Προειδοποίηση πως το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που έχει εξαγγείλει η γερμανική κυβέρνηση, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα νοθεύσει τους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ απηύθυναν λίγο πριν από τη Σύνοδο της Πράγας την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η Ισπανία και το Βέλγιο...
Παράλληλα, εντείνονται οι διαφωνίες για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ φέρεται πως για την τιθάσευση των τιμών στην Ενέργεια προκρίνεται το μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία...
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη για τη δημοσιονομική επέκταση του Βερολίνου, τα εν λόγω μέτρα θα προκαλέσουν στρεβλώσεις που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez, η ενιαία αγορά δεν πρέπει να αφεθεί και να «διασπαστεί».
Αν και η κίνηση της Γερμανίας είναι «δικαιολογημένη», είναι σημαντικό να «διατηρηθεί μια ισορροπία», για να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός.
«Τέτοιες ανισορροπίες στις δημοσιονομικές δαπάνες είναι επικίνδυνες» και μπορεί «να υποβαθμίσουν την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, γιατί ο καθένας κάνει απλώς το δικό του», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πριν συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Olaf Scholz, ο Sánchez τόνισε τη μακροχρόνια εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, προσθέτοντας: «Για αυτόν τον λόγο, μια έντονη αντίδραση και η ανάπτυξη εθνικών πόρων είναι δικαιολογημένη».
Στενά ευθυγραμμισμένος
Σημειώνεται πως ο Sánchez είναι στενά ευθυγραμμισμένος με τον Γερμανό καγκελάριο σε άλλα ενεργειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για περισσότερες διασυνοριακές συνδέσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, οι προειδοποιήσεις απηχούσαν την έντονη κριτική η οποία ασκήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μario Draghi και τον ηγέτη της Ουγγαρίας Victor Orban, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πείσει τις πρωτεύουσες της ΕΕ να αναλάβουν κοινή δράση για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που υποφέρουν από τις υψηλές τιμές στην Ενέργεια.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 5 Oκτωβρίου ότι «δύο πράγματα παραμένουν προτεραιότητα: να ενεργούμε με ενότητα και να ενεργούμε με αλληλεγγύη».
«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας, και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο του γερμανικού πακέτου στην ενιαία αγορά της ΕΕ, η Margrethe Vestager, η αρμόδια επίτροπος για τον ανταγωνισμό, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
«Θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει – η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς είναι απολύτως βασική».
Η Vestager είπε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει προτάσεις αυτόν τον μήνα για την επέκταση του ειδικού πλαισίου κρίσεων σε σχέση με τις κρατικές επιχορηγήσεις.
Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι αιτήσεις από τα κράτη μέλη που επιθυμούν να διοχετεύσουν κεφάλαια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και να παραταθούν οι ειδικοί κανόνες για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι το τέλος του 2023
Η Von der Leyen μίλησε πριν από μια άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την Παρασκευή, κατά την οποία τα κράτη μέλη θα συζητήσουν τρόπους για τον περιορισμό των τιμωρητικών αυξήσεων στην ενέργεια.
Αυξανόμενος αριθμός χωρών υποστηρίζει την ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο, δεδομένου του σχεδιασμού των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Ορισμένοι διπλωμάτες διαπιστώνουν αυξανόμενη δυναμική πίσω από το μοντέλο που χρησιμοποιείται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές του φυσικού αερίου περιορίζονται χρεώνοντας περισσότερα στους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
(σ.σ. Το μοντέλο που προκρίνεται και αναμένεται να εφαρμοστεί είναι αυτό της διατίμησης στη χονδρεμπορική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δηλαδή αντί να αποζημιώνονται οι καταναλωτές με κάποιο ποσό, το οποίο καλύπτει μέρος της αύξησης της τιμής, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά μεταξύ του κόστους παραγωγής και της διατίμησης.
Με τον τρόπο αυτό, θα διαμορφώνεται χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.)
Η Von der Leyen είπε ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», κάτι που η Επιτροπή έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει στις αρχές του επόμενου έτους.
Σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αργότερα την Τετάρτη, πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν βαθύτερες περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου για να περάσουν τον χειμώνα.
Για το πλαφόν...
Διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρική ενέργεια «δεν είναι έγκυρο μοντέλο για πολλά ή ακόμη και τα περισσότερα κράτη μέλη», ενώ αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι και πολιτικοί φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνοντας κάθε φορά τις τιμές ενώ οι ευρωπαϊκές προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες.
Τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 10,9% τον Ιούνιο, τον μήνα μετά την καθιέρωση του ανώτατου ορίου τιμής σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, αν και η ισπανική κυβέρνηση έχει πει ότι αυτό οφείλεται στην πτώση της υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας .
Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει ένα «ιβηρικό μοντέλο», από το οποίο επωφελήθηκε εισάγοντας φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από την Ισπανία.
Ο Sánchez έβαλε στο στόχαστρο τη Γαλλία την Τετάρτη επειδή ματαιώνει τις φιλοδοξίες της Μαδρίτης να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, γνωστό ως MidCat, στα Πυρηναία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εmmanuel Macron είχε αναλάβει δεσμεύσεις για τις συνδέσεις ισχύος το 2018 και είπε: «Καλούμε τη γαλλική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τώρα».
Ο Scholz, από τη μεριά του, είπε στην ισπανική εφημερίδα El País: «Η σύνδεση της Ιβηρικής χερσονήσου με το ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για όλους μας, γι' αυτό προωθώ την κατασκευή του MidCat».
www.bankingnews.gr
Διχασμός στην ΕΕ για τα 200 δισ. ευρώ της Γερμανίας και το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Κερδίζει πόντους το ισπανικό μοντέλο
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez, η ενιαία αγορά δεν πρέπει να αφεθεί και να «διασπαστεί»…
Σχόλια αναγνωστών