Να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ προτείνει η Κομισιόν, ώστε οι κυβερνήσεις να διαπραγματεύονται ατομικά τη μείωση του δημοσίου χρέους, μέσω εργαλείων τα οποία θα συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, αλλά η ιδέα αυτή αντιμετωπίζεται ήδη με επιφυλακτικότητα, ιδίως από τη Γερμανία.
Η αλλαγή, η οποία απομακρύνεται από την ισχύουσα ενιαία υποχρέωση ετήσιας περικοπής του χρέους κατά το 1/20 της υπέρβασης πάνω από το 60% του ΑΕΠ, αποσκοπεί στο να κάνει τις κυβερνήσεις "ιδιοκτήτριες" των σχεδίων τους για το χρέος, αντί να τα βλέπουν ως εξωτερικά επιβαλλόμενα από την ΕΕ
«Οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τώρα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χρέους και ελλείμματος που ποικίλλουν ευρέως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, στη συνέντευξη Τύπου.
«Οι νέες προκλήσεις, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και τα ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού, θα απαιτήσουν από εμάς σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Κανόνες στις πρωτογενείς δαπάνες, όχι στο έλλειμμα
Μια άλλη βασική αλλαγή που προτείνει η Επιτροπή είναι να επικεντρωθούν οι κανόνες στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες - τις κρατικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνουν τους τόκους του χρέους - οι οποίες είναι άμεσα παρατηρήσιμες κατά τη διάρκεια του έτους και υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Μια τέτοια αλλαγή θα αντιμετώπιζε τα μακροχρόνια παράπονα των κυβερνήσεων ότι οι ισχύοντες κανόνες επικεντρώνονται στο διαρθρωτικό έλλειμμα μιας χώρας, έναν πολύπλοκο δείκτη που είναι επιρρεπής σε αναθεωρήσεις.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες θα επικεντρώνονται στη μείωση του χρέους εκεί όπου είναι υψηλό, με βάση τα σχέδια των ίδιων των κρατών μελών που πρέπει να τηρούν σαφείς προϋποθέσεις της ΕΕ. Μόλις συμφωνηθεί το σχέδιο, η επιτήρηση θα βασίζεται σε έναν απλό κανόνα δαπανών, ενώ ισχυρότερα μέτρα επιβολής θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση», δήλωσε ο Dombrovskis
Αντιδρά το Βερολίνο
Ωστόσο, η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες στις πρωτεύουσες της ΕΕ, ιδίως στο Βερολίνο, ότι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια και ατομικές διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους, σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις θα αναβάλλουν τις δύσκολες αποφάσεις μέχρι τη λήξη της θητείας τους, σημειώνει το Reuters.
Παρ' όλα αυτά, οι αλλαγές είναι αναγκαίες διότι, μετά την εκτίναξη του δημόσιου χρέους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, οι υφιστάμενες απαιτήσεις για τη μείωση του χρέους έχουν καταστεί εξωπραγματικά φιλόδοξες.
www.bankingnews.gr
Κομισιόν: Το σχέδιο για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, λόγω έκρηξης του χρέους - Αντιδρά η Γερμανία
H πρόταση της Κομισιόν έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στο Βερολίνο
Σχόλια αναγνωστών