Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού», με περίοδο ισχύος έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Υπόχρεες συμμετοχής στο «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με την τροπολογία, είναι «οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market), των οποίων συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου.
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ωστόσο, σε περίπτωση μη αποστολής καταλόγου προϊόντων ή ελλιπούς αποστολής καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, στην τροπολογία προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής του πλήρους καταλόγου.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα με την τροπολογία στο «καλάθι του νοικοκυριού» να ενταχθούν και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους βασικούς υπόχρεους. «Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι λήξη ισχύος του, και ελέγχονται, κατά προτεραιότητα».
Σημειώνεται ότι πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου θα κάνει το «καλάθι του νοικοκυριού», θα διατηρείται για 7 μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη, ενώ δεν θα υπάρχει πλαφόν τεμαχίων στα προϊόντα θα μπορούν να αγοράζουν μεμιάς οι καταναλωτές, σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση.
Τα προϊόντα
Βάσει της τροπολογίας, τα σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να εντάσσουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα κάθε κατηγορίας που περιλαμβάνεται σε αυτό.
«Ειδικότερα, οι υπόχρεοι παρ. 1 εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορό μέσο, ιδίως λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους», αναφέρει η τροπολογία.
Σημειώνεται παράλληλα ότι ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών