Έρευνα έχει δρομολογηθεί και στην Ελλάδα από την Οικονομική Εισαγγελία - Παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές Haren η ευρωβουλευτής
Με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου του Βελγίου για το εάν η κα.Καϊλή θα παραμείνει ή όχι προφυλακισμένη έως ότου οριστεί η δικάσιμος (σε περίπου 12 με 18 μήνες) να αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, έρευνα για την υπόθεση έχει δρομολογηθεί και στην Ελλάδα.
Με απόφαση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστου Μπαρδάκη, ζητείται να ερευνηθεί η διακρίβωση τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές Haren των Βρυξελλών.
Τα πήρε όλα πάνω του ο Giorgi
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Francesco Giorgi τα πήρε «όλα πάνω» του και ζήτησε την αθώωση της συντρόφου του.
«Στο τέλος ο Giorgi «έσπασε» και παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί.
Ότι δηλαδή αυτός, και μόνο αυτός, είχε παραλάβει τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι που μοιράζεται με την Καϊλή στο κέντρο των Βρυξελλών και ότι ήταν δικά του τα χρήματα που εντοπίστηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της Καϊλή, την ώρα που αυτός έφευγε από το ξενοδοχείο Sofitel.
Ο Giorgi είπε ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία σχέση με τα πάνω από συνολικά 750.000 ευρώ, τα οποία – όπως είπε – προήλθαν από τις «δουλειές» που έκανε μέχρι πρόσφατα - και πριν τη σύλληψη του - με τον Antonio Panzeri» αναφέρει δημοσίευμα της Corriere della Sera.
Κατάθεση 10 ωρών
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Giorgi είναι «ποταμός» στις καταθέσεις του στις βελγικές αρχές.
Αναφέρεται μάλιστα πως το περασμένο Σάββατο 10/12 μίλαγε επί 10 συνεχόμενες ώρες στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος μάλιστα αναγκάστηκε να ακυρώσει τις ανακρίσεις των υπολοίπων συλληφθέντων για την υπόθεση.
Στις καταθέσεις του, ο προφυλακισμένος πλέον Giorgi, φέρεται να έχει πει τα πάντα με ονόματα και διευθύνσεις, να έχει δώσει εξηγήσεις, να έχει περιγράψει όλες τις διαδρομές του χρήματος μέσω της ΜΚΟ «Fight Impunity» που ίδρυσε το 2019 μαζί με τον Panzeri.
Η ομολογία
Ο Giorgi έχει ομολογήσει την εμπλοκή του, καθώς φέρεται να έχει υποστηρίξει πως υπήρξε μέλος μιας οργάνωσης που είχε επαφές τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ με στόχο την παρέμβαση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Βάσει πληροφοριών ο Giorgi έχει επιβεβαιώσει πως ο Panzeri ήταν ο εγκέφαλος ενώ εκτιμάται πως από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ «είναι πιθανό να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα» καθώς η «Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων».
O Giorgi φέρεται να έχει ομολογήσει πως ο ρόλος του στην οργάνωση ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα, ενώ στο κάδρο έχει βάλει επίσης τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Marc Tarabella και τον Ιταλό, Andrea Cozzolino
Η στρατηγική
Με αυτόν τον τρόπο ο Giorgi πήρε όλη την υπόθεση πάνω του, ακολουθώντας τη στρατηγική που έχει χαράξει έως σήμερα και η σύντροφος του Εύα Καϊλή, η οποία δηλώνει αθώα, ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με τα χρήματα αυτά, ότι ουδέποτε είχε κάποιου είδους προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και ότι έκανε τα πάντα σε συνεννόηση και εν γνώσει της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι εν τέλει δεν μπορούσε να χρηματιστεί και να δωροδοκηθεί από το Κατάρ διότι δεν είχε τίποτα να του προσφέρει.
Αναπάντητα ερωτήματα
Παρά την «αθώωση» Giorgi και την επιχείρηση αποστασιοποίησης από τους υπόλοιπους τρεις συλληφθέντες – οι δύο προφυλακίστηκαν, ο τρίτος αφέθηκε ελεύθερος με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», η κα.Καϊλή θα πρέπει να απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα κατά την ακροαματική διαδικασία της ερχόμενης Πέμπτης.
Και μπορεί οι εξηγήσεις για το ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τα χρήματα του συντρόφου της στο κοινό τους διαμέρισμα – αν και δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τις πρώτες ώρες της σύλληψης της είχε πει πως είχε δει και στο παρελθόν τσάντες και βαλίτσες με μετρητά – να ελέγχονται, ωστόσο το βασικότερο ερώτημα είναι γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει εκτός σπιτιού τα χρήματα προκειμένου να πάνε στον ιδιοκτήτη τους – όπως λέει η υπερασπιστική γραμμή της – και δεν ενημέρωσε νωρίτερα την αστυνομία.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως η ίδια μάλλον πρέπει να γνώριζε σε ποιον έπρεπε να παραδοθούν τα χρήματα, και επομένως προκύπτει εύλογα και το ερώτημα, γιατί δεν το αποκάλυψε στις αρχές.
Προφανώς, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική της ιδιότητα, όπως το ότι πήρε μέρος σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο δεν ήταν μέλος, για να μιλήσει υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζα για τους πολίτες του Κατάρ, θέμα που δέσποζε στις συνεδριάσεις πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.
Έρευνα και στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έρχεται πλέον η έρευνα για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, με τις αρχές να επιδιώκουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν αδικήματα πέραν αυτών για τα οποία διώκεται στο Βέλγιο
Σύμφωνα με επείγουσα παραγγελία του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελία Χρήστου Μπαρδάκη θα ερευνηθεί για τη διακρίβωση τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Follow the money
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας L’ Echo, οι αρχές του Βελγίου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Όπως αναφέρεται, τα χαρτονομίσματα αυτά - σε μεγάλο ποσοστό τους -, είχαν τυπωθεί πρόσφατα και κάποια από αυτά είχαν εκδοθεί στο Βέλγιο.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, καθώς εάν οι Αρχές γνωρίζουν πού εκδόθηκαν τα χαρτονομίσματα, θα είναι εύκολο να βρουν την τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη του και ως εκ τούτου και τον τραπεζικό λογαριασμό και την ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη.
Επιπλέον, αναφέρεται πως θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα χαρτονομίσματα και θα γίνει σύγκρισή τους με εκείνα των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ανακρίθηκαν.
Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα πάρει αρκετές εβδομάδες.
Δύο προφυλακιστέοι, ένας με «βραχιολάκι»
Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την κα.Καϊλή, υπενθυμίζεται πως τόσο ο σύντροφος της Francesco Giorgi όσο και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Antonio Panzeri που θεωρείται και ο εγκέφαλος του κυκλώματος κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Ο τέταρτος συλληφθείς, ο Niccolò Figà Talamanca αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»).
Οι κατηγορίες και οι ποινές
Η κα.Καϊλή διώκεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά.
Εκτιμάται ότι κάθε κατηγορία από αυτές μπορεί να της κοστίσει έως και 5 έτη, αν και δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί ένοχη και συνεργαστεί, να της επιβληθεί τελικά ποινή φυλάκισης 3 με 4 χρόνια, ίσως και με ανασταλτικό χαρακτήρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών