Την αντίδραση πολλών επιχειρηματιών της αγοράς, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια έχει προκαλέσει η στάση των ελληνικών τραπεζών.
Ενώ τα επιτόκια αυξάνονται από τις κεντρικές τράπεζες, τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει με διψήφια ποσοστά αύξησης, ο καταθέτης βλέπει καθημερινά το περιουσιακό του στοιχεία να μειώνεται.
Ο τραπεζικός τόκος είναι μηδενικός για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν για να πάρουν κάτι οριακά υψηλότερο.
Μάλιστα σημειώνουν πως τράπεζες της Ευρώπης προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια και αρκετοί επενδυτές που έχουν λογαριασμό στο εξωτερικό στρέφονται εκεί.
Κάποιοι διαχειριστές στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν επενδυτές που δε θέλουν να αναλάβουν ρίσκο σε μετοχές ή εμπορεύματα και έχουν χρήματα στην τράπεζα, τους προτείνουν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια δημοσίου, τα επιτόκια των οποίων έχουν αυξηθεί σύμφωνα με τις τελευταίες εκδόσεις.
Και εκεί όμως συναντάνε την άρνηση των τραπεζών που τους βάζουν όρια και δεν τοποθετούν το κεφάλαιο που θέλουν.
Κάποια στελέχη τραπεζών αντιπροτείνουν αμοιβαία κεφάλαια, ή μία προθεσμιακή κατάθεση που έχει πάλι πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς δεν μπορεί το δεκαετές ομόλογο να είναι στο 5% και οι Έλληνες καταθέτες να βλέπουν μηδενική απόδοση σχεδόν στα χρήματά τους.
Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις βλέπουν το κόστος χρήματος να αυξάνεται και να πληρώνουν για τα δάνειά τους υψηλότερους τόκους (όσοι δεν έχουν κλειδώσει το επιτόκιο).
Σημειώνεται πως το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι πλέον στο 1,25%.
Γ.Κ.
www.bankingnews.gr
Τραπεζίτες, τί γίνεται με τα τοκάκια;
Τράπεζες της Ευρώπης προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια και αρκετοί επενδυτές που έχουν λογαριασμό στο εξωτερικό στρέφονται εκεί
Σχόλια αναγνωστών