Εντείνεται η ένταση για την αποτυχία της UniCredit να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία
Όπως αναφέρουν πληροφορίες των Financial Times, οι τριβές έχουν δημιουργηθεί από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel ανέλαβε τον Απρίλιο του 2021 και εφάρμοσε μια επιθετική στρατηγική για την αναμόρφωση των δραστηριοτήτων της UniCredit και την καταβολή περισσότερων κεφαλαίων στους μετόχους.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις αντίθετες απόψεις τους σε μια σειρά επιστολών, σύμφωνα με μια πηγή των FT, το οποίο δήλωσε ότι η σχέση ήταν "κάτι παραπάνω από τεταμένη".
Η UniCredit δήλωσε ότι η ΕΚΤ "μας παρείχε συνεχώς προκλήσεις και καθοδήγηση" κατά τη διάρκεια της στρατηγικής αναθεώρησης της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η "δημόσια υποστήριξη" των ρυθμιστικών αρχών ήταν "ενδεικτική της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν".
Αυστηροποιεί τη στάση της η ΕΚΤ
Η σύγκρουση αποτελεί επίσης ένδειξη της αυστηρότερης στάσης της κεντρικής τράπεζας έναντι των κεφαλαιακών σχεδίων των τραπεζών της ευρωζώνης, καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για ύφεση.
Η Ιταλία και η Γερμανία - οι δύο μεγαλύτερες αγορές της UniCredit - αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης λόγω της προηγούμενης μεγάλης εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αρκετοί άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις δήλωσαν ότι η ΕΚΤ είχε αντιταχθεί στη δέσμευση της UniCredit να διανείμει 16 δισ. ευρώ στους μετόχους έως το 2024, λέγοντας ότι αντιβαίνει στις επίσημες οδηγίες ότι "οι τράπεζες δεν πρέπει να καθορίζουν τις μερισματικές τους πολιτικές με όρους απόλυτων ποσών".
Ένα άλλο πρόσωπο που έχει γνώση των συζητήσεων δήλωσε: "Η τράπεζα δεν έχει καμία σχέση με τις συζητήσεις.
"Όταν οι ρυθμιστικές αρχές σου στέλνουν έναν κατάλογο ερωτήσεων, μπορείς να καταλήξεις σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό γύρω από τις απαντήσεις, αλλά το στυλ του Orcel είναι 'έχω δίκιο γιατί έχουμε όλο αυτό το κεφάλαιο'".
Η UniCredit έχει πει στην ΕΚΤ ότι είχε το περιθώριο να πληρώσει περισσότερα στους μετόχους χωρίς να αποδυναμώσει σημαντικά τον ισολογισμό της χάρη στα σχετικά υψηλά επίπεδα κεφαλαίου, με τα κοινά ίδια κεφάλαια να ανέρχονται στο 15,4% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Στο μεταξύ, εντείνεται η ένταση για την αποτυχία της UniCredit να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Η UniCredit είναι μία από τις δύο ευρωπαϊκές τράπεζες, μαζί με την αυστριακή Raiffeisen, που διατηρούν μεγάλες δραστηριότητες στη χώρα.
Η ΕΚΤ θεωρεί τη ρωσική παρουσία της τράπεζας ως ανεπιθύμητη πηγή κινδύνου και την πιέζει να αποχωρήσει από τη χώρα, όπου έχει δεσμευμένα κεφάλαια ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Ο Orcel έχει αποκλείσει την πώληση "φωτιά" σε τοπικό ολιγάρχη, όπως έκανε φέτος η γαλλική Société Générale, οδηγώντας σε επιβάρυνση 3,1 δισ. ευρώ.
Αντ' αυτού, η UniCredit έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία.
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει τακτικές εκθέσεις προόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, ο Orcel "δέχεται μεγάλη πίεση από την ΕΚΤ" για τη Ρωσία.
Η UniCredit δήλωσε στους Financial Times ότι "δεσμεύεται να απεμπλακεί από τη Ρωσία με ομαλό και αποφασιστικό τρόπο".
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν επίσης απογοητευμένοι από την έλλειψη πληροφοριών που έλαβαν από τον Orcel κατά τη διάρκεια των αρχικών συνομιλιών του πέρυσι με την ιταλική κυβέρνηση σχετικά με μια πιθανή εξαγορά της τοπικής ανταγωνίστριας Banca Monte dei Paschi di Siena.
Η UniCredit κατέληξε να αποσυρθεί από τη συμφωνία.
Ο Orcel ήταν λιγότερο ενεργός όσον αφορά την ενημέρωση της ΕΚΤ σχετικά με τις αποφάσεις της τράπεζας από ό,τι ο προκάτοχός του Jean Pierre Mustier, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Όμως η UniCredit πιστεύει ότι έχει παράσχει στους εποπτικούς της φορείς εξίσου πολλές πληροφορίες όπως και πριν αναλάβει ο Orcel, μόνο μέσω διαφορετικών διαύλων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών