Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Επίσημη επίσκεψη Lukashenko στην Κίνα την Τρίτη 28/2, ύστερα από πρόσκληση του Xi Jinping

Λευκορωσία: Επίσημη επίσκεψη Lukashenko στην Κίνα την Τρίτη 28/2, ύστερα από πρόσκληση του Xi Jinping
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του, Sergei Aleinik, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 24/2 για την επιθυμία του Πεκίνου να συνεργαστεί με τη Λευκορωσία για την εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου
Σχετικά Άρθρα
Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, από την Τρίτη 28/2 ως την Πέμπτη 2/3, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ύστερα από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Hua Chunying.
Σημειώνεται ότι ο Lukashenko είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και στηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία., από την οποία η Λευκορωσία εξαρτάται οικονομικά και πολιτικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του, Sergei Aleinik, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 24/2 για την επιθυμία του Πεκίνου να συνεργαστεί με τη Λευκορωσία για την εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για το ουκρανικό

Υπενθυμίζεται ότι στις 24/2, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα την πολιτική πρόταση των 12 σημείων της για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως το ουκρανικό θα επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και μόνο εφόσον μπει ένα τέλος στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.
Εν συντομία, η πολιτική πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.
Πάντως, με το σχέδιο αυτό η Κίνα δεν απευθύνεται σε κάποιο από τα δύο μέρη διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, αν και αφήνει υπονοούμενα κυρίως προς τη Δύση υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω στρατιωτικά μπλοκ - έμμεση αναφορά στο ΝΑΤΟ - και ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, κάτι που θεωρείται πως απευθύνεται στις ΗΠΑ.
Παρόλο που το σχέδιο αυτό της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία, κυκλοφορεί στα social media ένας χάρτης που - φέρεται - να συνοδεύει την κινεζική πρόταση, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Πεκίνο.
Σε αυτόν αποτυπώνεται η Ρωσία να διατηρεί τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες - Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia - που προσάρτησε το περασμένο φθινόπωρο και προφανώς και την Κριμαία που έχει καταλάβει από το 2014 ενώ χρωματίζει ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλο το τμήμα εκείνο της Ουκρανίας που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης