(upd2) Οι μαζικές διαδηλώσεις στη Σανγκάη κατά των lockdown στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής «zero covid», οι σκληρές συγκρούσεις των πολιτών με την αστυνομία σε πολλές πόλεις αλλά και τα συνθήματα κατά του προέδρου Xi Jinping με τα οποία ζητείται η παραίτησή του, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κλίμα στην Κίνα, με το ερώτημα που διατυπώνεται να αφορά το εάν είμαστε αντιμέτωποι με μια επανάσταση ή με μια βίαιη καταστολή στην Κίνα.
Πάντως, σήμερα Δευτέρα 28/11 και μετά από τρεις ημέρες διαδηλώσεων, χιλιάδες αστυνομικοί είναι στους δρόμους σε Πεκίνο, Σανγκάη και αλλού ενώ οι Αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις και στα social media.
Και ενώ παραμένει άγνωστο πόσοι διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και έναν δημοσιογράφο του BBC, πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις που παραμένουν στα γεγονότα της πλατείας Τιανανμεν το 1989,
Ερωτήματα
Ένα πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτή η οργή των πολιτών είναι τόσο μεγάλη ώστε οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις τους με τις δυνάμεις καταστολής να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Εάν πράγματι οι διαδηλώσεις δεν υποχωρήσουν και διευρυνθούν τις επόμενες ημέρες όχι μόνο στη Σανγκάη αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Chengdu, η Wuhan και το Guangzhou, τότε ο πρόεδρος και πρόσφατα νεοεκλεγείς ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Xi Jinping θα βρεθεί αντιμέτωπος ενδεχομένως με το μεγαλύτερο «στοίχημα» της θητείας του.
WATCH: Large protest at Beijing’s Tsinghua University in China over Covid lockdowns pic.twitter.com/BjoEcFKN2I
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) November 27, 2022
Τι θα κάνει ο Xi;
Διότι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποφασίσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων ή αν θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να υποχωρήσει από την σκληρή πολιτική της zero covid, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση πολύ αυστηρών μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί άμεσα η εξάπλωση της πανδημίας.
Η πολιτική της zero covid είναι «δημιούργημα» του Xi Jinping.
Μάλιστα η Κίνα υπερηφανεύεται πως με αυτήν την πολιτική, κατάφερε να τα πάει πολύ καλύτερα από τη Δύση όσον αφορά τον έλεγχο της πανδημίας (η Κίνα μετρά ελάχιστους νεκρούς και κρούσματα σε σχέση με τη Δύση).
Συνεπώς, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για τον Jinping, ο οποίος διάγει την τρίτη θητεία του – κάτι πρωτοφανές εδώ και δεκαετίες στην Κίνα μια και οι προκάτοχοι του σταματούσαν στις δύο θητείες – και ο οποίος πολιτικά και ιδεολογικά έχει αναχθεί στο επίπεδο του Μάο, να παραδεχθεί πως η πολιτική του ήταν λάθος και άρα να υποχωρήσει.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα υπήρξε κάποια χαλάρωση των περιορισμών, αν και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων και της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθουν τα μέτρα και τα lockdown σε ολόκληρες πόλεις.
Σενάριο υποχώρησης
Δεν αποκλείεται πάντως, η κινεζική κυβέρνηση να προτιμήσει αντί μιας μετωπικής σύγκρουσης, να επικαλεστεί τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές πόλεις της χώρας για να παραμείνουν προσωρινά σε ισχύ τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δεσμευόμενη παράλληλα για την άρση πολλών εξ αυτών, μόλις βρεθεί σε ύφεση η πανδημία.
Ήδη αναφέρεται πως σε κάποιες πόλεις εξετάζεται το σενάριο να χαλαρώσουν τα lockdown και οι περιορισμοί.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε άρθρο στην κινεζική εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία - η επίσημη εφημερίδα του κινεζικού Κομμουνιστικού κόμματος - που προειδοποιεί για την κόπωση των πολιτών από την πολιτική της zero covid, αναφέροντας πως οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε «σημείο βρασμού» καθώς δεν διαφαίνεται διέξοδο σε αυτήν την πολιτική.
Επανάσταση ή καταστολή;
Εφόσον όμως ούτε Xi Jinping ούτε οι πολίτες υποχωρήσουν, το μόνο που απομένει είναι η σύγκρουση.
Και τα σενάρια είναι δύο: ή βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων ή επανάσταση και πτώση του Xi Jinping.
Δεδομένου ότι το δεύτερο σενάριο φαντάζει τελείως απίθανο μια και ο Jinping είναι ο απόλυτος πολιτικός κυρίαρχος στην χώρα, πιο πιθανό φαντάζει η βίαιη καταστολή.
Βέβαια όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από τη διάθεση των πολιτών και από την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.
Chilling. The national anthem. Especially that phrase ‘qi lai!’ (‘stand up!’). Never seen anything like this. Well, except in #HongKong… pic.twitter.com/OGYZwNgnKi
— Eva Rammeloo (@eefjerammeloo) November 26, 2022
Ευκαιρία για τη Δύση
Πάντως η κινητοποίηση αυτή των πολιτών είναι «βούτυρο» στο ψωμί για τη Δύση, προκειμένου να «στήσουν» μια ακόμα «έγχρωμη» επανάσταση.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος τους και η χώρα που πράγματι έχει τη δύναμη και τη θέληση να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και της Δύσης.
Συνεπώς, οι διαδηλώσεις αυτές συνιστούν μιας «πρώτης τάξης ευκαιρία» για να προκαλέσουν ρωγμές στο εσωτερικό της Κίνας, αλλά και ισχύ και στην κυριαρχία του Xi Jinping.
Συγκρούσεις
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις μετά και την φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Urumqi, στην επαρχία της Xinjiang που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι εν μέσω αντιδράσεων ότι ο θάνατος τους επήλθε λόγω του lockdown και των περιοριστικών μέτρων που κατέστησαν δύσκολη για τους ενοίκους της πολυκατοικίας να εκκενώσουν το κτήριο
Σημειώνεται πως το lockdown στο Urumqi αφορά περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους, στους οποίους έχει απαγορευθεί εδώ και 100 ημέρες να φύγουν από τα σπίτια τους.
Το περιστατικό αυτό ξεχείλισε την οργή που είχε εκδηλωθεί πριν λίγες ημέρες (στις 23 Νοεμβρίου) στο Zhengzhou, στο εργοστάσιο παραγωγής iphone για την Apple υπό την αιγίδα της Hon Hai Precision Industry, μιας μεγάλης Ταϊβανέζικης εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών, όπου και εκεί είχαν καταγραφεί συγκρούσεις των εργαζόμενων με την αστυνομία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Συνθήματα κατά Xi Jinping
Οι διαδηλωτές καταφέρονται ανοικτά κατά της κυβέρνησης, του κομμουνιστικού κόμματος και του προέδρου Xi Jinping, ζητώντας περισσότερη ελευθερία, ενώ στρέφονται κατά της πολιτικής για την αντιμετώπιση της covid, υποστηρίζοντας πως η «μηδενική ανοχή» δεν βασίζεται ούτε στα επιστημονικά δεδομένα ούτε στην πραγματικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Xi Jinping, παραιτήσου!», «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενώ κρατούν λευκά χαρτιά, τα οποία έχουν γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων, καθώς στηλιτεύουν την έλλειψη ελευθερίας έκφρασης και διαφωνίας με την επίσημη, κυβερνητική γραμμή..
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών