Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τις ρωσικές εισαγωγές αλουμινίου, ανέφεραν το Reuters και το Bloomberg επικαλούμενες ανώνυμες πηγές κοντά στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Όπως αναφέρει το bne IntelliNews, αν και η ρωσική μεταλλουργία λυγίζει κάτω από την οικονομική πραγματικότητα εν καιρώ πολέμου, ορισμένα ρωσικά μέταλλα είναι βαθιά ενσωματωμένα στις παγκόσμιες αγορές και είναι δύσκολο να επιβληθούν κυρώσεις .
Προηγουμένως, τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ είχαν εξαιρέσει στρατηγικά μέταλλα όπως το αργό αλουμίνιο, το παλλάδιο, το ρόδιο, το νικέλιο και το τιτάνιο από μια αύξηση των δασμών εισαγωγής .
Σύμφωνα με τα επίσημα εμπορικά στοιχεία που μελετήθηκαν τον περασμένο μήνα από το Reuters, οι εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου και νικελίου από την ΕΕ και τις ΗΠΑ τον Μάρτιο-Ιούνιο 2022 αυξήθηκαν κατά 70% στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα από το Reuters είπαν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποφεύγουν να επαναλάβουν τις συνέπειες από τις κυρώσεις του 2018 στο ρωσικό αλουμίνιο στους τομείς των κατασκευών, των αυτοκινήτων και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλά αυτή τη φορά ως αντίδραση στην τελευταία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ φέρεται να μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ μιας γενικής απαγόρευσης εισαγωγής αλουμινίου, αύξησης των δασμών τόσο πολύ που θα σταματούσαν ουσιαστικά τις εισαγωγές ή επιβάλλοντας απευθείας κυρώσεις στη μεγάλη ρωσική United Company Rusal. , σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η Rusal του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο εκτός Κίνας.
Ο Ντεριπάσκα και οι εταιρείες του είχαν ήδη επισημανθεί για κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά αφού η τιμή του αλουμινίου εκτινάχθηκε 40% σε μια μέρα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) μετά την κίνηση, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) καθυστέρησε την επιβολή των κυρώσεων και τελικά υπαναχώρησε εντελώς, καθιστώντας τις κυρώσεις κατά του Ντεριπάσκα τις μόνες που είχαν στη συνέχεια άρει από την εισαγωγή του καθεστώτος το 2014.
«Οι ρωσικές παραδόσεις αντιστοιχούν στο 10% περίπου των συνολικών εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία του Bloomberg να δείχνουν ότι η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αλουμινίου στις ΗΠΑ τον Αύγουστο», σχολίασε η BCS Global Markets στις 13 Οκτωβρίου.
Το μερίδιο των ΗΠΑ στα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανέρχεται περίπου στο 6%, αν και η BCS GM πιστεύει ότι η εταιρεία θα ανακατευθύνει τις προμήθειες των ΗΠΑ εάν εφαρμοστεί η απαγόρευση.
Economist - Ενώ η Ευρώπη «πέφτει» σε βαθιά ύφεση, η ρωσική οικονομία ανακάμπτει παρά τις... ζοφερές προβλέψεις
Ενώ η Ευρώπη πέφτει σε ύφεση, η ρωσική οικονομία, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις, ανακάμπτει, γράφει το περιοδικό The Economist .
"Έφτασε μια λεπτή στιγμή στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας βαθιάς ύφεσης, η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία βελτιώνεται", αναφέρει το άρθρο.
Οι γερμανικές αρχές αναμένουν ύφεση και πληθωρισμό το 2023
Η μερική επιστράτευση οδήγησε στην αποχώρηση περίπου 300 χιλιάδων ανθρώπων και ο πληθυσμός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέσυρε το ποσό των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τραπεζικές καταθέσεις τον Σεπτέμβριο.
Παρά αυτές τις δυσκολίες, η ρωσική οικονομία κατάφερε να αποφύγει μια βαθιά ύφεση, σημειώνει ο Economist, επικαλούμενος στοιχεία της Goldman Sachs.
Οι οικονομολόγοι της μετρούν τον μηνιαίο «δείκτη τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση στη Ρωσία στο σύνολό της φαίνεται καλύτερη από ό,τι σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες - Ιταλία , Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, τα δεδομένα της Sberbank υποδηλώνουν ανάκαμψη στη δραστηριότητα των καταναλωτών.
Υποδεικνύεται επίσης ότι ο όγκος της παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανακάμψει, ο οποίος ήταν σχεδόν μηδενικός πριν από λίγους μήνες.
Αυτό, όπως γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, δείχνει ότι οι κατασκευαστές κατάφεραν να αντικαταστήσουν προμήθειες από δυτικές χώρες.
«Σε όρους δολαρίου, οι μηνιαίες εισαγωγές στη Ρωσία σχεδόν ξεπέρασαν τον μέσο όρο του περασμένου έτους», αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον, η δημοσίευση υπενθύμισε την πρόσφατη δημοσίευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία το ΔΝΤ βελτίωσε και πάλι τις προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία: το 2022, αναμένεται πλέον πτώση μόλις 3,4% έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου του 6%, αν και το Απρίλιο τα στοιχεία ανέφεραν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 8,5%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών