Οι ηγέτες της Ομάδας των G20 εξέδωσαν μια κοινή δήλωση που προωθεί ένα παγκόσμιο πρότυπο για την απόδειξη εμβολιασμού που θα αφορά τα διεθνή ταξίδια, ζητώντας τη δημιουργία «παγκόσμιων ψηφιακών δικτύων υγείας» που θα βασίζονται στα υπάρχοντα ψηφιακά συστήματα διαβατηρίων εμβολίων COVID-19.
Η κοινή δήλωση επήλθε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου οι ηγέτες συζήτησαν τις παγκόσμιες προκλήσεις και τον συντονισμό των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών πανδημιών.
«Αναγνωρίζουμε τη σημασία των κοινών τεχνικών προτύπων και μεθόδων επαλήθευσης, στο πλαίσιο του IHR (2005), για τη διευκόλυνση του διεθνούς ταξιδιού, τη διαλειτουργικότητα και την αναγνώριση ψηφιακών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης εμβολιασμών», αναφέρει σχετικά η δήλωση.
Προετοίμαζαν το έδαφος από το 2005;
Οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας (2005) είναι ένα μέσο διεθνούς δικαίου που αναπτύχθηκε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που καθορίζει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου.
Το πρότυπο που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2007, απαιτούσε από τις χώρες να ενισχύσουν τις ικανότητες επιτήρησης στις συνοριακές διαβάσεις και εισήγαγε μια σειρά υγειονομικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Εκτός από την αναγνώριση της χρησιμότητας του πλαισίου IHR, οι ηγέτες της G20 δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον συνεχή «διεθνή διάλογο και τη συνεργασία για τη δημιουργία αξιόπιστων παγκόσμιων ψηφιακών δικτύων υγείας ως μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών».
Πρόσθεσαν ότι αυτά τα παγκόσμια ψηφιακά δίκτυα υγείας θα πρέπει να «κεφαλαιοποιήσουν και να αξιοποιήσουν την επιτυχία των υφιστάμενων προτύπων και των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID-19».
Τα διαβατήρια εμβολίων COVID-19 -και διάφορες άλλες μορφές συστημάτων ψηφιακής ταυτότητας- έχουν επικριθεί ως παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και ότι έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να εξαναγκάσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, για παράδειγμα, αρνούμενοι την πρόσβαση σε υποδομές ή υπηρεσίες.
Κοινωνική απομόνωση
Η κοινή δήλωση ακολουθεί τις συστάσεις του υπουργού Υγείας της Ινδονησίας Budi Gunadi Sadikin που έγιναν κατά τη διάρκεια μιας επιτροπής Business 20 (B20) που πραγματοποιήθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20.
«Ας έχουμε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας αναγνωρισμένο από τον ΠΟΥ—αν έχετε εμβολιαστεί ή δοκιμαστεί σωστά—τότε μπορείτε να μετακινηθείτε» , είπε κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στις 14 Νοεμβρίου.
Ο Sadikin πρόσθεσε ότι το όφελος από ένα παγκόσμιο τυποποιημένο από τον ΠΟΥ διαβατήριο εμβολίου θα είναι η διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών.
«Έτσι, για την επόμενη πανδημία, αντί να σταματήσετε 100% την κίνηση των ανθρώπων, που σταμάτησε την οικονομία παγκοσμίως, μπορείτε ακόμα να παρέχετε κάποια μετακίνηση των ανθρώπων», πρόσθεσε.
Ο Sadikin πρόσθεσε ότι οι χώρες της G20 έχουν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο παγκόσμιο ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας και ότι η ιδέα είναι τώρα να εισαχθεί ως αναθεώρηση του πλαισίου IHR στην επόμενη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2023 στη Γενεύη της Ελβετίας.
Σε ένα έγγραφο 132 σελίδων που περιέχει μια σειρά συστάσεων για το G20, το B20 προέτρεψε την ευρεία υιοθέτηση της ψηφιακής τεκμηρίωσης των πιστοποιητικών COVID-19 που θα αποτελούν μέρος μιας «παγκόσμιας υποδομής υγείας πάντα ενεργοποιημένης με τεχνολογία».
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ανέφερε σε μια έκθεση του Φεβρουαρίου 2022 ότι τα διαβατήρια εμβολίων χρησιμεύουν ως μια μορφή ψηφιακής ταυτότητας.
Σε μια προηγούμενη έκθεση, το WEF είπε ότι «η ψηφιακή ταυτότητα καθορίζει σε ποια προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση — ή, αντίθετα, τι είναι αποκλεισμένο για εμάς».
Ο δημοσιογράφος Nick Corbishley, ο οποίος γράφει για τις οικονομικές και πολιτικές τάσεις στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, έχει προειδοποιήσει ότι τα διαβατήρια εμβολίων μπορούν να οδηγήσουν στην εφαρμογή ενός παγκόσμιου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας που θα απειλήσει την ιδιωτικότητα και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.
«Είναι σαν αυτή η κοινωνία των σημείων ελέγχου. Όπου θέλετε να πάτε, πρέπει να δείξετε το κινητό σας τηλέφωνο, την ταυτότητά σας… ακόμα κι αν πρόκειται απλώς για να πάτε σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε ένα κατάστημα», είπε ο ίδιος.
Ο Corbishley περιέγραψε τις αρνητικές πτυχές ενός παγκόσμιου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης ως ένα είδος «ψηφιακού γκουλάγκ» στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να «εξοριστούν ουσιαστικά από την κοινωνία».
«Αυτό είναι ένα τρομακτικό όραμα», είπε.
Παρακολουθήστε τα σχόλιά κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης της ομάδας G20 στο Μπαλί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα...
Η δημοσίευση στον Λευκό Οίκο
Το τμήμα του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο αναδημοσιεύεται και διατίθεται στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου , το οποίο ασχολείται με τα εμβόλια και την πανδημία Covid-19, ξεκινά, «Αναγνωρίζουμε ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός κατά του COVID-19 είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και θα προωθήσουμε προσπάθεια για εξασφάλιση έγκαιρης, δίκαιης και καθολικής πρόσβασης σε ασφαλή, οικονομικά προσιτά, ποιοτικά και αποτελεσματικά εμβόλια, θεραπευτικά και διαγνωστικά (VTDs).»
Ενώ περιγράφει την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνών κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μελλοντικής αντιμετώπισης της πανδημίας, συνεχίζει σε αυτή την ενότητα, «Παραμένουμε δεσμευμένοι να ενσωματώσουμε μια πολυτομεακή προσέγγιση One Health και να ενισχύσουμε την παγκόσμια επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της γονιδιωματικής επιτήρησης, προκειμένου να ανιχνευθούν παθογόνα και μικροβιακή αντοχή. AMR) που μπορούν να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία».
Και στη συνέχεια εισάγονται τα ακόλουθα στο άρθρο 23 :
Αναγνωρίζουμε τη σημασία των κοινών τεχνικών προτύπων και μεθόδων επαλήθευσης, στο πλαίσιο του IHR (2005), για τη διευκόλυνση απρόσκοπτων διεθνών ταξιδιών, τη διαλειτουργικότητα και την αναγνώριση ψηφιακών λύσεων και μη ψηφιακών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης εμβολιασμών .
Υποστηρίζουμε τον συνεχή διεθνή διάλογο και τη συνεργασία για τη δημιουργία αξιόπιστων παγκόσμιων ψηφιακών δικτύων υγείας ως μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών, που θα πρέπει να αξιοποιήσουν και να αξιοποιήσουν την επιτυχία των υφιστάμενων προτύπων και των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID-19 .
Είναι ενδιαφέρον ότι η επόμενη παράγραφος της επίσημης δήλωσης, το άρθρο 24, συνεχίζει να περιγράφει την ανάγκη των παγκόσμιων θεσμών να καταπολεμήσουν την «παραπληροφόρηση».
Το άρθρο 24 της τελικής δήλωσης της G20 ξεκινά, «Η πανδημία COVID-19 έχει επιταχύνει τον μετασχηματισμό του ψηφιακού οικοσυστήματος και της ψηφιακής οικονομίας».
Και στη συνέχεια οδηγεί στην ακόλουθη δήλωση αργότερα στην ενότητα: "Αναγνωρίζουμε τη σημασία της αντιμετώπισης των εκστρατειών παραπληροφόρησης, των απειλών στον κυβερνοχώρο, της διαδικτυακής κατάχρησης και της διασφάλισης της ασφάλειας στην υποδομή συνδεσιμότητας ."
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών