Κακά μαντάτα προμηνύει η τελευταία μελέτη της Swiss Re η για τους ασφαλιστές και αντασφαλιστές.
Ένα χρόνο μετά την ξέφρενο ράλυ της ανόδου των τιμών και του πληθωρισμού η Swiss Re προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ενέχουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις από την προοπτική της πληθωριστική ύφεσης και της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Το κακό χτυπά όχι μόνο τις ασφαλιστικές αλλά και τις τράπεζες οι οποίες θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν εκ νέου σε εξαιρετικά χαμηλά και αρνητικά επιτόκια τα οποία αναδύουν κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το κόστος της αποζημίωσης και οι πτωχεύσεις καίνε
Το ίδιους λόγους τρέμουν ακόμα περισσότερο και οι έλληνες οι οποίοι πριν λίγα χρόνια χτυπήθηκαν από την άνοδο του συστημικού ρίσκου και την χρηματοοικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι από την άνοδο ή την κάθοδο των επιτοκίων βλέπουν και θετικά αποτελέσματα.
Η τρέχουσα κατάσταση εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο για τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών καθώς και για τις αποπληρωμές των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει.
Τους έλληνες ασφαλιστές περισσότερο ‘καίει’ το κόστος της αποζημίωσης το οποίο έχει εκτοξευτεί στα ύψη και δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν.
Την ίδια στιγμή οι αθετήσεις πληρωμών που συνδέονται με τα υψηλά επιτόκια και την αστάθεια στην αγορά θα επιδεινώσουν την εικόνα των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για παράδειγμα ένας από τους κλάδους που θα πληγεί είναι η ασφάλισης πιστώσεων και εγγυήσεων.
Επενδύσεις σε ομόλογα υψηλότερης απόδοσης
Κάτι ωστόσο που είναι θετικό και αναφέρθηκε και στην εκδήλωση της ERGO την περασμένη εβδομάδα είναι τα υψηλότερα επιτόκια θα αβαντάρουν τον κλάδο καθώς οι ασφαλιστές θα επανεπενδύσουν ομόλογα λήξεως σε ομόλογα υψηλότερης απόδοσης.
Ο πληθωρισμός όπως έχει φανεί από τα αποτελέσματα θα παραμείνει πάνω από τους στόχους της ΕΚΤ και για το επόμενο έτος υπό το κίνδυνο σημαντικών αναθεωρήσεων στην αγορά της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, καθησυχάζει το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θέτουν προτεραιότητα την σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον έναντι της ανάπτυξης, αν και κάθε χώρα στοχεύει σε διαφορετικά αποτελέσματα χωρίς ωστόσο η Ευρώπη να έχει πάρει μέτρα σοβαρά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χωρίς να εκτοξεύσει το πληθωρισμό.
Το σοκ της προσφοράς δεν αντιμετωπίζεται από την νομισματική πολιτική
Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές αντιμετωπίζουν την πλευρά της ζήτησης στην οικονομία, όχι το σοκ της προσφοράς στην οποία είναι έρμαιο σήμερα η Ευρώπη.
Η αντιμετώπιση απαιτεί μεταρρυθμίσεις και μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας που η Ευρώπη, πολλώ δε μάλλον η Ελλάδα δεν έχει κάνει.
Αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα του τι θα συμβεί με τα επιτόκια καθώς δεν υπάρχει οικονομική πρόβλεψη για τα αποτελέσματα της πολιτικής νομισματικής συγφιξης.
Επιπλέον, επικρατούν ανησυχίες ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας, καθώς η ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος «χαμηλών επιτοκίων, χαμηλής μεταβλητότητας» αφήνει ελάχιστη δυνατότητα για απορρόφηση του κινδύνου στην παγκόσμια οικονομία.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Τα επιτόκια «καίνε» τις ασφαλιστικές πιστώσεων και εγγυήσεων – Πώς θα πληγούν και οι τράπεζες
Τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε στάση πληρωμών και πτωχεύσεις
Σχόλια αναγνωστών