Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει την Ουκρανία να επιχειρήσει να καταλάβει την Κριμαία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει την Ουκρανία να επιχειρήσει την κατάληψη της Κριμαίας, υιοθετώντας πλήρως την εισήγηση του think tank Rand περί παραχώρησης της Ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία.
Το Politico είναι αυτό, που μεταφέρει τα λεγόμενα Blinken, σύμφωνα με τον οποίο «μια ουκρανική προσπάθεια να ανακαταλάβει την Κριμαία θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για τον Vladimir Putin που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ρωσική απάντηση».
Όπως αποκαλύπτει το Politico, ο Blinken προέβη στην εκτίμηση αυτή μιλώντας σε ομάδα ειδικών την Τετάρτη (15/2/2023).
Τελικά η Κριμαία... δεν είναι Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Blinken, οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ενεργά την Ουκρανία να «απελευθερώσει» την Κριμαία από τη Ρωσία.
Αντίθετα, οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική επίθεση στην Κριμαία θα είναι «απόφαση μόνο του Κιέβου» - αυτό παρά την πρόσφατη αμερικανική ρητορική τόσο από τις Ρεπουμπλικανικές όσο και από τις Δημοκρατικές διοικήσεις που ισχυρίζονται συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια ότι «η Κριμαία είναι Ουκρανία».
Οι παραδοχές
Η εν λόγω απάντηση δόθηκε σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν ή όχι την Ουκρανία να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους.
Ο Blinken έδωσε την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν σοφή κίνηση αυτή τη στιγμή την ώθηση για ανακατάληψη της Κριμαίας, σημειώνει το Politico επικαλούμενο δύο πηγές κοντά στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε πως είναι αποκλειστική ευθύνη των Ουκρανών να πάρουν δια της βίας ό, τι επιδιώκουν και όχι των Αμερικανών.
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται και ενώ δυτικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν το πλεονέκτημα στο Donetsk και είναι έτοιμες να καταλάβουν τη στρατηγική πόλη Bakhmut, την οποία έχουν περικυκλωμένη.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μία σπάνια παραδοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg σχετικά με την ιστορία της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
Παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος στο Donbass μαίνεται από το 2014 - κάτι που φαίνεται να επικυρώνει μια βασική πτυχή του ρωσικού αφηγήματος και γιατί ο Putin διέταξε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Οι ΗΠΑ έχουν σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών????????"NATO has been training the Ukrainian military since 2014, NATO partners have been supplying the Ukrainian armed forces with the necessary weapons and training since 2014" — Jens Stoltenbergs admits again
— AZ ???? (@AZgeopolitics) February 14, 2023
"Unprovoked invasion"... pic.twitter.com/Qa8shKSWXx
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά για να αυξήσουν τις προμήθειες προς την Ουκρανία εκτίμησε ο πρώην σύμβουλος του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Trump… συνταγματάρχης McGregor.
Απλώς δεν έχουμε αρκετά πυρομαχικά για να στείλουμε στην Ουκρανία.
Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου οι αποθήκες πυρομαχικών μας αδειάζουν γρήγορα και τα εργοστάσια δεν μπορούν να ανεβάσουν ταχύτητα για να παράγουν περισσότερα με την ταχύτητα που θέλουν οι Ουκρανοί».
«Δεν έχουμε την ικανότητα να κλιμακώσουμε την παραγωγή που είχαμε πριν από 50 χρόνια.
Απλώς δεν γίνεται… εξήγησε ο McGregor.
Politico: Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί λιγότερα πυρομαχικά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού προκειμένου να αλλάξουν τις τακτικές διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και έτσι να μειώσουν την κατανάλωση πυρομαχικών ανέφερε το Politico.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την ικανότητα των δυτικών χωρών να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων του ουκρανικού στρατού.
Οι δυτικές χώρες αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την παραγωγή οβίδων και να συνεχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες. Έτσι, περίπου 10 χιλιάδες Ουκρανοί εκπαιδεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.200 στη Γερμανία.
Πριν από δύο εβδομάδες η Rand ζήτησε απεμπλοκή από τις ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου 2023 νέα μελέτη του think tank, Rand, το οποίο συνδέεται άμεσα με την αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιούσε για μία παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.
Αποφάσισε να εμφυσήσει έναν σπάνιο ρεαλισμό στη σκέψη και τον σχεδιασμό του κατεστημένου της Ουάσιγκτον σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας και ενώ το τελευταίο διάστημα τα ρωσικά επιχειρησιακά κέρδη στο μέτωπο είναι εμφανή, ειδικά στο ανατολικό τμήμα.
Μέχρι τώρα το αμερικανικό κατεστημένο στήριζε με κάθε τρόπο και μέσο την κλιμάκωση του πολέμου, συνοδευόμενη από την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η 32 σελίδων έκθεση της Rand έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτής της προσέγγισης, που είναι ασυνήθιστη δεδομένου ότι το εν λόγω think tank αποκαλείται ως το ακαδημαϊκό «γεράκι» του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος των ΗΠΑ.
Αυτό συνέβη ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1960, όταν η Rand έγινε διαβόητη για την επιθετική της πολιτική απέναντι στο Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη και όταν ζητούσε να καταπνιγούν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα σε αυτές τις χώρες.
Η Rand υποστηρίζει τώρα ότι στην Ουκρανία «τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την αποφυγή μιας παρατεταμένης σύγκρουσης» και ότι «το κόστος και οι κίνδυνοι ενός μακροχρόνιου πολέμου... υπερτερούν των πιθανών οφελών».
Τονίζει πως το ενδεχόμενο να παραταθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί από μόνο του ...«σοβαρό κίνδυνο».
Η Rand πιέζει για διαπραγματεύσεις - Παραχώρηση της Ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία
Η περίληψη στην εισαγωγική σελίδα έχει ως εξής: «Εκτός από την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μεγάλης κλιμάκωσης, τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την αποφυγή μιας παρατεταμένης σύγκρουσης.
Το κόστος και οι κίνδυνοι ενός μακροχρόνιου πολέμου στην Ουκρανία είναι σημαντικά και αντισταθμίζουν τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας επιλογής για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και η Ουάσιγκτον δεν μπορεί από μόνη της να καθορίσει τη διάρκεια του πολέμου, μπορεί να λάβει μέτρα που καθιστούν πιο πιθανό ένα ενδεχόμενο τέλος της σύγκρουσης κατόπιν διαπραγματεύσεων».
Τελικά, η μελέτη εξηγεί γιατί από στρατηγική άποψη που βασίζεται στα πραγματικά συμφέροντα των ΗΠΑ, υπάρχει μικρό όφελος για την Ουάσιγκτον να ανατρέψει την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει προσαρτήσει σημαντικά εδάφη.
Ωστόσο, επισημαίνει, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος και υψηλό κόστος.
Η μελέτη καταλήγει επιπλέον στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να «τιμωρηθεί» η Ρωσία οικονομικά και στρατιωτικά.
«Η περαιτέρω σταδιακή αποδυνάμωση της Ρωσίας δεν έχει πλέον τόσο σημαντικό όφελος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», αναφέρει με ξαφνική μετριοπάθεια η Rand.
Τι μπορεί να γίνει τώρα
Οι συντάκτες της έκθεσης θέτουν και τον οδικό χάρτη της απεμπλοκής.
Η Rand συνιστά την ακόλουθη πορεία που πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως: Μια δραματική, εν μία νυκτί αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ είναι πολιτικά αδύνατη -τόσο στο εσωτερικό όσο και με τους συμμάχους- και θα ήταν
Έτσι, ακόμη και η Rand δείχνει αρκετά λογικήάσκοπη σε κάθε περίπτωση.
Αλλά η ανάπτυξη αυτών των μέσων τώρα και η συζήτησή τους με την Ουκρανία και με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να φέρει αυτόν τον πόλεμο σε ένα τέλος κατόπιν διαπραγματεύσεων σε ένα χρονικό πλαίσιο που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.
Η εναλλακτική είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος που θέτει μεγάλες προκλήσεις για τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο. ... για να δει ότι ο δυτικός κόσμος οδεύει προς την καταστροφή, αν συνεχίσει να υποστηρίζει άκριτα και αλόγιστα το καθεστώς Zelensky.
Η έκθεση αυτή της Rand αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς δημοσιεύεται σε μία περίοδο κατά την οποία το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο για μία πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση με τη Ρωσία, που μόνο καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη θα έχει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών