Ο Elon Musk δήλωσε ότι το ασύρματο τσιπ εγκεφάλου της εταιρίας του, Neuralink, αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ όπως είπε ο ίδιος, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, θα βάλει και ο ίδιος εμφύτευμα... σύμφωνα με το CNBC.
Όπως αναφέρει το Reuters, στόχος του εν λόγω τσιπ είναι να ελέγχει πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές και τελικά να επιτρέψει σε άτομα με παράλυση να ανακτήσουν την κίνηση, αποκατάσταση της όρασης και να θεραπεία ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.
H Neuralink αναπτύσσει και διασυνδέσεις εγκεφαλικών εμφυτευμάτων που, όπως υποστηρίζει ο Μασκ, θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ασθενείς με αναπηρία να κινούνται και να επικοινωνούν ξανά, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους στόχους περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση της όρασης.
Η εταιρία διεξάγει τα τελευταία χρόνια δοκιμές σε ζώα, καθώς επιδιώκει την έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Οι δύο πρώτες εφαρμογές σε άνθρωπο που στοχεύει το εμφύτευμα της Neuralink είναι η αποκατάσταση της όρασης και η δυνατότητα κίνησης των μυών σε άτομα με κινητικά προβλήματα, δήλωσε ο Musk.
«Ακόμα και αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, όπως το να έχει γεννηθεί τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε », είπε παράλληλα.
Η Neuralink, ωστόσο, βρίσκεται πίσω από το χρονοδιάγραμμα.
Ο Musk δήλωσε σε μια παρουσίαση το 2019 ότι στόχευε να λάβει τη σχετική έγκριση για το τσιπ μέχρι το τέλος του 2020. Στη συνέχεια δήλωσε σε ένα συνέδριο στα τέλη του 2021 ότι ήλπιζε να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στην προηγούμενη χρονιά.
Σημειώνεται ότι η Synchron, ανταγωνίστρια της Neuralink, πραγματοποίησε ένα σημαντικό επίτευγμα τον περασμένο Ιούλιο, εμφυτεύοντας για πρώτη φορά τη δική της συσκευή σε ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε έγκριση από τις Αρχές της χώρας για δοκιμές σε ανθρώπους το 2021. Ήδη έχει ολοκληρώσει μελέτες σε τέσσερα άτομα στην Αυστραλία.
Θα είμαστε προσεκτικοί...
″Προφανώς, θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργήσει καλά πριν βάλουμε μια συσκευή σε έναν άνθρωπο, αλλά υποβάλλουμε, νομίζω, το μεγαλύτερο μέρος της γραφειοκρατίας μας στον FDA”, είπε ο δισεκατομμυριούχος.
Ο Musk είπε επίσης ότι σχεδιάζει να αποκτήσει και ο ίδιος ένα τσιπ. «Θα μπορούσατε να εμφυτεύσετε μια συσκευή Neuralink αυτή τη στιγμή και δεν θα το ξέρατε καν. Εννοώ, υποθετικά... Στην πραγματικότητα, σε ένα από αυτά τα demos, θα το κάνω», είπε.
Ο απόλυτος σκεπτικισμός
Δεδομένου ότι καμία από τις συσκευές του Neuralink δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους ή δεν έχει εγκριθεί από το FDA, οι ανακοινώσεις δικαιολογούν τον σκεπτικισμό, δήλωσε ο Xing Chen, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
«Η Neuralink είναι μια εταιρεία [που] δεν χρειάζεται να απαντά στους μετόχους», είπε στο CNBC. «Δεν ξέρω πόση εποπτεία εμπλέκεται, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για το κοινό να έχει πάντα κατά νου ότι προτού εγκριθεί οτιδήποτε από τον FDA ή οποιοδήποτε κυβερνητικό ρυθμιστικό φορέα, όλοι οι ισχυρισμοί πρέπει να εξεταστούν με πολύ πολύ σκεπτικισμό».
Η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 από τον Musk και μια ομάδα άλλων επιστημόνων και μηχανικών. Προσπαθεί να αναπτύξει διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, ή BCI, που συνδέουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές που μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα νευρικά σήματα.
Επενδύσεις εκατομμυρίων
Ο Musk επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια από την προσωπική του περιουσία στην εταιρεία και είπε, χωρίς στοιχεία, ότι οι συσκευές του Neuralink θα μπορούσαν να προκαλέσουν την «υπεράνθρωπη γνώση», να επιτρέψουν σε παράλυτους ανθρώπους να χειρίζονται smartphone ή ρομποτικά άκρα με το μυαλό τους.
Ενώ υποστήριξε πως κάποια μέρα θα «λύσουν» τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια.
Η παρουσίαση της εταιρείας την Τετάρτη απηχούσε αυτές τις υψηλές φιλοδοξίες, καθώς ο Μασκ υποστήριξε ότι «όσο θαυματουργό κι αν ακούγεται, είμαστε βέβαιοι ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα ολόκληρου του σώματος σε κάποιον που έχει κομμένο νωτιαίο μυελό».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών