Πρόσφατα γίναμε κοινωνοί της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης NPEs να εστιάσουν στις ρυθμίσεις και όχι στους πλειστηριασμούς.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είχε αναφέρει ότι οι τράπεζες έχουν 15 δισεκ. NPEs και οι εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων 83 δισεκ. και θα πρέπει να εστιάζουν στις ρυθμίσεις όχι στους πλειστηριασμούς.
Οι πλειστηριασμοί είναι ένα αντιδημοφιλές θέμα και σίγουρα έχει πολιτικές συνέπειες.
Η κυβέρνηση λοιπόν θέλει να ασκήσει κοινωνική πολιτική μέσω των τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης NPEs θέλει να εμφανιστεί «ο καλός της υπόθεσης απέναντι στους κακούς τραπεζίτες και στα άθλια funds που απομυζούν εις βάρος της κοινωνίας»
Η υποκρισία της κυβέρνησης….
Όμως η κυβέρνηση υποκρίνεται στο ζήτημα αυτό των πλειστηριασμών για δύο βασικούς λόγους
1)Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση που το εκπροσωπεί θα πρέπει να δίνει πρωτίστως το καλό παράδειγμα «στις κακές τράπεζες και στα funds»…
Η προπαγάνδα ότι οι τράπεζες προχωρούν σε πλειστηριασμούς και το ελληνικό κράτος με το κοινωνικό του πρόσωπο… ανακόπτει τα σχέδια αυτά και διασώζει τους πολίτες είναι διάτρητη…
Το ελληνικό κράτος μέσω των εφοριών της χώρας δεν έχει σταματήσει τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.
Το ελληνικό κράτος δεν έχει απαγορεύσει στην ΔΕΗ όταν υπάρχουν οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς να διακόπτει το ρεύμα.
Το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να δείχνει ανάλγητο πρόσωπο αφού συνεχίζει τους πλειστηριασμούς…
Όμως η κοινωνία πιστεύει ότι μόνο οι τράπεζες προβαίνουν σε πλειστηριασμούς αλλά αυτό είναι ψευδέστατο.
Αντί λοιπόν το ελληνικό κράτος να δώσει το καλό παράδειγμα και να παγώσει καθολικά τους πλειστηριασμούς και να παγώσει αποφάσεις ΔΕΚΟ για λογαριασμούς… προσπαθεί για λόγους εντυπώσεων και μικροπολιτικής να ασκήσει κοινωνική πολιτική μέσω των τραπεζών.
Η θέση του bankingnews είναι ότι πρώτα το κράτος θα δώσει το καλό παράδειγμα και εν συνεχεία θα απαιτεί να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας.
Ως προς τις ρυθμίσεις, προφανώς και όλοι συμφωνούν να υπάρχουν ρυθμίσεις, όμως τι γίνεται εάν έρθει η τράπεζα υποβάλλει μια πρόταση ρύθμισης ενός δανείου που είναι ληξιπρόθεσμο και ακολουθεί και δεύτερη ρύθμιση και ο δανειολήπτης είναι ασυνεπής ή ανήμπορος για οποιαδήποτε ρύθμιση;
Μην υπάρχουν αυταπάτες, η καθολική πλειοψηφία των NPEs των 100 δισεκ. ευρώ δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν… άρα εδώ εγείρεται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά πάνω από 1,5 εκατ πολίτες.
Το κράτος μέσω του Ηρακλή έλυσε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες… επειδή το μετέφερε στα funds αλλά ως οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
2)Εάν οι τράπεζες και τα funds δεν μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων αυτό θα επιδράσει ουσιωδώς στην πορεία εσόδων και θα έχει επιπτώσεις και στα 18,3 δισεκ. senior bond που έχουν εκδώσει οι τράπεζες και φέρουν κρατική εγγύηση δηλαδή την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Τα ομόλογα αυτά εμφανίζουν κάποιες λογιστικές ζημίες που ωστόσο μπορεί να αυξηθούν πάνω από 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ.
Όταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν ως κίνητρο την μικροπολιτική, όταν προτάσσουν μην χάσουν καμία ψήφο ενάντια στην λογική… το κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο θα είναι τεράστιο και το πρόβλημα των 100 δισεκ. NPEs θα είναι άλυτο κοινωνικό ζήτημα.
Τα 100 δισεκ. NPEs για την ελληνική κοινωνία είναι ένα καρκίνωμα που χρήζει άμεσης θεραπευτικής αγωγής…
Το κράτος βοήθησε τις τράπεζες, ήρθε η ώρα το κράτος να βοηθήσει την κοινωνία…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών