«Η μόνη λύση για το πάγωμα των τιμών είναι σε ευρωπαϊκή κλίμακα», τονίζει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir.
«Παραμένω πεπεισμένος ότι η μόνη λύση είναι το πάγωμα των τιμών σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ήμασταν δύο ή τρεις χώρες που το υποστηρίξαμε αυτό στις Βερσαλλίες τον Μάρτιο, τώρα είμαστε 23 ή 24 χώρες και υπάρχει μια σημαντική προθεσμία στην Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω να φτάσουμε εκεί», δηλώνει ο Βέλγος πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς τί θα κάνει το Βέλγιο αν τελικά δεν υπάρξει λύση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ο De Croo απαντά: «Θα μπορούσαμε ίσως να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό με χώρες που υπερασπίζονται την ίδια επιλογή. Το να το κάνουμε όμως μονομερώς πληρώνοντας τη διαφορά τιμής, θα μας καταστρέψει».
Συνεχίζοντας, ο Βέλγος πρωθυπουργός τονίζει: «Πριν από ένα μήνα είχα στείλει ένα κάπως ζοφερό μήνυμα, είχα πει ότι θα έχουμε δύσκολους χειμώνες. Ειλικρινά, δεν βλέπω πολλά θετικά, βλέπω κυρίως αρνητικά μέχρι στιγμής. Θα είναι ίσως πέντε δύσκολα χρόνια, αλλά αν οργανωθούμε καλά, μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός, έως 20 χρόνια, σε πολλούς τομείς: μείωση της ζήτησης ενέργειας, περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα ενεργειακά δίκτυα, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…»
Όχι σε θεραπείες σοκ
Παρά τις επιπτώσεις της κρίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός λέει «όχι» σε θεραπείες σοκ, φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή το χειρισμό της Βρετανίδας ομολόγου του. «Είμαστε σε πυκνή ομίχλη, και όταν βρισκόμαστε σε πυκνή ομίχλη, πρέπει να οδηγούμε προσεκτικά, να μειώνουμε ταχύτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να παγώσει μια χώρα μόνη της τις τιμές της ενέργειας, διότι θα ήταν πολύ υψηλό το κόστος για τα δημόσια οικονομικά. «Κι' εμείς παγώνουμε τις τιμές στο Βέλγιο εγγυώντας ένα βασικό πακέτο κατανάλωσης, με ρυθμιζόμενη τιμή, και η επιπλέον κατανάλωση που κοστίζει περισσότερα, βοηθά στη χρηματοδότηση του μοντέλου. Υπάρχει ρυθμιστικό αποτέλεσμα. Αλλά το πραγματικό πάγωμα, χωρίς δημοσιονομική αποζημίωση των κρατών, δεν βλέπω πώς αλλιώς μπορεί να εφαρμοστεί, αν όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών