Η επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει χάος στις αγορές, είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ άλλων και γιατί η Ελλάδα θέτει veto και δεν αποδέχεται τιμές κάτω των 70 δολαρίων…
Αν και στις 25 Νοεμβρίου 2022 ήταν η προθεσμία για τους διπλωμάτες της ΕΕ να καθορίσουν τις ιδιαιτερότητες του ανώτατου ορίου τιμής του πετρελαίου της Ρωσίας, υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις με την Πολωνία να απορρίπτει σχέδιο για ανώτατο όριο στα 65 δολάρια το βαρέλι ως πολύ ήπιο, ενώ η Ελλάδα αρνείται να αποδεχθεί οτιδήποτε κάτω από 70 δολάρια.
Εν τω μεταξύ, εν μέσω του χάσματος, με τυπικό ευρωπαϊκό τρόπο - όπου κανείς δεν έχει αξιολογήσει καν κοιτάξει τα μαθηματικά εκ των προτέρων - η έννοια του ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανοησία..
Γι' αυτό δεν ήταν καθόλου περίεργο που οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν τις συνομιλίες για τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αντιτάχθηκαν σε μια πρόταση που θεωρούν πολύ γενναιόδωρη προς την Ρωσία….
Τι ζητάει η Πολωνία;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκλωβιστεί σε μια μάχη σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής είναι εξοργισμένες με την πρόταση να περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς το επίπεδο είναι πάνω από τις τιμές που πουλάει πετρέλαιο η Ρωσία, καθιστώντας την όλη συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμής εντελώς άσκοπη.
Η Πολωνία απαιτεί πρόσθετες κυρώσεις, μηχανισμό αναθεώρησης και τιμή κάτω από το επίπεδο της αγοράς.
Και όπως συμβαίνει πάντα όταν η Ευρώπη πρέπει να καταλήξει σε μια ομόφωνη απόφαση, με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής να αντιδρούν, η διαμάχη έχει αποκαλύψει τα ουσιώδη προβλήματα στην πρόταση της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Οι χώρες αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προτεραιότητες να προσπαθήσουν να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας και ταυτόχρονα να αποφύγουν τις δυνητικά επώδυνες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Γιατί αντιδράει η Ελλάδα;
Στο άλλο άκρο του φάσματος από την Πολωνία βρίσκονται κράτη όπως η Ελλάδα με ισχυρό ναυτικό στόλο, που θέλουν υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο…
Η Ελλάδα έχει φορολογικά έσοδα από την ναυτιλία και το πετρέλαιο… αλλά όσο υψηλότερα θέλει η Ελλάδα την τιμή του πετρελαίου τόσο κερδίζει και η Ρωσία….
Η προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου πλησιάζει, οπότε οι κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να ξεκινήσουν και η αναστάτωση στην αγορά θα είναι πιθανώς μεγαλύτερη εάν η Ρωσία κάνει πράξη την απειλή της να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου σε όσες χώρες επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών…
Εκτός εάν φυσικά η Ευρώπη σταματήσει να είναι κράτος υποτελές του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και αποφασίσει να καταργήσει πλήρως τις ρωσικές κυρώσεις…
Οι κυρώσεις της ΕΕ θα απαγόρευαν την πρόσβαση σε ασφάλειες και υπηρεσίες για οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο.
Το ανώτατο όριο επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, αλλά μόνο εάν το αργό αγοράζεται κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή.
Οι ΗΠΑ πρότειναν το ανώτατο όριο τιμών νωρίτερα μέσα στο 2022 ως εναλλακτική λύση στις κυρώσεις της ΕΕ που ήταν τόσο αυστηρές που κινδύνευαν να κλείσουν τμήματα παραγωγής.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι μια άνοδος των τιμών που προκαλείται από τις κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τον Putin…
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, εν μέρει λόγω ενδείξεων ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου, χαλαρώνοντας την πίεση στην παγκόσμια αγορά.
H επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει χάος στις αγορές…
Η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο ωφελεί μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα οδηγήσει σε χάος στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Αυτή την άποψη εξέφρασε καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η Ευρώπη είναι ήδη βαλτωμένη σε μια ενεργειακή κρίση.
Αυτό το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγήσει ακόμη και σε χάος στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ειδικό, λόγω της άρνησης να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές που καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να περάσει έναν πολύ κρύο χειμώνα».
Σημείωσε ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιο ακριβώς θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο για τους μεταφορείς ενέργειας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Τους τελευταίους εννέα μήνες, έγινε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αφού η εξαγωγή αμερικανικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει τεράστια κέρδη».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την ακόλουθη τακτική: βάζουν τα ευρωπαϊκά κράτη στην πρώτη γραμμή, προκαλώντας τη Ρωσία, ενώ η Ουάσιγκτον κρύβεται στα μετόπισθεν και μετράει τα υπερκέρδη ενώ Βρυξέλλες και Μόσχα επιβάλλουν κυρώσεις η μία στην άλλη», πρόσθεσε ο καθηγητής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών