινωνιακά παιχνίδια με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άνευ σοβαρότητας, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι θα τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα μέχρι την τελευταία στιγμή για να απορροφήσουμε όσα λέει το παρόν σχέδιο. Αν πάμε να κάνουμε δραστικές αλλαγές, απλούστατα όχι δεν θα απορροφήσουμε, θα στείλουμε πάρα πολλά χρήματα πίσω», εξήγησε.

Ιταλικές εκλογές

Τέλος, σχολιάζοντας τις εκλογές στην Ιταλία, ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα είχαμε το μόνο κόμμα που δεν είχε ασκήσει εξουσία μέχρι τώρα να κάνει μια πολύ μεγάλη άνοδο, δεν νομίζω ότι είναι τόσο πολύ στροφή της ιταλικής κοινωνίας, η οποία παραμένει ίδια λίγο πολύ, όσο η πολιτική συγκυρία και η αδυναμία του συστήματος εκεί να δώσει απαντήσεις σε μια δεκαετιών οικονομική δυσπραγία». Σε σχέση με την Ευρώπη, ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε μια ακόμα παράμετρο συνθετότητας και δυσκολίας, σημειώνοντας πως «δεν πιστεύω ότι αλλάζει τα οικονομικά πράγματα. Οι οικονομικές κρίσεις αντιμετωπίζονται όταν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης