Στο κρατικά ελεγχόμενο μονοπώλιο διαμαντιών Alrosa της Ρωσίας έχει επιβληθεί κυρώσεις, αλλά ορισμένα από τα διαμάντια του κυκλοφορούν νόμιμα στη διεθνή αγορά.
Το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ θα καταπολεμήσει το εμπόριο διαμαντιών της Ρωσίας προσπαθώντας να κλείσει ορισμένα από τα κενά, και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε ορισμένους λιγότερο σχολαστικούς εμπόρους.
Είναι σαφές ότι τα ρωσικά διαμάντια Alrosa βρίσκουν το δρόμο τους στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και μέσω διαφόρων μηχανισμών, ως επί το πλείστον απολύτως νόμιμων, και καταλήγουν σε μη ρωσική ονομασία χώρας προέλευσης.
Κοιτάξτε προσεκτικά την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε ένα διεθνές αεροδρόμιο ώστε να δείτε τα αρχικά SITA σε πολλά λογότυπα.
SITA… ή για να χρησιμοποιήσω το πλήρες όνομα, Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques, η οποία παρέχει υπηρεσίες τεχνολογίας και επικοινωνιών στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, που κυμαίνονται από τη δυνατότητα σε μια αεροπορική εταιρεία να στέλνει μηνύματα στους πιλότους της έως την παροχή λογισμικού για τη διαχείριση της υπηρεσίας χαμένων αποσκευών.
Το SITA είναι για την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία ό,τι είναι το SWIFT για τη διεθνή χρηματοδότηση.
Μεταξύ 2013 και 2018, η SITA που εδρεύει στην Ευρώπη (είναι εγκατεστημένη στο Βέλγιο και εδρεύει στην Ελβετία) ανέλαβε ως νέους πελάτες πέντε αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες πυροδότησαν τον κώδωνα του κινδύνου στους διαδρόμους της ρυθμιστικής αρχής κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, του Office of Foreign Asset. Ελέγχου (OFAC), επειδή αυτές οι ιρανικές και συριακές αεροπορικές εταιρείες είχαν χαρακτηριστεί ως Ειδικά Κατατεθειμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες (SDGT).
Αυτές οι αποκαλούμενες «πρωτογενείς κυρώσεις» ισχύουν για κάθε πρόσωπο ή οντότητα που ορίζεται ως «Πρόσωπο των ΗΠΑ».
Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η SITA ήταν μια ευρωπαϊκή εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες εκτός των ΗΠΑ. σε πελάτες στη Μέση Ανατολή και οι πληρωμές δεν γίνονταν σε δολάρια.
Τι σχέση, θα ρωτήσετε, έχει αυτό με το OFAC που εδρεύει στις ΗΠΑ;
Επικυρωμένες πέτρες
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η OFAC επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Alrosa (το 33% ανήκει στην κυβέρνηση της Μόσχας) χαρακτηρίζοντάς την ως Ειδικά Καταγεγραμμένη Εθνική (SDN).
Οι ρωσικές τράπεζες, τις οποίες οι πελάτες της Alrosa πλήρωναν για τα διαμάντια τους, δεν είχαν πρόσβαση στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.
Με εκτελεστικό διάταγμα, ο Πρόεδρος Biden απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών στις ΗΠΑ και πολλές από τις μεγάλες μάρκες κοσμημάτων όπως Tiffany, Kering, Richemont, LVMH, Signet, Chopard και Brilliant Earth, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, κατέστησαν αμέσως σαφές ότι θα μην αγοράζετε πλέον ρωσικά διαμάντια.
Ακόμη και η μετακίνηση ρωσικών διαμαντιών είχε αρχίσει να αποδεικνύεται προβληματική.
Η Lloyds και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες σταμάτησαν να τους ασφαλίζουν, οι μεγάλες δυτικές αεροπορικές εταιρείες αρνήθηκαν να τα μεταφέρουν.
Οι μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας (όπως η Brinks ή η Malca Amit) αρνήθηκαν να τα μεταφέρουν.
Φαινόταν ότι τα ρωσικά διαμάντια είχαν αποκλειστεί από την παγκόσμια αγορά.
Ποιο ειναι το πρόβλημα;
Λοιπόν, αν διαβάσετε τους Financial Times, το Bloomberg, τους New York Times ή ίσως είστε κοντά στη βιομηχανία των διαμαντιών, πιθανότατα θα γνωρίζετε ότι τα ρωσικά διαμάντια εξακολουθούν να εισέρχονται νόμιμα και παράνομα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Δεν αποτελεί λίγο χλευασμό για τις κυρώσεις των ΗΠΑ;
Η διαδικασία Kimberley (KP) απαιτεί ότι κάθε ακατέργαστο φυσικό διαμάντι που διασχίζει διεθνή σύνορα (η ΕΕ θεωρείται ως ενιαία χώρα για τους σκοπούς της KP) πρέπει να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό KP που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση το οποίο αναφέρει τη χώρα προέλευσης ως μέρος του καταπολέμηση των λεγόμενων «διαμαντιών αίματος».
Ωστόσο, τα ακατέργαστα διαμάντια από διαφορετικές χώρες συχνά αναμιγνύονται μεταξύ τους για εμπορικούς σκοπούς και είναι αποδεκτό για τους σκοπούς της KP να ταξινομούνται αυτά τα δέματα ως «Μικτής Προέλευσης». Μπορείτε να δείτε πού πηγαίνει αυτό. Αναμείξτε ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια με διαμάντια από άλλη χώρα και δεν είναι πλέον ρωσικά διαμάντια.
Αλλά υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα.
Όταν αποφασίστηκαν οι κανόνες που διέπουν τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), υπήρξε έντονη συζήτηση γύρω από τους εισαγωγικούς δασμούς των ΗΠΑ, σχετικά με τη «χώρα προέλευσης» του αργεντινικού μαλλιού που είχε μετατραπεί σε νήμα, στη συνέχεια είχε εξαχθεί στον Καναδά και είχε κατασκευαστεί σε μάλλινα πουκάμισα που θα πουληθούν στις ΗΠΑ Ήταν το πουκάμισο "Made in NAFTA" ή όχι;
Το συμπέρασμα ήταν ότι η «Χώρα προέλευσης» ήταν όπου το προϊόν υπέστη «ουσιαστικό μετασχηματισμό» και έκτοτε ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται σε κάθε προϊόν που εισάγεται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών.
Πράγματι, το 2019 η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) αποφάσισε για λογαριασμό μιας diamantaire με έδρα τη Νέα Υόρκη ότι ένα δέμα διαμαντιών που εισήχθη από τη Μποτσουάνα, εξήχθη στην Κίνα για μπλοκάρισμα και πριόνισμα (τα πρώτα στάδια του γυαλίσματος) και στη συνέχεια στάλθηκε στην Ινδία που πρόκειται να κοπεί με λέιζερ, να φέρει όψη και να γυαλιστεί.
Τότε λοιπόν είχε «μεταμορφωθεί ουσιαστικά» στην Ινδία, οπότε όταν επανεισαγόταν στις ΗΠΑ, ήταν πλέον ινδικά διαμάντια. Έτσι, μόλις γυαλιστεί ένα ρωσικό διαμάντι, η «χώρα προέλευσης» του γίνεται ινδική (ή Βέλγιο ή Ισραήλ κ.λπ.).
Η ρωσική Alrosa εξορύσσει διαμάντια από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Στενό πεδίο εφαρμογής
Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα με το εύρος των ίδιων των κυρώσεων.
Πρώτον, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Alrosa, αλλά δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Grib Diamonds (περίπου το 5-10% της παραγωγής της Ρωσίας κατ' αξία), επομένως η Grib Diamonds NV ήταν απολύτως νόμιμα (εφόσον δεν καταλήξουν στις ΗΠΑ) πουλάει τα διαμάντια της στο Ντουμπάι. Μόλις αναμειχθούν με άλλα διαμάντια, δεν είναι πλέον ρωσικής προέλευσης.
Δεύτερον, η Alrosa που υπόκειται σε κυρώσεις μπορεί ακόμα να πουλά διαμάντια σε οποιοδήποτε από τα άλλα μεγάλα κέντρα εμπορίας διαμαντιών, επειδή κανένα από αυτά δεν έχει επικυρώσει ρωσικά διαμάντια και αφού γυαλιστούν, είναι ινδικής ή ισραηλινής προέλευσης κ.λπ.
Εάν τα διαμάντια πωλούνται ( ας υποθέσουμε) από μια εταιρεία που δεν ανήκει στην Alrosa, οι αγοραστές μπορεί να επιλέξουν να πιστεύουν ότι δεν παραβιάζουν κανένα νόμο. Ομοίως, δεν υπάρχει τίποτα παράνομο σχετικά με τα ρωσικά διαμάντια που πωλούνται σε κοσμήματα σε μεγάλες χώρες που καταναλώνουν διαμάντια όπως η Κίνα, η Ινδία και η Μέση Ανατολή.
Ανέκδοτα στοιχεία από το Ντουμπάι δείχνουν ότι δεν θα αγγίξουν τα διαμάντια της Alrosa.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή αντίληψη, η επιχείρηση διαμαντιών του Ντουμπάι είναι καλά ρυθμισμένη, ισχυρή στην AML και εξαιρετικά καλή λειτουργία.
Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν θα παραβίαζε τους δικούς τους νόμους, όχι μόνο το Τελωνείο των ΗΑΕ θα αρνηθεί να αφήσει ρωσικά διαμάντια στη χώρα, αλλά η Κεντρική Τράπεζα έχει απαγορεύσει σε τράπεζες των ΗΑΕ να παρέχουν χρηματοδότηση για την αγορά τους και ο εθνικός αερομεταφορέας Emirates Airlines αρνήθηκε να μεταφέρετε τους. Επιλέξτε ένα πλαίσιο.
Ωστόσο, το επίκεντρο της αγοράς είναι ότι ορισμένες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν αθόρυβα στην Αμβέρσα, όπου τα διαμάντια της Alrosa ήταν από καιρό σημαντικά για την οικονομική επιβίωση του βελγικού εμπορίου διαμαντιών. Πράγματι, ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ δεν έχει ακόμη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών είναι η πιθανή οικονομική ζημιά στην Αμβέρσα από μια τέτοια απαγόρευση, με μικρή ζημιά στη Ρωσία, η οποία απλώς θα τα πουλούσε αλλού.
Τα κουτσομπολιά είναι ότι μια μικρή ομάδα Ινδών και Ισραηλινών διαμαντιέρων αγόραζε αυτά τα διαμάντια σε περίπου 80 σεντς στο δολάριο (αν και η πληρωμή γίνεται σε ευρώ), που χρηματοδοτούνται από ορισμένες τράπεζες εκτός ΗΠΑ, με τα διαμάντια να πετούν μέσω ορισμένων φιλικών χωρών και μεταφέρεται από εταιρεία ασφαλείας που δεν εδρεύει στις ΗΠΑ. Κανένα δίκαιο της ΕΕ δεν έχει παραβιαστεί.
Ομοίως, είναι απολύτως νόμιμη η εμπορία ρωσικών διαμαντιών στην Ινδία (όπου γυαλίζονται 96 στα 100 διαμάντια).
Τον Ιούλιο, η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας (RBI) ανακοίνωσε ότι οι Ινδοί διαμάντια θα μπορούσαν να πληρώσουν για τα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια με ρουπίες. Έτσι, τα ρωσικά διαμάντια μπορούν να πετάξουν στην Ινδία, όπου μπορούν να αγοραστούν από μια μικρή ομάδα, ας μαντέψουμε 5-10, Ινδούς κατασκευαστές διαμαντιών, οι οποίοι μπορεί να είχαν δημιουργήσει νέες εταιρείες με μοναδικό σκοπό να αγοράσουν ρωσικά διαμάντια σε απόσταση όπλων, και Μόλις γυαλιστεί, η "Χώρα προέλευσης" τους γίνεται Ινδία.
Πόσο επιζήμιο είναι αυτό; Λοιπόν, σαφώς δεν είναι καλό, εκτός από το ότι σε αντίθεση με πριν από 25 χρόνια, η βιομηχανία έχει τα εργαλεία για να μετριάσει αυτό. Αλλά πρώτα μια προειδοποίηση: σήμερα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε τα μικρότερα, πιο μικροσκοπικά διαμάντια – τεράστιο όγκο, μικροσκοπική αξία – οπότε ας ασχοληθούμε με το σημαντικό μέρος της αγοράς – τα πάντα εκτός από αυτά.
Το ορυχείο Mirny της Alrosa στη Γιακουτία είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών