Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης ζημίες στη ΔΕΗ στο 9μηνο 2022 - Ποια είναι η ρεαλιστική χρηματιστηριακή αξία

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης ζημίες στη ΔΕΗ στο 9μηνο 2022 - Ποια είναι η ρεαλιστική χρηματιστηριακή αξία
Ίσως μόνο στην Ελλάδα οι εταιρίες για να δικαιολογήσουν τις ζημιές επικαλούνται ένα δείκτη όπως το EBITDA… που απλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ζημιές…

Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο 9μηνο 2022 με ζημιές -169,8 εκατ ευρώ ήταν απογοητευτικά… για πολλούς λόγους… (σημειώθηκε αύξηση ζημιών)
Δεν μπορεί εν μέσω εντυπωσιακής αύξησης των πωλήσεων λόγω ανάλογης αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά η ΕΝΙ να επιτυγχάνει κέρδη 10,8 δισεκ. στο 9μηνο του 2022 και 3,73 δισεκ. στο γ΄ τρίμηνο του 2022 και η ΔΕΗ απλά να αυξάνει τις ζημιές της…
Δεν μπορεί η ΔΕΗ με πρόσχημα τα 276 εκατ που είναι εφάπαξ εισφορά που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά με όφελος 145 εκατ από αντιστροφή απομείωσης της λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαίδας… άρα πραγματική αρνητική επίδραση 131 εκατ να εμφανίζει αυτές τις επιδόσεις…
Δεν μπορεί να εμφανίζει αύξηση του καθαρού της χρέους λόγω μείωσης των χρηματικών διαθεσίμων λόγω hedging δηλαδή πράξεων αντιστάθμισης κινδύνων…
Επί της ουσίας η θετική επίδραση των 1,323 δισεκ. που έλαβε η ΔΕΗ από την Macquarie για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ εξαϋλώθηκε…
Το συνολικό χρέος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4,70 δισεκ. τα χρηματικά διαθέσιμα στα 2 δισεκ. και το καθαρό κέρδος (συνολικό χρέος μείον χρηματικά διαθέσιμα = καθαρό χρέος) 2,61 δισεκ. στο 9μηνο του 2022 από 1,88 δισεκ. στο τέλος του 2021.
Την ίδια στιγμή η ΕΝΙ εμφάνισε αύξηση της ρευστότητας της στα 13 δισεκ….

Πως γίνεται οι μεγάλες ενεργειακές εταιρίες να εμφανίζουν βελτίωση μεγεθών και η ΔΕΗ να εμφανίζει επιδείνωση;


Η ΔΕΗ συνεχίζει να χάνει κεφάλαιο το οποίο διαμορφώνεται στα 4,38 δισεκ. ή 3,77 δισεκ. που αναλογούν στους μετόχους, όταν οι άλλες εταιρίες παραγωγής ενέργειας εμφάνισαν αύξηση κεφαλαίων…

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να προβληματίσουν γιατί κάθε φορά προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τις μέτριες έως απογοητευτικές επιδόσεις της ΔΕΗ… που επικαλείται τα EBITDA στα 644 εκατ για να μας πει… δεν πειράζουν οι ζημιές…αρκεί που πιάνουμε τον στόχο των εσόδων προ φόρων τόκων προβλέψεων και αποσβέσεων…
Ίσως μόνο στην Ελλάδα οι εταιρίες για να δικαιολογήσουν τις ζημιές επικαλούνται ένα δείκτη όπως το EBIΤDA… που απλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ζημιές…
Για τους μετόχους δεν μετρούν τα EBITDA αυτά είναι λογιστικό τέχνασμα, μετράει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα… από το αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί η αξία της εταιρίας, από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί το μέρισμα και πολλά άλλα…

Το Green deal πήγε σχεδόν περίπατο…

Ενώ η ΔΕΗ επικαλείται τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια… που όπως έχουμε αναλύσει είναι μια μυθοπλασία, είναι μια αποτυχημένη πολιτική υψηλού κόστους και χαμηλής αποτελεσματικότητας… η αντιστροφή απομείωσης από την λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαίδας… απλά έρχεται να μας θυμίσει τα λάθη… της κυβέρνησης με τις λιγνιτικές μονάδες… δήθεν στον βωμό της πράσινης ανάπτυξης και οικολογίας και άλλων τέτοιων ανοησιών…

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ΔΕΗ στο 9μηνο 2022… ακυρώνουν το χρηματιστηριακό της story

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ΔΕΗ στο 9μηνο του 2022 δεν δικαιολογούν αυτές τις αποτιμήσεις…
Η ΔΕΗ αποτιμάται 2,42 δισεκ. ή 6,36 ευρώ στο χρηματιστήριο οροθετώντας τα ανοδικά περιθώρια.
Είχαμε πρόσφατα αναφερθεί στον στόχο των 7,20 με 7,30 ευρώ που θα ήταν το μέγιστο των δυνατοτήτων της ΔΕΗ…αλλά μετά από αυτά τα αποτελέσματα… πρέπει να αξιολογηθεί ξανά η αξία της ΔΕΗ…
Με ωραιοποιήσεις και επαναγορές ιδίων μετοχών… η ΔΕΗ δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ουσιώδεις αδυναμίες της.
Δεν μπορεί να δικαιολογήσει γιατί οι άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες τα πήγαν απλά πολύ καλά… και η ΔΕΗ τόσο χάλια… το να αξιολογούμε γενικώς και αορίστως μια εταιρία είναι εύκολο… η σύγκριση της ΔΕΗ με τις ομοειδείς εταιρίες του κλάδου στην Ευρώπη θα μας οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα…. η εξυγίανση δεν έχει επιτευχθεί… οι αδυναμίες στον ισολογισμό είναι πολλές και εμφανείς…

Υποσημείωση

Η διοίκηση Στάσση προσπαθεί εν μέσω σοβαρών δυσκολιών να διαχειριστεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και καλείται να αποκαταστήσει τον ισολογισμό επιστρέφοντας στην κερδοφορία τον όμιλο, στόχος που προφανώς για το 2022 δεν είναι ρεαλιστικός, αλλά όχι αδύνατος για το 2023.
Η ΔΕΗ χρειάζεται επίσης μείωση του χρέους της και μετατροπή των EBITDA σε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα.
Η διοίκηση Στάσση θα κριθεί το 2023, δεδομένου του ότι το 2022 είναι μια ειδική χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης