Αν και η υπόθεση δείχνει τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς στην ουκρανική κοινωνία, είναι ένα παράδειγμα του πώς ο ουκρανικός στρατός είναι απαξιωμένος
Αυτή τη φορά, η αποκάλυψη αφορά σε έναν μηχανισμό που επιτρέπει στους ευπορότερους Ουκρανούς να αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία και κατά συνέπεια το πολεμικό μέτωπο.
Αν και η υπόθεση δείχνει τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς στην ουκρανική κοινωνία, είναι επίσης ένα παράδειγμα του πώς ο ουκρανικός στρατός είναι απαξιωμένος και ο τοπικός πληθυσμός είναι απρόθυμος να διατηρήσει τη σύγκρουση.
Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από Ουκρανούς πληροφοριοδότες στον ρωσικό στρατό που συμμετείχαν στην ειδική επιχείρηση.
Σύμφωνα με αυτούς, οι αξιωματούχοι του Κιέβου που συμμετέχουν στην εκστρατεία στρατολόγησης δέχονται συνεχώς δωροδοκίες για να μην προχωρήσουν στη στράτευση κάποιων ανθρώπων.
10.000 δολάρια
Η διαδικασία λειτουργεί ως εξής: οι υποψήφιοι κατάταξης πληρώνουν ένα ποσό 10.000 δολαρίων για να ενταχθούν σε εθελοντικές μονάδες.
Σε αυτές τις μονάδες, οι εθελοντές αρχίζουν να εργάζονται προσπαθώντας να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τον στρατό στα κοινωνικά δίκτυα και διασώζονται από το μέτωπο αν το καταφέρουν με επιτυχία.
Οι προϊστάμενοι των μονάδων λαμβάνουν μόνοι τους μεταξύ 5% και 10% του ποσού που συγκεντρώνει κάθε εθελοντής.
Ως αποτέλεσμα, οι φτωχότεροι Ουκρανοί – αδύναμοι να πληρώσουν το ποσό των 10.000 δολαρίων ή να πραγματοποιήσουν εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων και οι λιγότερο δημοφιλείς στο διαδίκτυο – είναι οι πιο ευάλωτοι στην αναγκαστική κινητοποίηση.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχει καθιερωθεί στην Ουκρανία ένα σχέδιο διαφθοράς στρατοδιαφυγής. Το ποσό εισόδου στον μηχανισμό αποφυγής είναι 10.000 δολάρια.
Είναι μια εφάπαξ πληρωμή σε έναν στρατιωτικό επίτροπο προκειμένου να εγγραφεί ένας υποψήφιος νεοσύλλεκτος σε μια εθελοντική οργάνωση που λειτουργεί σε κάθε Κέντρο Στρατολόγησης και Κοινωνικής Υποστήριξης του ουκρανικού στρατού.
Έτσι ονομάζονται τώρα εκεί τα στρατολογικά γραφεία.
Αλυσίδα σκανδάλων
Ανάλογα με το ποσό που συγκεντρώνεται, κάθε εθελοντής καλείται να αποδώσει προσωπικά φόρο στον στρατιωτικό επίτροπο μέσω των μεσάζοντών του και το ποσό κυμαίνεται από 5% έως 10% των συνολικών πόρων που συγκεντρώνονται », αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που αποκαλύπτονται σκάνδαλα σε στρατολογικές μονάδες.
Τον Αύγουστο του 2022, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την ύπαρξη ενός συστήματος στο οποίο οι πολίτες της χώρας «αγόραζαν» προσκλήσεις για σπουδές στο εξωτερικό, κυρίως σε πανεπιστήμια της Πολωνίας και της Βαλτικής, αποφεύγοντας έτσι τη στράτευση.
Εκείνη την εποχή, η είδηση προκάλεσε οργή στους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης και, στο ίδιο πνεύμα, αυτή η πρόσφατη περίπτωση αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον διχασμό στις δυνάμεις του Κιέβου.
Απρόθυμος να πολεμήσει ο πληθυσμός
Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι η Ουκρανία είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, με εγκλήματα σε όλους σχεδόν τους τομείς του κράτους. Ωστόσο, όσον αφορά το στρατιωτικό ζήτημα, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Παρά τη λανθασμένη στάση των ουκρανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων να δέχονται δωροδοκίες και να εκβιάζουν τον ίδιο τους τον πληθυσμό, η υπόθεση δείχνει ότι υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια από την πλευρά του ουκρανικού λαού σε σχέση με τη σύγκρουση, επισημαίνει ο ερευνητής Lucas Leiroz, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Ζανέιρο.
Τέτοια σχέδια συνεχίζουν να υπάρχουν μόνο επειδή πολλοί άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να μην πάνε στο μέτωπο και αν αυτό συμβαίνει είναι επειδή οι δυνάμεις του Κιέβου είναι απαξιωμένες μεταξύ του ουκρανικού λαού.
Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης λέγεται ότι ο ουκρανικός λαός είναι οργανωμένος και συνεκτικός αναζητώντας τη νίκη εναντίον της Ρωσίας, αλλά, στην πραγματικότητα, οι πολίτες φαίνεται να θέλουν να κάνουν τα πάντα για να ξεφύγουν από τη σύγκρουση.
Οι Ουκρανοί εμφανώς δεν πιστεύουν στη νίκη της χώρας τους και δεν πιστεύουν καν ότι αυτή είναι μια σύγκρουση που αξίζει να συνεχιστεί.
Για αυτούς, αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν ζωντανοί, φεύγοντας από το πεδίο της μάχης με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και μέσω της εμπλοκής σε σχήματα διαφθοράς.
Πρόσφατα, βίντεο από την εκστρατεία αναγκαστικής στράτευσης που ξεκίνησε το Κίεβο άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Είναι πιθανό να δεις ανθρώπους να οδηγούνται στο μέτωπο με τη βία, με εισβολή σε σπίτια και έφηβους να αποσπώνται από τις οικογένειές τους.
Ακόμη και άτομα με σωματική αναπηρία έχουν επιστρατευθεί, γεγονός που δείχνει την αδυναμία και την απελπισία του καθεστώτος του Κιέβου που αναζητούν κάθε μορφή υποστήριξης για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, σημειώνει ο Leiroz.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών