Μέχρι το τέλος Απριλίου, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα εφαρμοστεί σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και στις Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ
«Μέχρι το τέλος Απριλίου, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα εφαρμοστεί σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και στις Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, και θα αφορά περίπου 18.000 εργαζόμενους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτησή του στο facebook, εξηγώντας πως «είναι κάτι που έκρινα πως είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα, μετά από όσα είδαμε πως έγιναν στο Σταθμαρχείο της Λάρισας την μοιραία νύχτα του δυστυχήματος, με σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους και τα περιβόητα «μπλάνκο».
«Με την εφαρμογή της, θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου και πιστοποιείται η παρουσία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο που διευκολύνει τον άμεσο εντοπισμό ψευδών δηλώσεων, είτε από την πλευρά των εργοδοτών, είτε από την πλευρά των εργαζόμενων», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε μάλιστα πως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security.
Μέσα στις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συναντήσεις με τις διοικήσεις αυτών των εταιριών και τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, ώστε να ενταχθούν απρόσκοπτα στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και να υπάρξει ενημέρωση για τις νέες διαδικασίες που θα εφαρμόζονται κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Ποιους εργαζόμενους αφορά
Στη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και ύστερα από διάλογο.
Ήδη, από το καλοκαίρι του 2022 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους, ενώ από τις 16 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η εφαρμογή της στις ασφαλιστικές εταιρίες και τις εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security).
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το μέτρο καλύπτει περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται στους τέσσερις κλάδους.
Πλέον, σε συνέχεια της σχετικής δήλωσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποίησε ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ ΑΕ , ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ.
Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, για να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζόμενους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν, όταν σε επόμενη φάση ενταχθεί στο σύστημα αυτό και η βιομηχανία.
Σημειώνεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app, την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και τη λήξη της εργασίας, τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης, τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες και υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών