Εκτός από το χρυσό, υπάρχει επίσης αυξανόμενη ζήτηση για ασήμι στις ασιατικές αγορές, ιδιαίτερα στην Ινδία
«Μεγάλοι όγκοι μετάλλου αντλούνται από τα θησαυροφυλάκια των δυτικών χρηματοπιστωτικών κέντρων όπως είναι η Νέα Υόρκη και κατευθύνονται ανατολικά για να καλύψουν τη ζήτηση στην αγορά χρυσού της Σαγκάης ή στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης», συνεχίζει το ρεπορτάζ.
«Το κίνητρα για την κατοχή χρυσού στη Δύση είναι χαμηλότερα.
Γι αυτό το πολύτιμο μέταλλο πηγαίνει από τα δυτικά προς τα ανατολικά τώρα», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της MKS PAMP SA, Joseph Stefans.
Τα θησαυροφυλάκια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου ανέφεραν έξοδο άνω των 527 τόνων χρυσού από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME και του London Bullion Market Association.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές χρυσού στην Κίνα σημείωσαν υψηλό τετραετίας τον Αύγουστο.
Στην πραγματικότητα, οι Ασιάτες προμηθευτές δυσκολεύονται να φέρουν αρκετό χρυσό στις ασιατικές αγορές.
Ως αποτέλεσμα, υπήρξε σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων σε πολλές ασιατικές χώρες.
Το μέσο ασφάλιστρο του Σεπτεμβρίου στην Κίνα έφτασε στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.
Η Ινδία, η Τουρκία, η Ταϊλάνδη και η Σαουδική Αραβία ανέφεραν επίσης αυξημένες εισαγωγές χρυσού.
Αυξημένη ζήτηση για ασήμι
Εκτός από το χρυσό, υπάρχει επίσης αυξανόμενη ζήτηση για ασήμι στις ασιατικές αγορές, ιδιαίτερα στην Ινδία.
Το premium στο ασήμι έχει τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.
Η ροπή της Ασίας προς την αγορά χρυσού φαίνεται επίσης στις χρυσού των κεντρικών τραπεζών.
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ήταν καθαροί αγοραστές χρυσού για πέντε συνεχείς μήνες και όλες οι μεγάλες αγορές έγιναν στην Ανατολή.
Η Τουρκία αγοράζει χρυσό
Η Τουρκία έχει προσθέσει χρυσό στα αποθέματά της μέσα στο 2022 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Με την αγορά 8,9 τόνων χρυσού τον Αύγουστο, η Τουρκία είχε αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 84 τόνους κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.
Η Τουρκία κατέχει τώρα 478 τόνους χρυσού μεταξύ των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας και του δημοσίου, το υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Η Reserve Bank of India υπήρξε επίσης μεγάλος αγοραστής το 2022.
Τα συνολικά της αποθέματα χρυσού ανέρχονται πλέον σε 782,7 τόνους, κατατάσσοντάς την ως την ένατη μεγαλύτερη χώρα κατοχής χρυσού στον κόσμο. Από την επανέναρξη των αγορών στα τέλη του 2017, η Reserve Bank of India έχει αγοράσει πάνω από 200 τόνους χρυσού.
Άλλοι μεγάλοι αγοραστές χρυσού το 2022 περιλαμβάνουν το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κατάρ και το Ιράκ.
Στην Ανατολή ο χρυσός παραμένει η βασική μορφή αποταμίευσης
Στην Ανατολή, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον χρυσό ως κύρια μορφή αποταμίευσης και διατήρησης του πλούτου.
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Seeking Alpha συνοψίζει αυτή τη δυναμική.
«Για εκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία ο χρυσός εξακολουθεί να είναι η βασική μορφή αποταμίευσης.
Σε αντίθεση με τη Δύση, όπου η χρηματιστικοποίηση ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, και ο χρυσός απομακρύνθηκε σιγά σιγά από την καθημερινή τους ζωή. Μέχρι να εμφανιστεί η οικονομική κρίση, δηλαδή.
Στη Δύση, οι άνθρωποι κατέχουν ελάχιστο ή καθόλου φυσικό χρυσό όταν αισθάνονται οικονομικά σίγουροι.
Οι άνθρωποι στην Ανατολή έχουν διατηρήσει μια μακροπρόθεσμη άποψη για τον χρυσό. Οι πρόγονοί τους έσωσαν την περιουσία τους σε χρυσό και το ίδιο διδάχτηκαν κι αυτοί. Με τη γνώση ότι τελικά, ο χρυσός δεν χάνει την αγοραστική του δύναμη.
Για παράδειγμα, τα ινδικά νοικοκυριά κατέχουν περίπου 25.000 τόνους χρυσού και αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος δεδομένης της μεγάλης μαύρης αγοράς στη χώρα.
Ο χρυσός δεν είναι απλώς πολυτέλεια στην Ινδία. Ακόμη και οι φτωχοί άνθρωποι αγοράζουν χρυσό. Σύμφωνα με έρευνα του ICE 360 το 2018, ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ινδία αγόρασε χρυσό τα τελευταία πέντε χρόνια.
Συνολικά, το 87% των νοικοκυριών στη χώρα κατέχει κάποια ποσότητα του κίτρινου μετάλλου.
Έτσι, ενώ οι επενδυτές στη Δύση πουλάνε χρυσό καθώς πέφτει η τιμή του, οι επενδυτές στην Ανατολή εκμεταλλεύονται τις τρέχουσες σχετικά χαμηλές τιμές του χρυσού (παρόλο που ο χρυσός είναι πιο ακριβός για τους κατόχους άλλων ισοτιμίων, λόγω της μεγάλης ενίσχυσης του δολαρίου) και καταβροχθίζουν χρυσό καθώς ο πληθωρισμός κατατρώει στην αξία των τοπικών τους νομισμάτων».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών