Η Τουρκία κατέγραψε άνοδο 13% στις εξαγωγές σε αξία, με τις πωλήσεις να αγγίζουν τα 254 δισ. δολάρια το 2022…
Ειδικότερα, η Τουρκία κατέγραψε άνοδο 13% στις εξαγωγές σε αξία, με τις πωλήσεις να αγγίζουν τα 254 δισ. δολάρια το 2022, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.
«Σε μια εποχή που ο κόσμος παλεύει με σοβαρά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, δεν ήταν εύκολο να συνεχιστούν οι αδιάκοπες επενδύσεις, να αυξηθεί η απασχόληση και να αυξηθούν οι εξαγωγές», είπε.
«Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα που συνθλίβεται από κρίσεις, αλλά μια χώρα που διαχειρίζεται τις κρίσεις» συμπλήρωσε.
Και η αλήθεια είναι πως η γείτων κάλυψε ένα κενό που προκάλεσαν οι κυρώσεις της Δύσης…
Μόνο τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές στη Ρωσία υπερδιπλασιάστηκαν, στα 1,31 δισ. δολάρια, ανέφερε το Τουρκικό υπουργείο Εμπορίου
Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα αρνήθηκε να αρνήθηκε να ενταχθεί σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι μια ισορροπημένη προσέγγιση μπορεί να τη βοηθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Erdogan τον Ιούλιο βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για να επιτραπεί στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της, παρά τον αποκλεισμό των λιμανιών της από τις ρωσικές δυνάμεις.
Κρίση ακρίβειας
Η άνοδος των εξαγωγών είναι καλά οικονομικά νέα για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει εκλογές τον Ιούνιο.
Επισημαίνεται πως η κρίση ακρίβειας έχει καταβροχθίσει τη δημοφιλία του κόμματός του.
Ο πληθωρισμός είναι πάνω από 80% εδώ και μήνες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών του.
Με εντολή Erdogan, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 9%, «ξυρίζοντας» σχεδόν το 30% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου τον περασμένο χρόνο.
Η αδύναμη λίρα διόγκωσε το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας στα 110,2 δισ. δολάρια το 2022, καθώς το κόστος των εισαγωγών εκτινάχθηκε 34%, στα 364,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.
Η Τουρκία είναι σημαντικός εισαγωγέας αργού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων.
Το Brent, το κύριο διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, αυξήθηκε περισσότερο από 10 τοις εκατό σε όρους δολαρίου το 2022 για να κλείσει το έτος γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι.
Οι πολιτικές ανάπτυξης με κάθε κόστος του Erdogan επικεντρώνονται στην υποτιμημένη λίρα που ενισχύει τη μεταποίηση και στα φθηνά δάνεια που ενθαρρύνουν τις δαπάνες.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Toύρκος πρόεδρος αποκάλυψε πιο δημοφιλή μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης συνταξιοδότησης για εκατομμύρια εργαζομένων και του διπλασιασμού του κατώτατου μισθού σε 8.500 TL, ή 455 δολάρια το μήνα.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα δώσει μεγάλη ώθηση στους μισθούς των εργαζομένων σε ολόκληρη την οικονομία της Τουρκίας, όχι μόνο εκείνων που βρίσκονται στο χαμηλότερο σκαλί της μισθολογικής κλίμακας.
Η JPMorgan είπε ότι οι αυξήσεις των μισθών θα πυροδοτήσουν μια έκρηξη οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο, με την παραγωγή να αναμένεται τώρα να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 7,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 5,3%.
Ωστόσο, η JPMorgan υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα τα αντισυμβατικά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι «μη βιώσιμα» και θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό.
Η τράπεζα αναμένει ότι η Τουρκία θα περπέσει σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο, μετά τις εκλογές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών