Σε «BBB (high)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η DBRS Morningstar, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, το σταθερό trend αντανακλά την άποψη ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι ισορροπημένοι. Η πρόοδος στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της χώρας και η προσδοκία ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει σημαντικά από μια συνετή δημοσιονομική στάση αντισταθμίζει την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας.
Μέχρι στιγμής, η οικονομία της Ιταλίας έχει βιώσει μια ταχεία ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά η εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου την καθιστά ευάλωτη σε υψηλές τιμές ενέργειας και χαμηλότερο εφοδιασμό φυσικού αερίου τα επόμενα τρίμηνα. Η DBRS Morningstar δεν αποκλείει μια μέτρια ύφεση το 2023, αλλά οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αναμένεται να είναι περιορισμένες καθώς ο σοβαρός δελτίο αερίου, εάν υπάρχει, αναμένεται να είναι μέτριος. Οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί έχουν βελτιωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο και η διατήρηση μιας συντηρητικής δημοσιονομικής στάσης παραμένει το κλειδί για την αποκατάσταση του δημοσιονομικού χώρου και τη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, που θα συνεχίσει να μειώνεται σε περίπου 145,4% φέτος και θα αντιπροσωπεύει σωρευτική πτώση σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε δύο χρόνια από το ανώτατο όριο του 154,9% το 2020.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Ιταλίας υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες. Η Ιταλία επωφελείται από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και από την υποστήριξη και την υψηλή αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η οικονομία είναι μεγάλη και διαφοροποιημένη και ο σημαντικός μεταποιητικός τομέας έχει επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας μέχρι στιγμής, αν και σημάδια επιδείνωσης είναι ήδη ορατά στον ενεργοβόρο τομέα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετατοπίζεται σε αρνητική θέση, αλλά η εξαγωγική ικανότητα της Ιταλίας παραμένει υποστηρικτικός παράγοντας όπως και η θετική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας (NIIP). Επιπλέον, το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των προηγμένων χωρών. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και οι εταιρικές καταθέσεις συνολικά έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που προμηνύεται καλό για την απορρόφηση των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους. Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι στο παρελθόν όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση και έχει σημειωθεί πρόοδος στη σημαντική μείωση των καθαρών απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, οι συνέπειες της πανδημίας και της σύγκρουσης στην Ουκρανία πιθανότατα θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ενεργητικού στο μέλλον, αν και σταδιακά.
Η πολιτική αβεβαιότητα ήταν παραδοσιακά μια πρόκληση σε σχέση με τη συνέχεια της πολιτικής στην Ιταλία, επιβαρύνοντας τις αξιολογήσεις. Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, αυτό αντανακλά και ένα δομικό χαρακτηριστικό του ιταλικού πολιτικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από τη συχνή αλλαγή στις κυβερνήσεις, την πολιτική αποστασία και τον κατακερματισμό των κομμάτων. Επιπλέον, υπάρχει συνήθως μικρή διακομματική συναίνεση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων στο πλαίσιο της γενικά χαμηλής εκλογικής υποστήριξης για μεταρρυθμίσεις και ασταθών δημοσκοπήσεων. Σε συνδυασμό, αυτοί οι παράγοντες εμποδίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις, να εφαρμόσει πολιτικές.
Ο δεξιός συνασπισμός εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο κοινοβούλια στις πολιτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, και αυτό μειώνει προς το παρόν την πολιτική αβεβαιότητα. Ωστόσο, οι προστριβές εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας, είναι πιθανό να προκύψουν, αντανακλώντας πιθανές αποκλίσεις στις πολιτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταθούν όταν πλησιάσουν οι ημερομηνίες των εκλογών. Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα είναι λιγότερο μεταρρυθμιστική και πιο προστατευτική από το υπουργικό συμβούλιο του κ. Draghi. Ωστόσο, η DBRS Morningstar δεν βλέπει ιδιαίτερους κινδύνους για τη συνέχεια της πολιτικής υπό το φως του όγκου των πόρων του NGEU που αναμένεται να λάβει η Ιταλία.
«Αν υποθέσουμε ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική, οι προβλέψεις της δημοσιονομικής κυβέρνησης δείχνουν μείωση του ελλείμματος στο 5,1% του ΑΕΠ το 2022 από 7,2% του ΑΕΠ πέρυσι και περαιτέρω μείωση στο 3,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. (…)
Η ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα επιτρέψει την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 3,3% φέτος, ταχύτερα από τους ομολόγους της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, παρά την ασθενέστερη δραστηριότητα που προβλέπεται τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2022. Η κυβέρνηση αναθεώρησε σημαντικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 προς τα κάτω στο 0,6% από την πρόβλεψη 2,4% τον Απρίλιο του 2022», σχολιάζει ο οίκος.
www.bankingnews.gr
DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Ιταλία, σταθερό παραμένει το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιταλίας από τη DBRS Morningstar
Σχόλια αναγνωστών