Αν το Ιράν έχει πράγματι κοιτάσματα λιθίου, θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από την αύξηση των εξαγωγών του
«Για πρώτη φορά στο Ιράν, ένα κοίτασμα λιθίου ανακαλύφθηκε στο Hamedan», μια ορεινή επαρχία στα δυτικά της χώρας, δήλωσε ο Mohammad Hadi Ahmadi, αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.
Το υπουργείο εκτιμά ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου.
Το λίθιο συχνά αποκαλείται «λευκός χρυσός» και είναι στοιχείο κλειδί για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.
Εάν οι εκτιμήσεις του Υπουργείου είναι σωστές, το κοίτασμα του Ιράν είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα λιθίου στον κόσμο μετά της Χιλής, η οποία έχει κοιτάσματα λιθίου που περιλαμβάνουν 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μετάλλου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Το λίθιο χρησιμοποιείται στις καθόδους των μπαταριών ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα.
Η τιμή του μετάλλου εκτοξεύτηκε στα ύψη τον περασμένο χρόνο λόγω της αύξησης της ζήτησης για ανταλλακτικά ηλεκτρικών οχημάτων, των διαταραχών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και του πληθωρισμού, αλλά υποχώρησε πρόσφατα, λόγω της πτώσης στις πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και της επιβράδυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα, που αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Οι εξαγωγές λιθίου μπορεί να είναι σωτήριες για την οικονομία του Ιράν
Η είδηση για την ανεύρεση μεγάλου κοιτάσματος λιθίου του Ιράν, αν αληθεύει, θα είναι επίσης σωτήρια για την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.
Η οικονομία του Ιράν είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη από τις διεθνείς κυρώσεις που την επιβαρύνουν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το νόμισμα της χώρας βρίσκεται σε πτώση, έχοντας αγγίξει τα χαμηλότερά του επίπεδα έναντι του δολαρίου στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αν λοιπόν το Ιράν έχει πράγματι κοιτάσματα λιθίου, θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από την αύξηση των εξαγωγών του — αν και οι εμπορικοί του εταίροι πιθανότατα θα είναι περιορισμένοι λόγω των κυρώσεων.
Το Ιράν είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά οι αδύναμες εξαγωγές του, λόγω των κυρώσεων, έχουν περιορίσει την δυνατότητά του να έχει έσοδα και ξένο συνάλλαγμα, και την ικανότητά του να συνεισφέρει στην παγκόσμια προσφορά.
Σε ότι αφορά την παγκόσμια αγορά λιθίου, η ανεύρεση του κοιτάσματος του Ιράν είναι δυνατό να πιέσει καθοδικά τις τιμές του μετάλλου περαιτέρω προς τα κάτω, ανάλογα με την ικανότητα του Ιράν να εξάγει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών