Ο Erdogan χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin και μεταξύ των δύο χωρών γενικότερα ως ειλικρινείς και βασισμένες στην εμπιστοσύνη
Ο Erdogan χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin και μεταξύ των δύο χωρών γενικότερα ως ειλικρινείς και βασισμένες στην εμπιστοσύνη.
«Έχουμε σεβασμό και εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Και οι σχέσεις μου με τον Putin βασίζονται στην ειλικρίνεια.
Και όλα τα αιτήματά μας σχετικά με το Ταταρστάν, το Νταγκεστάν και αυτές τις περιοχές γίνονται απαντώνται» είπε σε μια συνάντηση με τη νεολαία.
Απειλές για τους S -400 αλλά οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «υπήρξαν πολλές απειλές» από άλλες χώρες «σε σχέση με την αγορά των[ρωσικών συστημάτων S-400».
«Αλλά έχουμε αγοράσει τους S-400. Και τώρα τους έχουμε», σημείωσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο πλαίσιο αυτό, έθιξε το θέμα της πιθανής προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-35.
«Όσο για τα αεροσκάφη F-16, θέλουμε να τα έχουμε από τις ΗΠΑ αλλά δεν μας τα δίνουν.
Υποσχεθήκανε μαχητικά αεροσκάφη αλλά αθετήσανε τον λόγο τους.
Πληρώσαμε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν μας τα δίνουν. Αν δεν το κάνουν, θα πληρώσουν το τίμημα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών που ήδη διαθέτει.
Το θέμα πάγωσε αφού η Άγκυρα αγόρασε ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.
Η συμφωνία ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή της Τουρκίας στο έργο ανάπτυξης και παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η Σουηδία θα υποστεί σοκ
«Εάν χρειαστεί για την ένταξη στο ΝΑΤO, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία.
Η Σουηδία θα πάθει σοκ όταν δώσουμε διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», φέρεται να δήλωσε ο Erdogan.
«Εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα.
Η Σουηδία θα συγκλονιστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία» είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
Οι συμφωνίες
Την προηγούμενη μέρα, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Tobias Billström δήλωσε ότι με φόντο τα όσα συνέβησαν, η διαδικασία ένταξης του βασιλείου στη συμμαχία ανεστάλη.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών-μελών του στρατιωτικού μπλοκ τον Ιούλιο.
Με τη σειρά του, ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto επέτρεψε τη συνέχιση της εξέτασης της αίτησης της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωριστά από τη Σουηδία, αλλά στη συνέχεια πήρε πίσω τα λόγια του. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επισλημανε ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει τέτοιες προτάσεις από το Ελσίνκι.
Η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στη διαδικασία επικύρωσης των αιτήσεων προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπου 28 από τις 30 χώρες έχουν εγκρίνει την ένταξη τους, με εξαίρεση την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Διπλωματική πηγή ανέφερε στις 24 Ιανουαρίου ότι οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν επ' αόριστον κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών