(upd) Ο στρατιωτικός αντίκτυπος των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία ήταν ένα από τα βασικά θέματα της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 29/11/2022.
Στην πράξη, οι παραδοχές στη σύνοδο κορυφής ήλθαν σε αντίθεση με το αφήγημα του ΝΑΤΟ και των δυτικών μέσων ενημέρωσης για μία …πιθανή «ουκρανική νίκη».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των υπουργών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παραδέχθηκε ότι οι τελευταίες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές υψηλής έντασης προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις ουκρανικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των κρατών του ΝΑΤΟ ήταν απαραίτητη και έγκαιρη για να συζητηθούν νέες μορφές βοήθειας προς το Κίεβο και να προωθηθούν νέα αντίμετρα ενόψει των απωλειών που υπέστη η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.
Τεράστιες οι συνέπειες των ρωσικών επιθέσεων
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι τεράστιες οι συνέπειες των επιθέσεων.
Αυτές οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά.
Νομίζω ότι όλοι έχουμε δει αυτές τις φωτογραφίες από δορυφόρους, όπου βλέπετε την Ευρώπη στο φως και μετά βλέπετε την Ουκρανία σκοτεινή , και αυτό αντανακλά τις τεράστιες συνέπειες.
Υπάρχει λοιπόν ένα τεράστιο έργο μπροστά μας για να τα ξαναχτίσουμε όλα αυτά.
Ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους αυτή η συνάντηση σήμερα (29/11) στο Βουκουρέστι είναι τόσο σημαντική και επίκαιρη, είναι ότι μας παρέχει την πλατφόρμα για να κινητοποιήσουμε περαιτέρω υποστήριξη για να ενισχύσουμε την Ουκρανία ακόμη περισσότερο, και επίσης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba να συναντήσει όλους τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει αυτές τις επείγουσες ανάγκες.
Και είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Kuleba θα τονίσει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση όσον αφορά την ανοικοδόμηση της υποδομής ηλεκτρικής τους ενέργειας», είπε στους δημοσιογράφους.
Μη αναστρέψιμη η κατάσταση
Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι χρειάζονται νέες προσπάθειες από την πλευρά της Ατλαντικής συμμαχίας για βοήθεια προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική του ικανότητα, καθώς τα πρόσφατα πλήγματα έχουν προκαλέσει τρομακτική ζημιά στην ουκρανική πλευρά.
Το πρώτο μέτρο ως απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις θα είναι η αποστολή νέων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.
Στόχος είναι να αυξηθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να εξουδετερώνει ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αποτρέποντάς τους να φτάσουν στους στόχους τους, κυρίως αυτούς που σχετίζονται με υποδομές ζωτικής σημασίας.
Υπό αυτή την έννοια, τόνισε επίσης ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομήσει τις κατεστραμμένες υποδομές της.
«Εδώ στο Βουκουρέστι, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, το μήνυμα από όλους τους Συμμάχους θα είναι ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Τόσο για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επιδιορθώσει την κατεστραμμένη κρίσιμη υποδομή, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και, φυσικά, για την αντιμετώπιση των επιθέσεων, παρέχοντας περισσότερα συστήματα αεράμυνας.
Πρέπει να παράσχουμε περισσότερα συστήματα αεράμυνας αλλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα συστήματα που έχουμε ήδη παράσχει – και πολλά από αυτά είναι στην πραγματικότητα ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας προτύπων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του NASAMS και άλλων, ότι λειτουργούν.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχουμε ανταλλακτικά και πρέπει να δώσουμε πυρομαχικά, πρόσθεσε.
Καταρρίπτεται το αφήγημα του ΝΑΤΟ
Είναι περίεργο πόσο συχνά οι Δυτικοί αντιφάσκουν με τον εαυτό τους στις αφηγήσεις τους, σχολιάζει ο ιστότοπος South Front.
Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Ουκρανία κερδίζει τη σύγκρουση και προκαλεί μεγάλη ζημιά στη ρωσική πλευρά. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα θα εξαπολύει βαριές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, χωρίς επιτυχία στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αρνείται ότι παραδέχτηκε το αδιαμφισβήτητο γεγονός: οι ρωσικές επιθέσεις στοχεύουν στρατηγικά στρατιωτικούς στόχους υποδομής, καταστρέφοντας την επιμελητεία των εχθρικών στρατευμάτων – επομένως, το Κίεβο χάνει, αν και δεν το έχουν ακόμη παραδεχτεί ξεκάθαρα.
Τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν fake news για τη σύγκρουση με έναν μόνο στόχο: να κάνουν το δυτικό κοινό να πιστέψει στην πιθανότητα μιας ουκρανικής νίκης και να ενθαρρύνει τους ηγέτες του να στείλουν περισσότερη βοήθεια. Τώρα που έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και με τη βοήθεια της Δύσης, το Κίεβο δεν τα καταφέρνει στο πεδίο της μάχης, το σωστό θα ήταν, αντί να επεκταθεί, να μειωθεί η βοήθεια, να θεωρηθεί η Ουκρανία μια στρατιωτικά χαμένη μάχη και να αναζητηθεί μια ειρηνική λύση.
Μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ προτείνει ακριβώς το αντίθετο: να ενισχύσει τον στρατιωτικό παρεμβατισμό με την αποστολή νέων αμυντικών συστημάτων.
Με άλλα λόγια, η συμμαχία τονίζει για άλλη μια φορά πως θέλει να παρατείνει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν περισσότερο και ότι θα πολεμήσει «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» – ή ξένο μισθοφόρο.
Με αυτό το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Δεν πρόκειται για απλή «βοήθεια» προς το Κίεβο, αλλά για ενεργό συμμετοχή σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση εναντίον μιας άλλης χώρας.
Σε αυτή τη σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, το ουκρανικό καθεστώς είναι απλώς ένας αντιπρόσωπος, χωρίς καμία κυριαρχία, πρόθυμο να υπακούσει σε όλες τις δυτικές εντολές και ανίκανο να αποφασίσει πότε θα σταματήσει να πολεμά.
Blinken: Ο Putin προσπαθεί να μας διχάσει
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken είπε την Τετάρτη (30/11/2022) ότι ο Vladimir Putin έχει επικεντρώσει την «οργή και τα πυρά του» στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας αλλά προειδοποίησε πως η πρόσφατη στρατηγική της Ρωσίας να στοχοθετεί πολιτικές υποδομές δεν θα διχάσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.
«Θέρμανση, νερό, ηλεκτρικό… αυτοί είναι οι νέοι στόχοι του Putin. Τους πλήττει σκληρά. Αυτή η βίαιη μεταχείριση του λαού της Ουκρανίας είναι βάρβαρη», είπε ο Blinken σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βουκουρέστι αφού ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Blinken κατηγόρησε τον Putin ότι προσπαθεί να διχάσει τον Δυτικό συνασπισμό και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία, παγώνοντας και λιμοκτονώντας τους Ουκρανούς και αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο.
«Αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει. Θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι κάνει λάθος. Αυτό άκουσα δυνατά και καθαρά από όλες τις χώρες εδώ στο Βουκουρέστι», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι το σημαντικότερο μήνυμα από αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν ότι η στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί αλλά και για όσο διάστημα χρειαστεί.
Ανησυχία της Δύσης για τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας
Εν τω μεταξύ οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ανησυχούν για την ταχεία και αδιαφανή στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και τη συνεργασία της με τη Ρωσία και συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο, σημείωσε ο Blinken.
«Τα μέλη της συμμαχίας μας ανησυχούν για τις εξαναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, τη χρήση της παραπληροφόρησης εκ μέρους της, για την ταχεία, αδιαφανή στρατιωτική ανάπτυξή της, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας της με τη Ρωσία», είπε.
«Αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα όπου μπορούμε και χαιρετίζουμε τις ευκαιρίες συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών