Η Μπρνάμπιτς υποστήριξε ότι η απόφαση της Κροατίας να απαγορεύσει την εισαγωγή πετρελαίου μέσω Janaf δεν έχει καμία σχέση με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά πρόκειται για «πολιτικά αντίποινα και εχθρική ενέργεια» από την Κροατία
Η Κροατία και πολλά άλλα μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την τελευταία στιγμή ότι η Σερβία δεν θα εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέσω Janaf, όπως ορίζεται στο αρχικό κείμενο του όγδοου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς είπε ότι η Σερβία λαμβάνει το 50% του πετρελαίου της μέσω της Janaf, αλλά τώρα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 20% περισσότερο για το πετρέλαιο καθώς δεν έχει εναλλακτικό πετρελαιαγωγό.
Ο Σέρβος πρόεδρος Vucic δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους στην Πράγα, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ότι η απόφαση για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στη Σερβία αναβλήθηκε για την 1η Δεκεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Το παρελθόν... και τα πολιτικά αντίποινα
Η απόφαση θεωρήθηκε ότι ο Janaf τέθηκε επίσημα σε λειτουργία το 1979, όταν τόσο η Κροατία όσο και η Σερβία ήταν μέρη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
«Η Janaf δημιουργήθηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Σερβία και τους πολίτες της και τώρα χρησιμοποιείται εναντίον μας.
Αυτή η απόφαση αλλάζει τα πάντα», δήλωσε η Μπρνάμπιτς στο TV Happy, σύμφωνα με την κυβερνητική δήλωση.
Η Μπρνάμπιτς υποστήριξε ότι η απόφαση της Κροατίας να απαγορεύσει την εισαγωγή πετρελαίου μέσω Janaf δεν έχει καμία σχέση με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά πρόκειται για «πολιτικά αντίποινα και εχθρική ενέργεια» από την Κροατία.
Οι δύο χώρες έχουν ιστορία τεταμένων σχέσεων, που χρονολογούνται πολύ πριν από τον πόλεμο ανεξαρτησίας της Κροατίας με τη Σερβία το 1991-1995.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν ραγδαία τον Ιούλιο, αφού οι αρχές στο Ζάγκρεμπ δεν επέτρεψαν στον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να επισκεφθεί το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς που ιδρύθηκε από τις αρχές του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας (NDH) στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Η απόφαση για το πετρέλαιο αναβλήθηκε για την 1η Δεκεμβρίου, αλλά δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την παρέμβαση της Κροατίας, παρά μόνο επειδή ήθελα να πάω στο Γιασένοβατς", δήλωσε ο Βούτσιτς στις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Tanjug.
Πολιτικοί σκοποί;
Η Μπρνάμπιτς υποστήριξε πάντως ότι η ενέργεια χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς.
Επισήμανε ότι οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ένωση από τη Σερβία, εξαιρούνται από την απόφαση και μόνο η Σερβία, με πρωτοβουλία της Κροατίας, δεν εξαιρείται.
«Όλα έχουν αλλάξει από χθες και τίποτα δεν είναι ίδιο στη σχέση μας με την ΕΕ, αλλά και με την Κροατία», είπε η Μπρνάμπιτς.
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε στην Πράγα, όπου συμμετέχει στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ότι η Σερβία μπορεί να πάρει πετρέλαιο από αλλού, όχι μόνο από ρωσικό, υπογραμμίζοντας ότι η σερβική αντίδραση ήταν «θυελλώδης και άνευ προηγουμένου».
«Η Σερβία μπορεί να έχει όλο το πετρέλαιο που χρειάζεται — εκτός από το ρωσικό», ανέφερε ο Πλένκοβιτς από το N1 Serbia.
"Αν η οικονομία είχε γονατίσει... αν οι πολίτες δεν είχαν καύσιμα, αυτό είναι άλλο πράγμα, αλλά η Σερβία να έχει φθηνότερο πετρέλαιο και εμείς... τι θα ήμασταν, ανόητοι", σχολίασε ο Πλένκοβιτς.
Αρχικά, είχε προβλεφθεί εξαίρεση από τις κυρώσεις επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από το κροατικό λιμάνι Omisalj μέσω Janaf στο Pancevo στη Σερβία.
Μία από τις εξηγήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το γιατί η Σερβία δεν ήταν μέρος της εξαίρεσης είναι ότι η χώρα εισάγει ήδη αρκετό μη ρωσικό πετρέλαιο, επομένως η απαγόρευση δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Ένας άλλος παράγοντας ενδεχομένως είναι η άρνηση του Βελιγραδίου να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών